Hopp til innhold

Sveinung (27) sparer Norge for 11 millioner kroner

Sveinung Heltne Enebakk har Aspergers syndrom og jobber. Det kan spare det norske samfunnet for 11 millioner kroner.

Sveinung Heltne Enebakk

Sveinung Heltne Enebakk forteller at jobben som IT-konsulent gir selvtillitt og mestringsfølelse.

Foto: Axel Wilhem Due / NRK

Sveinung er 27 år, har diagnosen Aspergers syndrom, og fast jobb som IT-konsulent i firmaet Unicus. Det er ingen selvfølge, og veien frem har vært lang og krevende.

– Med en diagnose har det vært en del utfordringer, det har det vært. Man kommer ikke først i jobbkøen med det, sier Sveinung.

Lars Johanesson-Kjellerød

Daglig leder i Unicus, Lars Johansson-Kjellerød.

Foto: Axel Wilhelm Due / NRK

– Store penger

Daglig leder i Unicus, Lars Johansson-Kjellerød, har gjort en analyse av de økonomiske besparelsene for samfunnet som følge av å en person med Aspergers syndrom over i jobb.

– Regnestykket som viser at det er besparende å få en person som er på uføretrygd – og mest sannsynlig hadde vært det hele livet – ut i arbeid, er ganske enkelt, sier Johansson-Kjellerød.

Hans beregninger viser at en av hans ansatte på 26 år gjennom sparte trygdeytelser og netto økt inntektsskatt vil spare samfunnet for rundt 11 millioner, dersom han står i jobb til han er 67 år.

– Det er store penger, sier Johansson-Kjellerød, som påpeker at beregningene er omtrentlige, og ikke tar hensyn til inflasjonsjustering.

Hør reportasjen fra Søndagsavisa her. Reporter: Axel Wilhelm Due.

– Fantastisk forretningsidé

Unicus ble startet opp i 2009, etter en modell fra et dansk selskap som benyttet seg av kombinasjonen Aspergers symptom, autisme og IT.

– Jeg ble veldig inspirert av det, og tenkte at det var en fantastisk forretningsidé, og at det hadde vært noe for det norske markedet, sier Johansson-Kjellerød.

Selskapet består i dag av elleve personer, hvorav åtte personer har aspergers syndrom.

Johansson-Kjellerød beskrives som en sosial entreprenør, og forklarer at selskapet har som mål å tjene penger – som alle andre bedrifter.

Samtidig går 20 prosent av overskuddet til tiltak som skal hjelpe mennesker med autisme.

– Jeg ser ingen motsetning i det at man kan maksimere den sosiale avkastningen, samtidig som man maksimerer en vanlig monetær avkastning, sier Johansson-Kjellerød.

Meningsfullt

Gjennom å gi ordinært areid til ekstraordinære personer vil Unicus skape en sosial avkastning. Slik får man en arbeidsplass med ansatte litt utenom det vanlige.

– En av våre ansatte leser for eksempel ekstremt fort, opp til to tusen ord i minuttet, tror jeg det er snakk om. Det gjør ikke jeg, og det gjør ikke folk flest heller, sier Johansson-Kjellerød, og trekker frem flere eksempler.

– En annen av våre ansatte har lært seg japansk på gutterommet alene, fordi han likte japanske tegneserier. Det er det ikke så mange som klarer.

For Sveinungs del har jobben vært et kjempeløft, og gitt en følelse av mestring og selvtillit.

– Jeg har god forståelse av data og systemer, og har lett for å lære. Og så er jeg veldig nøyaktig, grundig og ivrig, sier Sveinung.

– Noen må se mulighetene

Sveinung er en av de heldige. Mange med Aspergers syndrom har en utrygg hverdag. Slik hadde også Sveinung det før han begynte i jobben som IT-konsulent.

– For meg så har det vært veldig bra. Det har gjort at jeg har fått drive med noe meningsfullt om dagene, og har gått fra en litt mer utrygg tilværelse, til en som er tryggere, sier Sveinung, og utdyper:

– Jeg har mer forutsigbarhet, og vet hva jeg går til, ikke bare i morgen, men også flere måneder fremover i tid.

Sveinung ber nå norske politikere få øynene opp for hva sosialt entreprenørskap innebærer.

– Det er noe med å se muligheten, og å flytte grenser. Noen må være villig til det, konstaterer 27-åringen.

AKTUELT NÅ