Hopp til innhold

Solberg tatt på senga av Høyre-brev

Statsminister Erna Solberg ble tatt på senga i spørretimen av et Høyre-sendt brev om kommunereformen. Solbergs respons var å anklage andre partier for å bygge på «stalinistiske prinsipper».

Erna Solberg forklarer forskjellen mellom sitt eget parti og de andre partiene i stortingets spørretime

Statsminister Erna Solberg (H) ble overrumplet av Senterpartiet i onsdagens spørretime i Stortinget.

Det ble temperatur i Stortingets spørretime onsdag, etter at statsminister Erna Solberg (H) ble overrumplet av et internt brev. Brevet er sendt fra Høyre sentralt til alle landets Høyre-ordførere og tillitsvalgte i partiet.

I brevet heter det at folkeavstemninger ofte utarter til «synsing, usakligheter og splittelser», og at lokale politikere må jobbe mot at det gjennomføres folkeavstemninger om kommunesammenslåinger.

– Dere kaller det en demokratireform, da er det bekymringsfullt at det Høyre frykter mest er folket, uttalte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Vil ikke la seg inspirere av Sp

Vedum minnet samtidig om at valgdeltakelsen ved lokale valg vanligvis ligger på rundt 64 prosent. Partikontoret ber nemlig også de tillitsvalgte sette krav om minst 75 prosent valgoppslutning, og minimum 60 prosent flertall for at Høyres representanter skal lytte til folkets råd.

– Det høres ut som et litt spesielt brev fra vårt partikontor med disse kravene, svarte statsministeren.

– Men jeg lurer på om det kan ha fått inspirasjon fra Sps holdning til folkeavstemninger om EU-spørsmålet. Jeg mener vi ikke skal la oss inspirere av Sp på dette punktet, la hun til.

– Høyre frykter folkeavstemninger om kommunesammenslåinger fordi de vet at mange er imot det, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, og mener at statsminister Erna Solberg opptrer særdeles arrogant når hun omtaler andre partier som «stalinistiske».

VIDEO: Se Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal i debatt i Dagsnytt18.

– Stalinistiske prinsipper

Mer temperatur ble det da Sps stortingsrepresentant Marit Arnstad spurte om Solberg også ville ta avstand fra den delen av brevet som gikk på å undergrave folkeavstemninger.

– Vi har som parti ingen tradisjon for å kunne diktere noen lokalpolitikere. Våre organer kan ikke instruere folkevalgte organer. Vi har ikke de stalinistiske prinsippene som en del andre partier har bygget seg historisk på, uttalte Solberg.

I Vandrehallen etter spørretimen ba flere medier Solberg utdype kraftsalven.

– Dette er gammeldags god organisasjonssosiologi. Det dreier seg om partiet kommer fra en tradisjon der partiet bestemmer over de folkevalgte eller om de folkevalgte står fritt og uavhengig. Det er tradisjonelt en forskjell mellom borgerlige partiene og venstresiden når det gjelder dette, sier Solberg.

AKTUELT NÅ