Hopp til innhold

Solberg om asylsaken: – Vi burde gjort ting annerledes

Erna Solberg innrømmer at regjeringen brukte for lang tid på å endre reglene for asylbarn som har bodd lenge i Norge.

Statsminister Erna Solberg i Politisk kvarter om den nye asylavtalen mellom regjeringen og støttepartiene.

KREVENDE: Erna Solberg legger ikke skjul på at striden om asylbarna har vært krevende for samarbeidet mellom regjeringen og støttepartiene.

Etter ultimatum fra KrF og tidsfrister fra Venstre ble det som er blitt kalt regjeringens største krise løst onsdag kveld. Avtalen om de lengeværende asylbarna som er sendt ut av landet kom endelig i havn.

– Det er helt klart en innrømmelse av at vi burde gjennomført asylavtalen på en annen måte i fjor høst og kommet raskere fram til en endelig løsning, sier statsministeren til Politisk kvarter på NRK P2 torsdag.

KrF og Venstre fikk gjennomslag for at barn med fire års botid i Norge, som ble sendt ut mellom 1. juli 2014 og 18. mars 2015, skal få sine saker behandlet på nytt. I alt dreier det seg om rundt 60 barn, opplyser Politiets utlendingsenhet.

Statsministeren legger ikke skjul på at det var vanskelig å bli enige.

– Det krevende er at det er to forskjellige synspunkter. KrF og Venstre mente man skulle hente tilbake. Frp og Høyre mente man ikke skulle gjøre det. Samtidig har vi sett at det var nødvendig å finne en løsning, sier Solberg.

– Vanskelig for regjeringen

På spørsmål om hvordan hun har opplevd hardkjøret fra sentrumspartiene, sier Solberg at hun synes det har «presset hardt på».

– Det store presset og den virkelighetsoppfatningen som er skapt har gjort at det er blitt en vanskelig diskusjon for regjeringen, også i forhold til samarbeidspartiene.

Samtidig som KrF og Venstre til slutt fikk gjennomslag for sitt hovedkrav, inneholder avtalen også innstramninger som Frp kjempet gjennom. Utlendingsloven endres slik at familieinnvandring basert på flerkoneri blir vanskeligere. I tillegg blir fristen for fremsettelse av familiegjenforening uten underholdskrav endret fra tolv til seks måneder. Utlendingsdirektoratet skal også få penger til å vurdere om personer skal miste flyktningstatusen dersom situasjonen i hjemlandet bedrer seg. Etter det NRK forstår var dette siste punktet det som satt lengst inne for støttepartiene å gå med på.

Sandberg: – En grei pris på betale

Solberg understreker at også dagens lov åpner for at grunnlaget for opphold kan falle bort dersom forholdene endrer seg til det bedre i opprinnelseslandet.

– Nå kommer det midler slik at loven kan bli gjennomført, sier hun.

Per Sandberg, nestlederen i Frp, legger ikke skjul på at han er godt fornøyd med avtalen. Han sier rett ut at han er overrasket over hvor langt KrF og Venstre var villige til å gå for asylbarna.

– Når et antall på 100 gis mulighet til å begjære ny vurdering, er det jo også slik at det til sjuende og sist kommer til å bli et langt lavere antall barn det dreier seg om. Men vår politikkendring vil stå fast, sier Sandberg til Adresseavisen.

AKTUELT NÅ