Hopp til innhold

Halvorsen: – Forstår hvis enslige blir skuffet

Bioteknologirådet vil ikke gi assistert befruktning til enslige i Norge. Det er motsatt konklusjon av det nemda kom til forrige gang de behandlet saken.

Leder i Bioteknolgirådet sier at hensynet til barna veier tyngst. Derfor sier hun nei til assistert befruktning for enslige i Norge. Det er motsatt konklusjon av det rådet kom til i 2003.

I dag reiser mange enslige kvinner til Danmark for å få assistert befruktning. Det må de fortsette med hvis politikerne lytter til Bioteknologirådet.

– Vi diskuterte saken, og jeg må innrømme at dette er en sak der jeg har endret oppfatning underveis.

Lederen for Bioteknologirådet og tidligere SV-leder Kristin Halvorsen er én av ni medlemmer som sikret flertall for konklusjonen om å fraråde å tillate enslige assistert befruktning.

For både Halvorsen, som tidligere var partileder i SV, og resten av Bioteknologirådet innebar konklusjonen en tverrvending i forhold til tidligere standpunkt

Vil nekte enslige assistert befruktning

Da Bioteknologirådet behandlet assistert befruktning i 2003 var konklusjonen at man burde tillate assistert befruktning for enslige i Norge.

Den gang valgte flertallet på Stortinget å overse rådet. De bestemte isteden at slik befruktning kun skulle være tillat for par som var gift eller samboere i såkalt «ekteskapslignende forhold».

Nå har altså Bioteknologirådet konkludert på nytt.

– Det avgjørende argumentet for de fleste av oss var at vi ønsket å sikre flest mulig barn to foreldre. Dersom samfunnet gir anledning til assistert befruktning til enslige, fratar man samtidig barna muligheten for å ha to foreldre, sier Halvorsen til NRK.

Årsaken til at Bioteknologirådet har behandlet saken på nytt, er at Helse- og omsorgsdepartementet har bedt rådet evaluere hele Bioteknologiloven. Dette er en del av arbeidet som etter planen skal munne ut i den såkalte Bioteknologimeldingen som skal legges frem for Stortinget i 2016.

Usikkert om assistert befruktning for enslige

Audun Lysbakken

Nåværende SV-leder Audun Lysbakken taler forgjerngeren midt i mot når det gjelder assistert befruktning for enslige.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

På Stortinget er det knyttet usikkerhet til om det blir flertall for eller mot assistert befruktning for enslige. Ap, SV og V for å gi assistert befruktning til enslige, mens KrF og Sp er mot. De to regjeringspartiene Høyre og Frp har ikke konkludert i saken.

– Det er litt eksotisk for meg å være uenig med Kristin Halvorsen, men SV er uenig i konklusjonen til Bioteknologirådet. Vi tror at barn kan ha en like god oppvekst selv om de ikke tilhører en tradisjonell kjernefamilie, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han mener lovverket bør være mer i tråd med virkelighetens samfunn der det er mer og mer vanlig med alternative familieformer.

– Det blir feil signal at samfunnet ikke vil legge til rette for slike alternative familieformer, sier Lysbakken.

– Bioteknologirådet på linje med Høyre

Sveinung Stensland i Høyre er klar på at partiet hans tradisjonelt har hatt en restriktiv linje når det gjelder assistert befruktning for enslige. Han sier likevel at partiet ikke har konkludert i denne saken.

– Men dette er den linjen Høyre har ligget på tidligere. For oss er det hensynet til barnet som har vært utslagsgivende. Det er lettere for barn å vokse opp i et parforhold, men dette kommer til å bli del av en større diskusjon i forbindelse med Bioteknologimeldingen i 2016. Der kommer også debatten om surrogati og eggdonasjon i full bredde, sier Stensland.

Likevel sier Stensland at Høyre ikke har konkludert i saken. Det har Sp.

– Vi har det med i programmet for inneværende periode. Assistert befruktning skal være forbeholdt par. Vi hadde en stor prosess på dette da vi satt i regjering, og har nå programfestet det. Argumentet er barnets beste, sier helsepolitisk talskvinne Kjersti Toppe i Sp.

Ap: – Ideelt med to foreldre, men...

Torgeir Micaelsen (Ap)

Torgeir Micaelsen og Arbeiderpartiet ønsker å tillate assistert befruktning for enslige.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Helsepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, Torgeir Micaelsen, sier at det ideelt sett er best for barn å ha to voksenpersoner rundt seg.

– Men familiebegrepet er ikke en statisk størrelse. Det er veldig mange som vokser opp med bare én forelder, og mange av disse har det også veldig bra. For meg har det handlet om at det å se at liv blir til og får mulighet til å vokse opp. Det veier tyngre for meg enn at man skal nekte dette slik det er i dag, sier Micaelsen.

Han sier han har respekt for at andre kan komme til motsatt syn.

– Dette er vanskelige diskusjoner som vi har hatt også i Ap, men dette er noe som skjer allerede i dag. Det foregår fullt lovlig i sammenlignbare land med Norge, og da er det bedre å gjøre det trygt ved å åpne for det i Norge.

Hvorfor er diskusjonen rundt bioteknologi så følsom?

Fordi det angår det aller skjøreste i livet. Det handler om liv, om død, og det handler om en rivende teknologisk utvikling som gjør at man stadig kan gjøre mer enn det man kunne tidligere. Og det handler om verdier og hvordan man ser på selve livet. Jeg skjønner godt at mange synes dette er vanskelige spørsmål, det gjør jeg selv, sier Micaelsen.

AKTUELT NÅ