Hopp til innhold

Snart kan butikken bli tom for brød

Fra og med i morgen tidlig vil bondeorganisasjonene blokkere melanleggene og forsøke å skape kaos i brødhyllene i norske butikker.

Video Bøndene aksjonerer - kan bli brødkrise

Bøndene har startet «Aksjon Brødstopp», som har til hensikt å tømme butikkhyllene for brød.

– I dag er det aksjoner i hele landet. Flere bønder har også startet sine egne aksjoner. Det er stor frustrasjon der ute, og folk vil vise hva de mener om dette oppgjøret, og hva de mener om at regjeringen ikke følger opp sine løfter fra landbruksmeldingen. Vi går også over i fase to morgen, sier leder i Norsk bondelag, Nils T. Bjørke.

Vil fysisk hindre transporten av mel

Fase to består i at melproduksjonen på landets fire største matmelanlegg skal blokkeres fra og med i morgen tidlig. Bøndene vil hindre utkjøringen av mel til bakerier og butikker, og sette traktorer i veien.

Målet med «Aksjon Brødstopp» er å få folk til å hamstre brød, slik at brødhyllene blir tomme.

Bønder sender nå ut sms'er til sine bekjente: «Støtt norsk matproduksjon og aksjon brødstopp. Tips dine venner om at det kan bli tomt for brød.»

Aksjonene kommer etter at det lørdag ettermiddag ble brudd i jordbruksforhandlingene, da avstandene mellom partene var for store.

– Ikke for å ramme forbrukerne

Leder i Norsk bondelag, Nils T. Bjørke

Leder i Norsk bondelag, Nils T. Bjørke.

Foto: NRK

– Vi oppfordrer alle til å sikre seg brød, slik at de ikke går tom. Brød vil folk gjerne ha, så det kan være lurt å handle så man ikke går tom framover, sier Bjørke.

De fire anleggene som skal blokkeres er Vaksdal ved Bergen, Buvika ved Trondheim, Skien i Telemark og Bjølsen i Oslo.

I tillegg skal bøndene mobiliseres til å kjøpe opp brød fra butikkene, ifølge Bondelagets aksjonsnotat som TV2 har fått tilgang til. De vil hause opp stemningen og sørge for at forbrukerne kjøper butikkene tomme.

Hvorfor ønsker dere å ramme forbrukerne på denne måten?

– Det er ikke først og fremst for å ramme forbrukerne vi gjør dette. Forbrukerne er vi helt avhengige av, og vi har lyst til å levere mat til forbrukerne. Men vi tror det er greit å gi forbrukerne et lite forvarsel. Det kommer ikke automatisk mat i butikken, sier han.

Aksjonen vil vare fra tirsdag klokka 5 om morgenen til onsdag 16. mai klokka 9, opplyser Norgesmøllene i en pressemelding. Men Bjerke sier til NRK.no at de ikke har hørt noe om dette, og at aksjonen vil vare hele tirsdag og onsdag.

– Vi skal nok ta det fredelig på 17. mai. Hva som skjer senere vet vi ikke ennå, sier han.

Har flere planer på vent

– Dette er en markering for å vise hva som kan skje dersom man ikke er villig til å satse på norsk landbruk framover. Hvis man ikke får en landbrukspolitikk som gjør at norske bønder er i stand til å produsere mat, så kan det på lang sikt være vanskelig å få tak i mat.

Berit Hundåla, nestleder i Bondelaget

Berit Hundåla, nestleder i Bondelaget.

Foto: Eva Berget / NRK

Nestleder i Bondelaget, Berit Hundåla, sier at bøndene i landet har enda flere planer på vent.

– Ja, det har vi. Dere får bare følge med og se etterhvert. Jeg tror nok at bøndene i Norge kommer til å være synlige en god stund.

– Bønder må arbeide utenfor bruket

Statistisk sentralbyrå viser at bønder har en gjennomsnittlig skattbar inntekt på 480 000 kroner i året.

Bjørke forteller at den høye årslønnen kommer av at bønder henter inntekter utenfor bruket, og at disse inntektene regnes inn. Han sier at bønder må satse mer og mer på tilleggsjobber som gir en bedre inntekt.

– Vi får ikke nok tid til å produsere mat, og vi må prioritere jobber som gir oss nok inntekt. Hvis dette fortsetter blir det mindre og mindre matproduksjon.

– Leit at det rammer forbrukerne

Bjørn Inge Gjethammer er daglig leder for Norgesmøllene AS, organsiasjonen som driver tre av møllene som skal blokkeres: i Skien, Buvika og Vaksdal.

Han sier at de vil avvente situasjonen framover og ta fortløpende vurderinger av hva de skal gjøre.

– Vi anser oss ikke som en part i denne saken, og vi synes det er leit at aksjonen skal ramme forbrukerne. På det nåværende tidspunkt har vi ikke vurdert noen anmeldelse eller andre tiltak, sier han.

– Har dere mulighet til å trappe opp produksjonen på ved andre møller, og dermed kunne levere til kundene?

– Det er hovedmøllene som er tatt ut, så vi har ikke så mye å spille på, sier Gjethammer.

Kine Søyland, kommunikasjonssjef i i Norgesgruppen, sier at de foreløpig vet lite om hvordan aksjonen vil slå ut.

– Vi avventer situasjonen. Utover det har jeg ingen kommentar, sier hun.

AKTUELT NÅ