Hopp til innhold

Småbrukarlaget bryter forhandlingene med staten

Det er brudd i forhandlingene mellom Norsk Bonde- og Småbrukarlag og staten. Norges bondelag har derimot ikke gitt opp å komme til enighet.

Ann Merete Furuberg forlater landbruksdepartementet

GIKK FRA FORHANDLINGSBORDET: Lederen for Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ann Merete Furuberg, forlot Landbruksdepartementet fredag ettermiddag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Regjeringen har lagt fram et totalt feil tilbud. For det første er det for lite penger, og for det andre viderefører det den retningen som ble gjort i fjor.

Slik begrunner lederen for Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ann Merete Furuberg, at de nekter å godta det nye tilbudet fra staten.

Lars Petter Bartnes, lederen for Norges bondelag, er villig til å forhandle videre.

Partene møttes fredag morgen i et forsøk på å komme fram til en løsning. Rundt klokken 12 gikk de hvert til sitt, før de kom tilbake igjen like før klokken 14.

Da orienterte Furuberg om at Småbrukarlaget bryter.

Det er langt fra første gang Småbrukerlaget bryter, mens storebror Norsk bondelag fortsetter. Dersom bondelaget og regjeringen kommer til enighet, er det stor sannsynlighet for at Stortinget vedtar avtalen uten å gjøre endringer.

Nytt tilbud

Årets jordbruksoppgjør tok en uventet vending i går, da staten kom med et revidert tilbud på 200 millioner kroner mer enn de opprinnelig la på bordet.

Ifølge Bondelaget har det ikke skjedd siden 1996 at staten offentliggjør sitt reviderte tilbud i løpet av forhandlingsprosessen.

– Vi er fortsatt i forhandling, og det jobbes intenst i en kritisk fase av årets jordbruksoppgjør, sa Bartnes til NRK tidligere i dag.

– Det er tøffe tak, det er vel sånn det skal være i sluttfasen av jordbruksforhandlingene, la han til.

Skal diskutere situasjonen videre med oppdragsgivere.

KRITISK FASE: Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, snakket til pressen etter at partene gikk hvert til sitt etter formiddagens forhandlingsmøtet i Landbruksdepartementet.

– Ikke nok

Det reviderte tilbudet som nå ligger på bordet, tilsvarer en gjennomsnittlig inntektsøkning på 10.400 kroner, ifølge Bondelaget. Landbruket krevde opprinnelig en økning på 24.200 kroner per årsverk.

Det nye tilbudet fra staten ble av bondeorganisasjonene ikke oppfattet som en sluttløsning.

– Det er klart vi er kampvillige, det er ingen som gir seg før målstreken er der, uttalte Furuberg fredag morgen.

Til slutt landet hun altså på at de ikke kunne godta tilbudet. Hun frykter at norsk matproduksjon blir industrialisert.

– Det som er lagt fram er dårlig for norsk landbruk og norsk matproduksjon, hevder Furuberg.

– Frykt for bråk ligger bak

Dersom også Bondelaget bryter, havner gårsdagens reviderte tilbud på Stortinget. Der er landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) avhengig av KrF og Venstres støtte for å sikre flertall.

De har vært motstandere av statens forslag om å redusere antall melkekvoteregioner. Nå har Listhaug kommet dem i møte, og viderefører dagens 18 produksjonsregioner i tilbudet som nå er til vurdering.

NRK har snakket med begge støttepartiene. Ingen av dem vil kommentere saken mens forhandlingene pågår.

Kato Nykvist, politisk kommentator i Nationen, mener gårsdagens uvanlige trekk fra statsråden skyldes at hun ikke vil påføre regjeringen bråk og trøbbel med KrF og Venstre.

– Det er frykten for hva som ville ha skjedd i Stortinget som ligger bak. Det er sånn at hvis det blir et brudd i jordbruksforhandlingene, så er det vanligvis statens åpningstilbud som blir oversendt til Stortinget.

AKTUELT NÅ