Hopp til innhold

Slik herjet stormen Tor

Uværet førte med seg vindkast av orkan styrke, stengte bruer og over 30.000 strømløse hjem. Lørdag formiddag er 9000 husstander fortsatt uten strøm.

Brannvesenet jobber med å sikre torgboder og andre løse gjenstander på torget i Måløy

VIDEO: En bod i Måløy sentrum ble revet fra hverandre av vinden og de løse delene ble kastet utover torget.

Ekstremværet Tor er nå over, melder Meteorologisk institutt. Det vil fortsatt blåse kraftig i flere fylker utover lørdagen, men været regnes ikke lenger som ekstremt.

– Ekstremværet er over, men det er fortsatt full storm på Helgeland i Nordland, som vil minke til liten storm og etter hvert sterk kuling utover dagen, sier statsmeteorolog Steinar Skare til NRK.

I Lofoten kan det bygge seg opp til liten storm i løpet av dagen. Det er på Helgeland det vil være mest vind lørdag. I Trøndelag og Møre og Romsdal har vinden nå løyet til sterk kuling og kuling.

– Det vil bli bygevær i store deler av landet. Sør for Stadt blir det kraftig bygevær. På kysten kommer nedbøren som sludd og regn, mens det i høyden kommer som snø, sier Skare.

Tor har nå trukket ut i norskehavet og blir liggende der.

9000 fortsatt uten strøm

Fredag ettermiddag, kveld og natt var det ekstremvær i tilsammen ni norske fylker. I Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal ble det målt vindkast av orkan styrke. Mange fly til og fra Vestlandet ble innstilt som følge av uværet og en rekke bruer ble stengt.

Minst 31.000 husstander mistet strømmen i går kveld. 9000 er fortsatt uten strøm. Tre personer er blitt lettere skadet, men det er ikke meldt om alvorlige skader.

Omfanget av de materielle skadene etter Tor er foreløpig ukjent, men mange bygninger skal ha fått hard medfart i stormen.

Så langt er det kommet meldinger om skader på skip, hustak og trær, skriver NTB.

Høye bølger

Klokken 22.30 fredag kveld meldte Meteorologisk institutt at ekstremværet var over i Hordaland, Sogn og Fjordane og Buskerud.

I Hedmark og Oppland var det fortsatt kraftig vind utsatte steder nord for Mjøsa. Det ble varslet om vindkast på 30–40 meter i sekundet i Hedmark, og 35–45 sekundmeter i Oppland. Vinden minket imidlertid i løpet av natta.

Det blåste ved 22.30-tiden sørvest sterk storm på kysten av Møre og Romsdal, med vindkast på 35–45 meter i sekundet inn mot land. Signifikant bølgehøyde var på 9–12 meter, men også her minket vinden utover natta.

Ekstremværet slapp sist taket i Trøndelag og Nordland. Sent fredag kveld blåste det sørvest sterk storm på Trøndelagskysten, med vindkast på 35–45 sekundmeter inn mot land. Signifikant bølgehøyde ytterst på kysten var på 9–12 meter. De samme forholdene var gjeldende i Nordland.

Det blåser orkan på vestsiden av Frøya og vinden øker på. Lakseoppdrettsanleggene er evakuert for folk, nå håper man at flest mulig av de 17 millioner laksene fortsatt er i mærene når uværet er over.

VIDEO: Det blåste friskt under rapporten fra Frøya i Kveldsnytt.

Supplyskip slet seg

I Brattvåg i Møre og Romsdal slet et stort supplyskip seg fredag kveld. Skipet, som er verdens største offshorefartøy, var under bygging da uværet rammet.

Offshore-skip slet seg fra Brattvåg

Verdens største offshorefartøy, som er under bygging i Brattvåg, har slitt seg fra fortøyningene.

Foto: Remi Sagen / NRK

To slepebåter prøvde å få kontroll over skipet, og i 22-tiden meldte politiet at situasjonen var avklart. Det var ingen personer om bord i skipet, ifølge Hovedredningssentralen.

I Volda i Møre og Romsdal løsnet taket på Coop Mega-butikken i Hamnegata som følge av den kraftige vinden. Løse plater og andre gjenstander ble flyttet rundt i vindkastene og folk i området ble bedt om å holde avstand.

Verdens største offshoreskip sleit seg fra kaia på Brattvåg i Møre og Romsdal, men er nå under kontroll. Frode Berg rapporterer.

VIDEO: Direkterapport fra NRK Møre og Romsdal i Kveldsnytt fredag.

Rekordmåling i Sogn og Fjordane

På Kråkenes fyr i Sogn og Fjordane ble det registrert middelvind på 48,9 meter i sekundet fredag. Det er ny målingsrekord, ifølge Meteorologisk institutt.

Meteorologene varslet vind på opptil 35–50 meter per sekund i kastene langs kysten.

– Nå er Hordaland over det verste. Her ble vinden litt svakere enn vi hadde varslet. De neste to timene når vinden toppen i Sogn og Fjordane. Så står Møre og Romsdal for tur. Ingenting tyder på at vinden blir snillere der, sa statsmeteorolog Arnstein Tjøstheim fredag kveld.

Tak på garasje revet vekk

To personer ble fraktet til Førde sentralsykehus etter at taket på en garasje ble revet av i Sande i Sunnfjord. Ulykken skjedde i 18.30-tiden fredag kveld.

– Det er viktig at vi holder oss innendørs. Nå er det for sent å fortøye båt og sikre løse gjenstander, sa Lodve Solholm, fylkesmann i Møre og Romsdal i går kveld.

Ekstremværet Tor tar seg opp i Molde, NRKs reporter Ann Eli Nøsen har med seg fylkesmann Lodve Solholm som ber folk holde seg inne.

– Nå er det for sent å fortøye båt og sikre løse gjenstander, sier Lodve Solholm, fylkesmann Møre og Romsdal.

Torgbod løsnet i vindkast

På torget i Måløy sentrum ble en bod revet fra hverandre av vinden, og de løse delene ble kastet over torget. Delene smadret en flaggstang i to, ifølge NRKs reporter på stedet.

Et notbøteri og flere andre bygninger har fått store skader i orkanen. Måløybrua ble fredag kveld åpnet for trafikk igjen.

Takplater løsnet på Ålesund Stadion

Flere takplater løsnet på vestre del av Color Line Stadion i Ålesund, og politiet stengte innfartsveien til byen.

Laster Twitter-innhold

I Søvika i Møre og Romsdal ble et naust tatt av vinden. Politiet advarte mot løse takplater som kunne blåse inn mot bebyggelsen.

I Herøy i Møre og Romsdal måtte fire personer evakueres fra et hus , etter at vinden rev løs deler av firemannsboligen. De evakuerte fikk hjelp av kommunen til å sikre bygningen.

Herøybrua ble åpnet for trafikken igjen ved 22-tiden fredag kveld, etter å ha vært stengt på grunn av uværet, opplyser politiet.

Samtidig ble Sørsundbrua, Nordsundbrua og Omsundbrua stengt i Kristiansund, slik at byen ble isolert fra omverdenen. Mange biler sto i går kveld i kø i håp om at bruene skulle åpnes for trafikk igjen.

Alle broene som binder Kristiansund sammen er stengt og innbyggerne er isolert i uværet. Eirik Haukenes rapporterer.

VIDEO: Direkte fra Kristiansund i Kveldsnytt.

40 meter per sekund

En vindmåler på Måløybrua i Måløy i Sogn og Fjordane viste fredag kveld en vindstyrke på 44 meter per sekund, noe som tilsvarer vind av orkan styrke. Grensen for orkan er 32.7.

Det lokale politiet ba folk om å holde seg inne og sikre løse gjenstander. I Florø var brannvesenet på kontinuerlig patrulje i hele byen.

– Foreløpig går det greit. Båter sliter med å holde seg til fortøyningene, men det har ikke skjedd noe alvorlig ennå, sa Eivind Ask i brannvesenet.

Måløy er isolert og folk gir opp å komme seg over Måløybrua, hvor vindmåleren viser oppe i 44 meter per sekund i kastene. Orkan er 32 meter per sekund.

ORKAN: Måløybrua på Måløy i Sogn og Fjordane er stengt på grunn av kraftig vind. Enorme bølger slår inn over havnen.

Laster Twitter-innhold

Nordsjøarbeidere ble flyttet

Fredag ettermiddag blåste det 30 meter per sekund i Nordsjøen, og som følge av det flyttet Statoil cirka 150 nordsjøarbeidere til andre plattformer.

Arbeiderne som ble flyttet oppholdt seg på plattformer hvor selskapet holder på å oppgradere livbåtene til ny standard.

Bølgehøyden gjorde at livbåtene ikke kunne ta like mange personer som det var på plattformene.

Innstilte flyvninger

Ved Bergen lufthavn var 13 flyginger innstilt fredag ettermiddag. I tillegg var flere avganger og ankomster forsinket.

SAS opplyste til NRK at de fylte ekstra drivstoff i tankene på flyene som skulle til Vestlandet fredag.

Det er ventet at flytrafikken først vil gå som normalt lørdag morgen.

– Det er vanskelig når det er problemer langs hele kysten. Det forplanter seg i systemet, så det kommer til å være forsinkelser en stund til, sa Aslak Sverdrup, lufthavnsjef ved Bergen Lufthavn Flesland fredag ettermiddagd.

Sverdrup oppfordrer passasjerer som ikke får melding om noe annet til å møte opp.

Fjord Line kansellerte

På grunn av det dårlige været kansellerte Fjord Line den oppsatte avgangen fredag 29. januar kl. 20.00 fra Hirtshals til Stavanger og Bergen.

Også avgangene fra Bergen kl. 13.30 og Stavanger kl. 20.00 til Hirtshals lørdag 30. januar ble kansellert.

Animasjon

AKTUELT NÅ