Hopp til innhold

Budsjettforhandlingene står bom stille

Regjeringen dropper å komme med noen nye tilbud til støttepartiene i dag. Frp trenger mer tid til å finne ut hvor langt de kan strekke seg.

Høyres Svein Flåtten legger hånden på skulderen til Frps Gjermund Hagesæter

TYST: KrF og Venstre har ikke hørt noe nytt fra Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten eller Frps Gjermund Hagesæter mandag. Her får sistnevnte et klapp på skulda før budsjettmøtet før helgen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Regjeringspartiene tar tidkrevende omkamper. Statsrådene tviholder på sine budsjettseire. Sentrum vil ikke samle seg rundt en felles kravliste.

Slik forklarer kilder i Høyre, Frp, Venstre og KrF at forhandlingene om neste års statsbudsjett haler ut i tid.

Mandag var det ventet at regjeringspartiene ville legge fram et nytt tilbud til sentrumspartiene. Men kilder i Frp sier til NRK at de trenger mer tid til å forhøre seg med både stortingsgruppen og regjeringen.

Spørsmålet om hvilke hjertesaker de er villige til å ofre for å få KrF og Venstre med på et budsjettforlik står trolig høyt på agendaen når Frps stortingsrepresentanter samles til et gruppemøte klokken 18 mandag.

Hareide legger press på regjeringen

Ifølge Stortingets interne timeplan skulle de være ferdige i dag, mandag. Men allerede i starten av sist uke var partene åpne om at den fristen ikke blir overholdt.

Likevel velger Knut Arild Hareide å markere at KrF ønsker fortgang i forhandlingene.

– Vi er bekymret for at progresjonen ikke er god nok. I dag skulle vi i realiteten være ferdige, derfor hadde vi også planlagt gruppemøte. Men vi registrerer at vi på langt nær er i mål for å se et resultat som vi kan være fornøyd med, sier partilederen til NRK etter KrFs gruppemøte mandag.

Hareide deltar ikke i forhandlingene, men han og resten av stortingsgruppen fikk i dag en statusoppdatering av finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen.

Dersom de finanspolitiske talspersonene ikke blir enige, må de parlamentariske lederne steppe inn. Når det eventuelt skjer, vil ikke Hareide kommentere.

– Jeg tror det er en god dialog mellom partene, men vi må se en større vilje fra regjeringspartiene til å flytte på større og viktigere saker, sier Hareide.

Fredag kom de første tallene på bordet. I helgen fulgte to nye skisser, men partene står fortsatt langt fra hverandre. Ifølge Venstre-kilder NRK har snakket med har regjeringen flyttet seg svært lite fra skisse til skisse.

Travelt for tallknuserne

For hvert krav regjeringen vurderer å «gi etter» på, må de først regne ut hvor mye det kommer til å koste. Ikke bare i år, men i mange år framover. Her trenger de hjelp fra tallknusere i både departementene og i Statistisk sentralbyrå, og regnejobben tar tid.

Samtidig må Høyres og Frps folk på Stortinget sørge for politiske avklaringer fra regjeringen. For mange statsråder, som har kjempet for sine budsjettseire internt i regjeringen, sitter det langt inne å gi dem fra seg i forhandlinger med KrF og Venstre.

Sentrumspartiene, på sin side, fortviler over det de mener er tidkrevende omkamper fra regjeringens side. De likte dårlig at enkelte av endringene de fikk gjennom i fjorårets forhandlinger, er fjernet i forslaget til statsbudsjettet for 2015.

For KrF gjelder det spesielt skatteklasse to for ektepar, som gir skattelettelser for ektepar der en ene ektefellen ikke har inntekt. Etter at de rødgrønne fjernet ordningen i sitt siste budsjettforslag, fikk KrF gjennomslag for å beholde skattelettet i forhandlingene med Høyre/Frp-regjeringen i fjor. Men i forslaget til neste års statsbudsjett foreslår regjeringen å fase ut skatteklasse to, noe KrF opplever som en unødvendig omkamp.

Utålmodighet

Også når det gjelder støtte til frivillige organisasjoner som gir overnatting til utenlandske tiggere, produksjonsstøtten for aviser og støtte til enslige mindreårige asylsøkere har regjeringen i neste års budsjett fjernet penger som sentrum kjempet inn i fjor.

– Jeg oppfatter i hvert fall at regjeringspartiene har forstått det budskapet både Venstre og KrF har hatt rundt omkamper, men mer enn det kommenterer jeg ikke, sier KrFs Hans Olav Syversen til NRK.

Hans Olav Syversen (KrF) på vei inn til budsjettforhandlinger

FORBEREDT: – Det kan fort gå en kule varmt når vi setter i gang, sa en smilende Hans Olav Syversen før forhandlingene startet tirsdag sist uke.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Etter det NRK forstår ble partene i det store og det hele ferdige med de såkalte omkampene i helgen. Det betyr at de nye kampene om neste års budsjett kan starte.

– Først nå er vi der vi trodde vi skulle være da vi startet, sier en sentrumskilde til NRK.

Mandag har regjeringspartiene gått gjennom og regnet på de siste innspillene fra KrF og Venstre.

– For vår del kan vi også ta nye møter senere i dag for å komme et sted hvor vi begynner å se en mållinje snart, sa en utålmodig Syversen til NRK i formiddag.

Men klokken 16.15 er det ennå ikke planlagt noe slikt møte, og regjeringspartiene sier de neppe kaller inn til nye forhandlinger i løpet av kvelden.

Ulike taktikker

Som NRK fortalte torsdag sliter Høyre og Frp med å forholde seg til sprikende prioriteringer fra Venstre og KrF. Etter det NRK forstår forsøker de å få støttepartiene til å samle seg rundt noen sentrale krav.

Målet er å finne et minste felles multiplum slik at regjeringen kan flytte på så få milliarder som mulig og samtidig komme sentrum i møte. KrF og Venstre bedyrer at de snakker sammen, men har sin egen taktikk. Ved å la være å enes om en felles kravliste og heller bre ut prioriteringene, håper de å få gjennomslag på så mange områder som mulig.

I skissene som har vært på bordet så langt har regjeringen flyttet på i underkant av tre milliarder kroner. Ifølge Venstre og KrF er det langt unna det som må til for at støttepartiene skal sørge for at budsjettet får flertall.

Kilder sier også til NRK at flere viktige konfliktsaker ikke har vært en del av regjeringens skisser så langt. Etter en travel helg med flere møter, venter en ny uke med lange dager for partienes forhandlere.

Den 20. november skal finanskomiteen avgi sin innstilling. Innen da må budsjettforliket være på plass.

AKTUELT NÅ