Hopp til innhold

Skuffet Eriksson mister drømmejobben

Robert Eriksson får ikke lenger styre arbeids- og sosialdepartementet. Han har i løpet av sine to år som statsråd vært i flere konflikter med arbeidsorganisasjonene.

Robert Eriksson

MÅ GÅ: Robert Eriksson får ikke fulgt opp arbeidet han har startet. Etter det NRK forstår håper Høyre på en bedre tone med fagforeningene nå som Anniken Haugli overtar posisjonen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Så var det over for Robert Eriksson. I to år har han jobbet i departementet der Nav har vært hans tyngste ansvarsområde.

– Det er en spesiell dag. Jeg skulle gjerne fullført det jeg er i gang med, men sånn er politikken, sier Eriksson til NRK.

Før statsrådsposten var nordtrønderen leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Det er dermed et område han har god kjennskap til og jobbet mye med.

– Jeg har hatt drømmejobben i to år og er evig takknemlig for muligheten jeg har fått, sa Eriksson videre under nøkkeloverrekkelsen til den nye arbeids- og sosialministeren Anniken Hauglie.

Robert Eriksson går av som arbeids- og sosialminister

OVERREKKELSE: Robert Eriksson går av som arbeids- og sosialminister og gir nøkkelen videre til Anniken Hauglie.

To år med flere konflikter

Gerd Kristiansen

VÆRT UENIG: Gerd Kristiansen har kommet med flere kritiske uttalelser mot Robert Eriksson.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Jeg må være så ærlig å si at jeg gjerne skulle fortsatt jobben med å ferdigstille Nav, offentlig tjenestepensjon og ikke minst pleiepengeordningen for de aller sykeste barna i vårt samfunn, sier eksstatsråden.

Eriksson har ved flere anledninger vært i konflikt med arbeidsorganisasjonene og etter det NRK forstår har Høyre vært kritiske til måten Frp-statsråden har håndtert samarbeidet med LO på. De mener han har gått for hardt fram og vært for aggressiv i tonen.

I fjor reagerte LO, YS og Unio på at forslagene til endringene i arbeidsmiljøloven kom med en så kort frist at de ikke kunne behandles på en forsvarlig måte. I de nevnte endringene lå det forslag om økte muligheter for midlertidige ansettelser. LO-leder Gerd Kristiansen reagerte på hele prosessen fordi ingen av de involverte partene fikk komme med innspill til utformingen.

– På dagens møte lokket han oss inn i et bakholdsangrep, som svekker min tillit til statsråden, sa Kristiansen til VG i juni 2014.

Ønskes lykke til

YS-leder Jorunn Berland

VÆRT UENIG: YS-leder Jorunn Berland ønsker Eriksson lykke til videre.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

En ny sak som endte med krass kritikk kom i regjeringens budsjettforslag for 2015. Der ble det foreslått at de som tjener mellom 44.000 og 88.000 kroner i året, ikke skal få sykelønn som i dag. Det måtte Eriksson gå tilbake på.

– Vi har vært uenig i mye, med endringer i arbeidsmiljøloven og påfølgende politisk streik som den viktigste saken, men vi har opplevd Eriksson som en statsråd med gjennomføringskraft og med stor kunnskap om fagfeltet. Vi ønsker ham lykke til med nye oppgaver, sier YS-leder Jorunn Berland i en pressemelding.

– Han har gjort endringer som vil stå seg

Tre statsråder må forlate regjeringen Erna Solbergs nye regjeringskabal. I den kabalen ble det ikke plass til Eriksson.

– Når Høyre tar over dette departementet, var det ikke lenger plass til Robert. Han har hatt et tungt ansvar og gjort mange viktige endringer som kommer til å stå seg framover. Jeg vil gjerne takke Robert for jobben han har gjort, sa Erna Solberg da hun presenterte regjeringsendringen på en pressekonferanse.

Hun nevnte endringene i arbeidsmiljøloven og avsluttingen av konflikten med nordsjødykkerne som viktige resultater for Eriksson.

Erna Solberg om ny Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

FORKLARER: Erna Solberg snakker om endringen arbeids- og sosialdepartementet.

AKTUELT NÅ