Hopp til innhold

Skjerpede grenser flytter flyktningene

Flyktningene som strømmet inn i Skandinavia i høst fikk myndighetene til å stramme inn grensekontrollene. Nå havner flyktningene i andre land.

Stopp-skilt på grensa mellom Danmark-Tyskland

STRENGERE KONTROLL: Dansk politi kontrollerer biler på grensa til Tyskland 5. januar 2016.

Foto: CARSTEN REHDER / Afp

Høsten 2015: Tusenvis av syrere, afghanere, irakere og eritreere krysser en rekke grenser på veien mot de nordligste landene i Europa. De får reise inn i Norge, Danmark og Sverige uten å møte noen grensekontroll.

I løpet av høsten blir de bare flere. Den første uka i november kommer det for første gang over 10.000 asylsøkere til Sverige i løpet av en uke.

Flyktninger Danmark til Sverige

DANMARK HØSTEN 2015: Flyktninger og migranter går langs motorveien i Danmark 7. september. De er på vei til Sverige.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Antall asylsøkere første uka i november 2015 vs første uka i januar 2016:

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Graf: Asylsøkere» i nytt vindu

Det svenske mottaket er på bristepunktet, og midlertidig grensekontroll blir svaret. 24. november følger Norge etter, før også Danmark innfører strengere grensekontroll 4. januar 2016.

Siden da har antall asylsøkere til Skandinavia stupt.

Folk flykter - også i 2016

– Folk slutter ikke å flykte. De bryr seg ikke om grensegjerder, murer eller dårlig vær, sier Daniel Esdras på telefon fra Hellas.

Flyktninger til Hellas 13. januar 2016

HELLAS: Flyktninger og migranter ankommer Piraeus-havna nær Aten 13. januar 2016.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Han er direktør for Hellas-kontoret til Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) og følger utviklingen av hvor mange migranter og flyktninger som kommer til Europa.

Det kan komme færre flyktninger om vinteren. Men allerede har 23.000 tatt sjøveien til Europa siden nyttår, ifølge IOM. Det er bare ikke like mange som kommer til Skandinavia nå.

– Nå ser vi at langt flere migranter og flyktninger kommer tilbake til Hellas, sier Esdras.

Han understreker at dette ikke nødvendigvis har sammenheng med de skandinaviske grensekontrollene, men sier strengere kontroller i flere land har gjort det vanskelig for mange å komme seg dit de vil.

– Hoper seg opp i enkeltland

Ifølge Flyktninghjelpen fører skjerpede grensekontroller til at flere nå blir værende i Tyskland, Serbia og Makedonia.

Grensekontroll Øresund

POLITI PÅ ØRESUNDSBROEN: Politiet sto klare til å kontrollere de som kom over Øresundsbroen i november.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

– Ryktene om grensekontroller sprer seg fort. Det er stor fare for at flyktningene nå hoper seg opp i enkeltland, sier Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

I Malmø i Sverige har antall asylsøkere under 18 år som reiser alene gått fra opp mot 300 om dagen i høst til én asylsøker i døgnet, ifølge Sveriges Radio.

– Det er rimelig å anta at grensekontrollene og id-kontrollene har hatt effekt på antall asylsøkere, sier Johanna Måhlén i det svenske Migrationsverket til NRK.

– Folk tar større risiko

Maria Gabrielsen Jumbert byline

FORSKER: Maria Gabrielsen Jumbert ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

Den enorme tilstrømmingen av folk som flykter til Europa har ført til heftig debatt om grensekontroller og Schengen-samarbeidet i Europa.

Tyskland tok imot 1,1 millioner asylsøkere i fjor. I Norge kom rekordmange 31.000.

– Erfaringen med økte grensekontroller er at flyktningrutene flyttes. Det blir alltid andre ruter man vil prøve, og gjerne mer risikofylte ruter, sier seniorforsker Maria Gabrielsen Jumbert ved PRIO, og legger til:

– Beskyttelsesbehovet til folk forsvinner ikke.

Flyktninger ankommer Storskog tollstasjon

STORSKOG VED RUSSLAND: Den første uka i november kom det rekordmange 1113 asylsøkere fra Russland til Norge over grensa ved Storskog. I slutten av måneden satte norske myndigheter inn innstrammingstiltak, og første uka i desember kom det ingen asylsøkere til Norge denne veien.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

AKTUELT NÅ