Hopp til innhold

Sikkerhetsring rundt Dalai Lama

Når Dalai Lama kommer til Oslo til uken vil han fotfølges av sikkerhetsfolk og politi.

Dalai Lama

SIKKERHETSOPPBUD: Når Dalai Lama kommer til Norge neste uke vil han være omringet av politi og sikkerhetsfolk hvor enn han beveger seg. Dette bildet er fra 2005.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Vi velger å sette inn sikkerhetstiltak. Politiet vil være godt synlige i Oslo, og vi vil også følge med i kulissene, sier politiinspektør Johan Fredriksen i fellesoperativ seksjon ved Oslo politikammer.

Sikkerhetstiltakene blir gjennomført på bakgrunn av en trusselvurdering fra PST, og sikkerhetsoppbudet kan bli styrket frem mot tidspunktet for besøket.

Både PST og Oslo politidistrikt følger nøye med på debatten rundt Dalai Lamas besøk i Norge.

– Vi er fornøyd med at politiet og PST stiller opp. Vi er veldig opptatt av sikkerheten rundt Dalai Lama og følget hans, sier informasjonsansvarlig Wenche Stene i arrangementskomiteen til besøket.

Oslopolitiet vil ikke avsløre hvor mye sikkerhetstiltakene vil koste.

Sikkerhet som et statsoverhode

Selv om den norske regjeringen ikke vil møte den tidligere fredsprisvinneren av frykt for å provosere stormakten Kina, får Dalai Lama altså både forpleining og sikkerhetstiltak som om han var på et offisielt besøk.

Johan Fredriksen

SYNLIG POLITI: Politiet blir både synlige og usynlige under besøket, forteller Johan Fredriksen ved Oslo politikammer.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

NRK skrev i går at Dalai Lama skal bo midt på Karl Johan, på det ærverdige Grand hotell. Her vil altså politi og sikkerhetsfolk våke rundt ham til alle døgnets tider

Her kan du lese det offisielle programmet hans i Oslo som vil bli oppdatert i dagene fremover.

– Dalai Lama og følget hans vil til enhver tid ha sikkerhetsfolk rundt seg, og vi vil sørge for en trygg gjennomføring av arrangementene, sier Johan Fredriksen i oslopolitiet.

I tillegg vil arrangementskomiteen stille med frivillige som vil jobbe som vakter på de ulike stedene hvor Dalai Lama skal holde forelesninger.

Etter det NRK kjenner til har politiet i formiddag gjennomført inspeksjoner blant annet på Chateau Neuf og Oslo Folketeater hvor Dalai Lama skal holde forelesninger torsdag og fredag neste uke.

Avstand til tilhengere

Dalai Lama er ikke bare Tibets statsoverhode, han er også tibetanernes åndelige og spirituelle leder. Han er leder for den største buddhistiske trosretningen, Gelugpa.

Dalai Lama og Jørgen Korsmo

FORRIGE GANG: Da Dalai Lama var i Norge i 2005 bke han tatt imot av stortingspresident Jørgen Kosmo og den daværende regjering.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Det er ventet at mange av Dalai Lamas tilhengere vil komme til Oslo, også fra Sverige og Danmark. Utfordringen er at alle sikkerhetsfolkene kan skape en mur mellom den åndelige lederen og publikum. Forrige gang Dalai Lama var i Oslo vandret han gatelangs og hilste på folk.

Den gang var ikke hans besøk forbundet med samme diplomatiske støy, og både regjering og stortingspresident tok imot ham.

Dalai Lama i Oslo

I OSLO: I 2005 gikk Dalai Lama gatelangs i Oslos gater og hilste på de han møtte på veien.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Politiet blir synlige på et nivå som er hensiktsmessig og som samtidig er verdig for Dalai Lama. Politiet vil håndtere besøket med klokskap,

Johan Fredriksen

Det er ikke sikkert at det blir like enkelt å få hilst på Dalai Lama denne gangen.

– Politiet blir synlige på et nivå som er hensiktsmessig, og som samtidig er verdig for Dalai Lama. Politiet vil håndtere besøket med klokskap, sier Fredriksen ved Oslo politikammer.

Men arrangørene håper at Dalai Lamas vane med å gå fra sted til sted også skal bli mulig denne gangen.

– Dalai Lama pleier å stoppe og hilse på folk når han går fra sted til sted. Vi regner med at han vil gjøre det i Oslo også, sier Wenche Stene.

Mange markeringer

Politiet er varslet om at det vil bli flere markeringer både for og imot Dalai Lama. De vil ikke opplyse om hvor mange som har fått tillatelse, eller hvem de er.

– Men det er både tilhengere og motstandere av Dalai Lama, sier Fredriksen.

– Frykter dere at det kan komme til sammenstøt mellom ulike grupperinger?

–Vi vil sørge for trygg gjennomføring av alle aktiviteter, gjentar politiets talsmann.

På frysepunktet

Etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo i 2010, har forholdet mellom Norge og Kina vært svært dårlig.

Ønsket om å normalisere forholdet til stormakten Kina er også årsaken til at regjeringen ikke vil møte den tidligere Nobelsfredsvinneren. Regjeringens beslutning om ikke å møte Dalai Lama har vakt sterke reaksjoner i Norge.

Dalai Lama blir ellers tatt imot av verdens presidenter og konger, og var senest i februar hos president Obama i Det hvite hus hvor den amerikanske presidenten lovet støtte til Dalai Lama, og han ba Kina om å gjenoppta dialog med Dalai Lama.

Les også: Det er flaut å være norsk

Tibetanernes åndelige leder blir av kinesiske myndigheter sett på som en opponent og systemkritiker.

INDIA-HEALTH-LEPROSY-DALAI LAMA

UTE BLANT SINE: Dalai Lama på et sykehus i India.

Foto: STRDEL / Afp

Dalai Lama har siden 1970-årene besøkt store deler av verden, og har engasjert seg sterkt som talsmann for verdensfred og en buddhistisk humanisme med vekt på individets rett til et verdig liv. For dette fikk han i 1989 Nobels fredspris. Etter at Kina tok makten i Tibet på 1950-tallet har han bodd i landflyktighet i India.

AKTUELT NÅ