Hopp til innhold

– Mange av de som lar seg rekruttere har en kriminell bakgrunn

Politiet ser en oppblomstring av ungdomsgjenger som kan knyttes til de kriminelt belastede MC-klubbene i Norge. Kripos innrømmer at de sliter med å få stoppet utviklingen.

Skule Worpvik

Leder for avsnittet for organisert kriminalitet i Telemark, Skule Worpvik, sier politiet følger nøye med på rekrutteringen til én-prosent-klubber i fylket.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Leif Vagle

Leif Vagle i Agderpolitiet følger nøye med på utviklingen.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

En ringerunde NRK har gjort til en rekke politidistrikt viser at mange bekymrer seg for en oppblomstring av supportmiljøer som er knyttet til de såkalte én-prosent-klubbene i Norge (se faktaboks nederst i saken).

– Mange av de som er interessert i å la seg rekruttere har en kriminell bakgrunn, og finner likesinnede i disse miljøene, sier Kjell Kristian Ukkelberg til NRK.

Han er påtaleansvarlig Hedmark politidistrikt, der man blant annet følger med på Hells Angels' avdeling på Hamar. I miljøet rundt klubben har politiet den siste tiden sett en økt rekruttering av unge menn.

Ukkelberg deler bekymringen med Leif Vagle i Agderpolitiet, der man har flere MC-klubber politiet følger tett.

– Det er særlig en klubb som etablerte seg her i vår og sommer i Kristiansand, og de har knytta til seg en del unge menn, veldig mange av dem med kriminelt rulleblad, sier Vagle til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hells Angels på Hamar

Hells Angels' klubblokaler på Hamar.

Foto: Ellen Borge Kristoffersen / NRK

– Mange uten MC-interesse

Det samme gjør politiinspektør Torje Arneson, som leder Vestfold-politiets jakt på gjengangere.

– Vi er veldig lite glad i dette, særlig når vi ser hvem de rekrutterer. Mange av dem er unge, uten MC-interesse, sier Arneson.

Han forteller at flere av de unge rekruttene er sterkt kriminelt belastede, og sier det er vanskelig å komme med én grunn til at de lar seg rekruttere.

– Grunnen kan være at det gir en fellesskapsfølelse, posisjon og status. Penger kan også være et motiv, sier Arneson.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Torje Arneson

Politiinspektør Torje Arneson, leder Vestfold-politiets jakt på gjengangere.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK
Support-tøy

Medlemmene av HAs support-klubber ikler seg ofte Hells Angels-relaterte effekter.

Foto: Politiet

– Ikke noe vi ønsker at skal skje

Skule Worpvik er leder for avsnittet for organisert i Telemark. Det ble nylig kjent at en av Hells Angels rekrutter i området ble gjort til fullverdig medlem, etter å ha klippet av fingeren til en 32 år gammel mann med narkotikagjeld.

– Det var lettere å kjøpe MC-argumentet før. Tidligere var det mye sykler utafor lokalene til klubbene, det er ikke sånn nå, sier Worpvik.

Han forteller at rekrutteringen i Telemark, som de fleste andre steder, skjer gjennom såkalte «Street Crews».

– Det er ikke noe vi ønsker at skal skje. Vi vil være på dem for å få dem på bedre tanker, og har ligget på miljøet i lang tid i lang tid, sier Worpvik.

Artikkelen fortsetter.

Support-tøy

Politiet er opptatt av å identifisere rekruttene, og har skaffet seg bilder av support-tøyet.

Foto: Politiet

Kripos: Økende tendens

«De siste årene har vi videre sett en etablering av støtteklubber og en aktiv rekruttering av unge personer med kriminell bakgrunn, skriver tidligere Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård i juninummeret av Norsk Politi.

Humlegård skriver også at det nå er flere medlemmer av én-prosent-klubbene i Norge enn noensinne tidligere. Tidligere har Kripos presentert tall som viser at 70 prosent av medlemmene i Hells Angels er straffedømte.

– Dette er en utvikling som startet i Danmark, med konflikten mellom de etniske gjengene og MC-miljøet. Der har det kriminelle MC-miljøet etablert støttegrupper, såkalte «Street Crews» som utøver mye av kriminaliteten, sier fungerende avdelingsleder i Kripos, Eivind Borge til NRK.

Borge sier Kripos ser den samme tendensen i Norge.

– Vi har ikke det samme konfliktnivået med de etniske kriminelle miljøene her, men vi har sett nå at MC-miljøene etablerer disse støtteklubbene, også her i Norge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hells Angels vest

Vesten er et viktig symbol for medlemmene i Hells Angels. Denne vesten er ifølge Skule Worpvik en av de få beslaglagte HA-vestene i Europa.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Har ikke klart å stoppe rekruttering

Borge sier at medlemmene i støtteklubben bistår i den daglige driften av klubbene, blant annet når det gjelder vakthold. Men han legger til at Kripos også ser en kobling til kriminalitet.

– De ønsker å bruke disse i form av rekruttering, men også i forhold til det å begå kriminelle handlinger og skape en avstand til de fullverdige medlemmene.

Borge bekrefter at flere av de unge kriminelle er tidligere straffedømt, særlig for narkotika og voldsforbrytelser.

– Vi ser at disse støttegrupperingene består av tungt, kriminelt belastede miljøer. Særlig innenfor vold, vinning og narkotikakriminalitet, sier Borge.

Borge innrømmer at politiet ikke har klart å stoppe rekrutteringen til de kriminelt belastede MC-klubbene, selv om dette er et satsingsområde.

– Det er en situasjon vi har vært var for lenge. Vi er klar over at vi ikke har lykkes med stoppe rekrutteringen, det må vi være ærlige på. Men vi har i alle fall begrenset ekspansjonen, det må vi kunne si. Særlig når det gjelder Hells Angels.

Evind Borge

Eivind Borge i Kripos er bekymret for utviklingen.

Foto: NRK

– Hjelper til på dugnader

Talsmann i Hells Angels Norges, Rune Olsgaard, avviser at deres supportgrupper driver med kriminalitet.

– Dette er crew vi har som hjelper oss med arrangement, på dugnader og så videre. Noen av dem har kanskje et ønske om å bli med i klubben etter hvert, mens andre bare en del av den støtteklubben vi har, sier Olsgaard til NRK.

– Man må ha interesse for MC-livet, og at man vil være med å farte litt.

Olsgaard svarer følgende når han blir konfrontert med at flere av dem som er tilknyttet støttegruppene ikke har MC-lappen.

– Det er flere som driver og tar førerkort nå, og har lyst til å kjøre motorsykkel. Noen av dem har bare lyst til å henge med oss, det er ikke et krav om at du har motorsykkellappen for å gjøre det. Dette er folk som hjelper til på arrangement, på samme måte som det er på andre fester og store arrangement, sier Olsgaard.

Rune Olsgaard

HA-talsmann Rune Olsgaard avviser blankt at man forsøker å rekruttere unge.

Foto: NRK

– Vil bevise vår uskyld

– Mange av disse er straffedømte?

– 50 prosent av alle menn i Norge mellom 18 og 25 år har vært siktet i en straffesak. Unge menn gjør mye dumheter, og særlig vi gutta, så det er ikke annet å si om det enn at det er en del av den helheten som er i det norske samfunnet.

Olsgaard sier Hells Angels nå har kontaktet Justisdepartementet for å få utlevert medlemmenes egne rulleblad.

– Vi blir nektet i Justisdepartementet fordi vi har lyst til å bevise hva de dommene består av, fordi det har vært så mange påstander fra Politidirektoratet og Kripos. Dette stemmer ikke, og det har vi lyst til å bevise, sier Olsgaard.

AKTUELT NÅ