Hopp til innhold

Sendte færre utenlandske kriminelle til soning i hjemlandet i fjor

I løpet av 2014 ble det gjennomført færre soningsoverføringer enn året før. Frp innrømmer at utfordringen med å sende straffedømte ut av Norge er mer krevende enn de trodde.

Justisminister Anders Anundsen (Frp)

SLITER MED SONINGSOVERFØRINGER: Justisdepartementet, med Anders Anundsen (Frp) i spissen, mener treg saksbehandling er en av grunnene til at få soningsoverføringer har blitt gjennomført.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Hittil i år har bare åtte straffedømte personer blitt overført fra Norge til fengsel i hjemlandet. I 2014 ble 38 sendt ut, en nedgang på åtte soningsoverføringer sammenlignet med året før.

– Vi synes ikke at utviklingen innenfor soningsoverføringer har vært god nok, verken i fjor eller starten i år. Og det holder vi et kontinuerlig fokus på, og her er det en jobb som må gjøres, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen i justisdepartementet (Frp).

Byråkrati får skylden

For øyeblikket er det fattet ytterligere ti vedtak hvor selve effektueringen av soningsoverføringen gjenstår.

Han mener det er viktig at de utenlandske straffedømte soner sin straff i hjemlandet, for å signalisere at det ikke «bare» er å komme til Norge og begå kriminalitet, ettersom flere av dem opplever soningsforholdet i Norge som «veldig greie».

Vidar Brein-Karlsen

STATSSEKRETÆR I JUSTISDEPARTEMENTET: Vidar Brein-Karlsen (Frp).

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Se oversikt over soningsoverføringene nederst i saken.

LES OGSÅ: Til Norge for å vere kriminell

Målet er at flest mulig skal sone i hjemlandet, for å frigjøre plasser i overfylte norske fengsler. Den blå-blå regjeringen har i likhet med deres rød-grønne forgjenger ønsket at så mange som mulig skal sone i hjemlandet, men dette sliter de med å nå. Tungrodd byråkrati er én forklaring.

– Vi har store problemer med å få ned saksbehandlingstiden på et akseptabelt nivå i de mottakerlandene som vi samarbeider med, sier Brein-Karlsen.

Utreder samarbeidsløsning

– Frp har vært kritiske til tidligere regjeringers arbeid med dette. Er det vanskeligere å få til enn dere trodde?

– Jeg kunne ha tenkt meg til at dette skulle gå mye raskere og vi har vært veldig opptatt av denne problemstillingen lenge og vi er fortsatt svært opptatt av det.

Potensialet for soningsoverføringer er anslått til opptil 100 per år. Regjeringen har tilbudt flere land som Polen, Romania og Litauen å betale for soningen der, og en slik ordning er nå under utredning.

– Potensialet vil fortsatt være passelig begrenset så lenge vi har en frist på at det må være seks måneder gjenstående soning. Men det er klart, hadde vi fått på plass en sånn løsning så kunne antallet gått mye fortere opp. Dette er ting vi nevner for våre samarbeidspartnere hver gang vi snakker med dem, også ser vi at vi fortsatt sliter litt med å få i gang en sånn løsning, sier Brein-Karlsen.

Soningsoverføringer hittil i 2015

Land

Overført

Litauen

1

Moldova

1

Nederland

1

Romania

3

Storbritannia

1

Tyskland

1

Soningsoverføringer i 2014

Land

Overført

Litauen

13

Romania

11

Polen

6

Nederland

3

Ungarn

2

Latvia

1

Tyskland

1

Sverige

1

Soningsoverføringer i 2013

Land

Overført

Litauen

20

Nederland

9

Polen

5

Romania

5

Tyskland

2

Ungarn

2

Spania

1

Estland

1

Portugal

1

Soningsoverføringer i 2012

Land

Overført

Litauen

13

Nederland

13

Polen

5

Romania

5

Tyskland

3

Frankrike

2

Bulgaria

1

Latvia

1

Storbritannia

1

Østerrike

1

Tsjekkia

1

Ungarn

1

Belgia

1

Ekspander/minimer faktaboks

AKTUELT NÅ