Hopp til innhold

Savner støtte til soppkontroll

Frivillige soppkontrollører jobber på spreng for å hjelpe til med å luke ut giftig sopp fra kurvene til ivrige plukkere. Nå etterlyser de offentlig støtte til å hjelpe flere.

Kø for soppkontroll på Sognsvann

Det var lang kø for å få kontrollert sopp ved Sognsvann i Oslo søndag.

Foto: Simon Solheim / NRK

Søndag var det lang kø ved Sognsvann i Oslo, der Anna-Elise Torkelsen og Norges sopp- og nyttevekstforbund hadde soppkontroll.

Anna-Elise Torkelsen kontrollerer sopp

Anna-Elise Torkelsen kontrollerer sopp ved Sognsvann i Oslo søndag.

Foto: Simon Solheim / NRK

– Pågangen er enorm. Det er mange år siden jeg har sett så mange som har kommet med sopp til kontroll, sier Torkelsen.

Lørdag slo Oslo universitetssykehus alarm etter en uvanlig stor pågang fra soppforgiftede pasienter. Flere hadde forvekslet hvit fluesopp og sjampinjong.

– Tenk på hva vi hindrer av sykehusinnleggelser og dødsfall, faktisk, fordi vi med vår kompetanse kan hjelpe folk med å gå trygt hjem med mat de kan spise, sier Torkelsen.

Les: Sykehus slår alarm – flere innlagt med soppforgiftning

Soppkontrollene drives imidlertid på frivillig basis. Støtten fra det offentlige ble kuttet i 2007.

Flere hundre personer var innom soppkontrollen på Sognsvann i Oslo i ettermiddag. Ullevål universitetssykehus slo lørdag alarm etter flere soppforgiftninger.

VIDEO: Mange kom innom soppkontrollen på Sognsvann søndag.

– Utrolige mengder

Pål Karlsen er leder i Neslekremla, Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening, og driver opplæring av soppkontrollører.

– Nå må vi basere oss på frivillig innsats, sosiale medier og ryktespredning. Hvis vi kunne hatt et litt mer forutsigbart system, ville det gjort utrolig mye. Flere ville ha plukket sopp, og ikke hatt angst for det de finner i skogen, sier Karlsen.

Pål Karlsen

Pål Karlsen i Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening etterlyser mer hjelp til kontrollering av sopp.

Foto: Privat

Foreningen har soppkontroller mellom 15 og 17 hver søndag, på fem forskjellige steder i Oslo og omegn. Det er to kontrollører på hver post. En erfaren soppsakkyndig, og en yngre, slik at man hele tiden utvikler nye eksperter.

– Nå er det kø. Det er mye sopp i skogen, og veldig hektisk å stå der. Vi kontrollerer ofte mellom 50 og 100 kurver i løpet av en økt, sier Karlsen.

Uten slike kontroller ville Norge gått glipp av en stor ressurs, mener han.

– Det å gå ut og finne spiselige ting i naturen er utrolig sunt, og det forsvinner uten instanser som kan sikre at man vet hva man har fått med seg hjem. Fokuset på gift kan gjøre at man gir blaffen i å prøve å finne ut hva som er der ute.

– Det er utrolige mengder i år, såpass at man ville gått mann av huse ute på kontinentet. Nå blir steinsopp stående og råtne fordi folk er redde for at det er giftig, sier Karlsen.

Les: Dette er høstens farligste forveksling
Les:

Etterlyser sopptelefon

Frem til 2007 ga Mattilsynet økonomisk støtte til prøver for soppsakkyndige. Da støtten ble kuttet, forsvant også tilbudet.

– Man kan søke lokalt, men vi har blitt bryskt avvist nasjonalt. Privatfolks sopplukking er ikke tilsynets ansvar. Noen foreninger får litt støtte lokalt, men det er helt usystematisk og umulig å basere et kontrollsystem på. Det blir altfor vilkårlig, sier Karlsen.

Han etterlyser et tilbud tilsvarende det man får for blåskjell, en egen app og et telefonnummer man kan ringe.

– Det er helt låst. Det er mange som søker, men forbundet har gitt helt opp. Det er en offentlig ansvarsfraskrivelse som er veldig rar, sammenlignet med for eksempel blåskjelltelefonen. Man kunne hatt utrolig lette tjenester gjennom mobilbilder eller sosiale medier, men vi har ikke mulighet til å bygge opp slikt i det hele tatt, sier Karlsen.

Nikolai Røed Kristiansen, Jenny Jordahl, Marte Guttulsrød, Krister Gangfløt

Nikolai Røed Kristiansen, Jenny Jordahl, Marte Guttulsrød og Krister Gangfløt var glade for å få bekreftet at soppen de hadde plukket, var spiselig.

Foto: Simon Solheim / NRK

– Rart at staten ikke bidrar

Krister Gangfløt var en av mange som møtte opp for å få kontrollert soppen han hadde plukket ved Sognsvann i Oslo søndag.

– Det er svært viktig at noen stiller opp slik at vi får kontrollert at vi har med oss spiselig sopp. Det er rart at staten ikke bidrar økonomisk. De sparer samfunnet for sykehusinnleggelser, og i beste fall sparer de samfunnet også for at liv ikke går tapt, sier han.

– Det er skikkelig kjipt at ikke staten støtter soppkontrollen lenger. Det er stas å plukke sin egen sopp. Hadde ikke soppkontrollen vært her, kunne vi ikke plukket og brukt naturen slik vi kan i dag. Det er bra å vite at det står folk her, og at de har peiling, sier kjæresten Marte Guttulsrød.

Trine Skei Grande (V) sendte i 2010 et spørsmål til daværende landbruksminister Lars Peder Brekk, der hun spurte om det var aktuelt å gjeninnføre støtten til utdanning av soppkontrollører.

«Kontroll med sopp som forbruker plukker til eget bruk faller utenfor matlovgivningens virkeområde, og er som sådan ikke en myndighetsoppgave for Mattilsynet», svarte Brekk da.

Mattilsynet har ikke anledning til å kommentere saken søndag.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger