Hopp til innhold

Sandberg tror på dykkerløsning

Frp-nestleder Per Sandberg mener regjeringen ikke kan være tjent med å ha dårlig samvittighet overfor nordsjødykkerne, og har tro på en løsning.

Per Sandberg

Sandberg mener den norske staten må ta ansvar uansett utfall av dagens dom i Strasbourg.

Foto: Åserud, Lise / NTB SCANPIX

Flere pionerdykkere har kjempet i mange år for at staten skal ta ansvar for helseskadene de fikk da de dykket på flere hundre meters dyp i Nordsjøen på 70- og 80-tallet.

Etter at de tapte i Høyesterett i 2009, tok sju av dem saken sin videre til menneskerettsdomstolen i Strasbourg. I dag kommer dommen.

Sandberg mener den norske staten må ta ansvar uansett utfall.

– Vi kan ikke være tjent med det, noen av oss. Verken regjeringen, staten, stortingspolitikere, dykkere, å gå rundt med dårlig samvittighet overfor disse menneskene som har gjort en betydelig innsats for den rikdommen vi nyter godt av alle sammen, sier Sandberg.

Sandberg tror regjeringen vil være innstilt på å komme til enighet med dykkerne.

– Jeg tror at både dykkerne og den sittende regjeringen på vegne av staten vil finne frem til en felles løsning på det, sier Sandberg.

– Venter på en anerkjennelse

Dykker med boltepistol

Nordsjødykkerne måtte utføre tunge jobber under ekstreme forhold. Her er en av dykkerne i aksjon med vedlikehold på en av oljeinstallasjonene.

Foto: Børre Børretzen/Norsk Oljemuseum

Dykkerne ser det som en halv seier at de i det hele tatt får saken sin behandlet i Strasbourg.

– De venter på en anerkjennelse, en ansvarserkjennelse for skadene de har fått, og at det skyldes dykkingen i Nordsjøen og at det kunne vært forhindret av staten, sier LO- advokat Katrine Hellum-Lilleengen.

Dykkernes kamp for erstatning har pågått i flere tiår.

– Dykkerne som nå har klaget til Strasbourg har til dels hjerneskader, lungeskader, posttraumatisk stressyndrom, psykiske skader som følge av dykkingen og det de ble utsatt for, sier Hellum-Lilleengen.

Les også: – Vårt siste håp er Strasbourg

– Helsa kom i andre rekke

Resultatet kan få betydning for over 200 andre tidligere nordsjødykkere.

– Det vil bety veldig mye med en seier, for da har vi virkelig bevist hva som har foregått, sier Henning O. Haug, leder i dykkerorganisasjonen ODU.

Staten har uansett et moralsk ansvar, sier nestleder Leif Morten Rasch.

– Å henge bjella på katten er for oss veldig viktig. Det var staten som hadde et ansvar her, det var staten som ville ha ilandføringen av oljen og satte i gang oljeeventyret, og de presset på og lot dykkerne dykke slik som de gjorde, sier Rasch.

– Oljen skulle opp, det kom i første rekke. Så følte vi at helsa kom i andre rekke. Uansett hvordan det går, om vi vinner eller taper, blir det ikke noe mindre skadde dykkere av den grunn. Staten har heller ikke tjent noe mindre penger av den grunn, sier han.

Les også: – Pionértiden var «vill vest»

AKTUELT NÅ