Hopp til innhold

Sammenbrudd om pensjon i statsoppgjøret

Det er full splittelse om statspensjonene. Partene klarte ikke å bli enige om veien videre da arbeidsminister Anniken Hauglie (H) inviterte arbeidstakersiden til samtaler om offentlig tjenestepensjon.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie inviterte hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden til møte om den videre prosessen for offentlig tjenestepensjon. Der endte med at møtedeltagerene forlot møtet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Arbeidstakerne ville at forhandlinger om ny statspensjon skulle være en del av lønnsoppgjøret neste år. Da kan resultatet sendes på uravstemning, og man kan gå til streik på et resultat man ikke er fornøyd med.

– Regjeringen har kastet kortene og avsluttet prosessen med å endre offentlig tjenestepensjon. Det er sterkt beklagelig. Jeg begriper ikke at de velger denne utgangen, all den tid vi har vært enige om veldig mye av premissene.

Det sa LOs nestleder Tor Arne Solbakken til NTB rett etter at bruddet var klart. Han mener at regjeringen ga opp.

– Pensjonsspørsmålet er ikke en del av lønnsoppgjøret i staten, og vi mener at det er for komplisert til å bli en del av lønnsoppgjøret. Det å dra et konflikttema inn i lønnsoppgjøret som ikke er en del av lønnsoppgjøret, mener vi ikke er nødvendig, sier statsråd Anniiken Hauglie til NRK.

– Synd at vi ikke er enige

Hun beklager at partene ikke kom lengre.

– Vi er ikke enige om prosessen videre, dessverre. Vi har forsøkt å diskutere hvordan man kan komme seg videre, men vi blir ikke enige om hvordan vi skal gjøre da. Vi må da avslutte prosessen, og det syns jeg er veldig synd, sa Hauglie etter møtet tirsdag formiddag.

LO, YS, Unio og Akademikerne var invitert til møtet i departementet tirsdag. LO, YS og Unio brøt i helgen forhandlingene med staten om spørsmålet.

De krever streikerett dersom det blir endringer i offentlig tjenestepensjon før neste hovedoppgjør.

Det vil staten ikke gå med på.

- Veldig høye skuldre

Staten nekter å ta den eneste naturlige avslutningen på denne saken, nemlig via et tariffoppgjør og gi oss mulighet til å sende et resultat til uravstemning blant våre medlemmer, sier Solbakken.

Han sier han ikke skjønner hvorfor saken er så vanskelig sett fra statens side:

– Det er veldig høye skuldre og en frykt for forhandlingssystemet som jeg til nå ikke har trodd fantes blant norske politikere, sier LO-nestlederen.

Vi har ikke kunnet imøtekomme ønsket om at dette skal bli en del av oppgjøret for 2017, sier Hauglie.

– Vi er klare for å ta denne prosessen, men grunnlaget for forankringen er at vi tar sluttproduktet inn i tarifforhandlingene neste år. Det er der det er total avvisning fra regjeringens side, sier UNIO-leder Ragnhild Lied til NTB.

Spørsmålet nå, er om bruddet får konsekvenser for årets oppgjør, og meklingen som pågår der.

AKTUELT NÅ