Hopp til innhold

Samlere fortviler over at gamle pengesedler kvernes opp

Har du en gammel og utdatert hundrelapp, gir Norges Bank deg 100 kroner om du bytter den inn. Men dersom du selger den til en samler, kan du få 15 ganger så mye.

Slitte og gamle pengesedler går i makuleringsmaskinen i Norges Bank.

Midt på bildet her ser du den ettertraktede røde hundrelappen fra 50-tallet med tømmerfløtermotiv. Denne og andre sedler med pålydende verdi på 60 millioner ble tidligere i uka makulert i Norges Bank.

100-lapp med motiv tømmerfløter

Denne røde hundrelapp ble produsert i 1949-1962, og er verdt mellom 500 og 1500 kroner på samlerbørsen.

Foto: Samlerhuset
Hundrelapp med motiv Tømmerfløter

Baksiden på hundrelappen fra 1950 har motiv fra tømmerfløting.

Foto: Samlerhuset

Mange samlere så med sorg på at Norges Bank tidligere denne uken makulerte slitne og utdaterte pengesedler verdt 60 millioner kroner.

Flere av pengesedlene som ble ødelagt, er ettertraktede samlerobjekter som kan selges for langt over pålydende verdi.

Før de gikk i kvernen, var alle sedlene telt, og kontrolltelt. Årgangssedlene var i tillegg sortert ut, og lå i sirlige bunker med binders på, sortert etter valør.

Få minutter senere var de omgjort til bitte små papirbiter som deretter ble brent.

Byr 1500 for 100 kroner

Ole Bjørn Fausa

Ole Bjørn Fausa i Samlerhuset betaler ekstra for sjeldne, fine pengesedler.

Foto: Martin Johnson

– Veldig synd, sier Ole Bjørn Fausa i Samlerhuset på Kolbotn ved Oslo.

Han byr deg opptil 1500 kroner for den røde lappen med tømmerfløtere, om den er i plettfri stand. Et litt mer slitt eksemplar går for 500 og oppover.

Sammen med andre mynthandlere reagerer han negativt på destruksjonen, og oppfordrer folk til å tenke seg om to ganger før de leverer inn pengesedler til banken.

– Vi mener at Norges Bank ikke har vært flinke nok til å orientere arvinger og andre om at eldre sedler kan ha en betydelig større verdi enn pålydende om de selges i samlermarkedet, sier han til NRK.

Han så med sorg på at sedlene fra 50- og 60-tallet ble kastet i makuleringsmaskinen.

– Sedler er en viktig del av vår felles kulturarv. Dette er potensielle samlerobjekter som kunne kommet ut på markedet til glede for samlere som er opptatt av minner fra tidligere tider, sier han.

– Få sedler har stor verdi

Therese Riiser Wålen

Therese Riiser Wålen sier Norges Bank opplyser om at eldre sedler kan ha verdi utover pålydende.

Foto: Norges Bank

Norges Bank avviser at de ikke opplyser om mulig samlerverdien når folk vil veksle inn gamle pengesedler.

– Norges Bank orienterer alltid om at eldre sedler og mynter kan ha samleverdi når vi får henvendelser om veksling av ugyldige sedler og mynter. Vi opplyser også om dette på våre nettsider, sier Therese Riiser Wålen som er assisterende kommunikasjonsdirektør i banken.

Wålen sier at mange av de ugyldige sedlene som veksles inn antagelig heller ikke har vesentlig samleverdi utover pålydende på grunn av dårlig kvalitet.

Dårligere sikkerhet

Årlig destruerer Norges Bank i overkant av 30 millioner sedler. Grunnen til at Norges Bank med ujevne mellomrom ødelegger sedler på denne måten, er at de blir slitt og skadede. Og slitte sedler kan for eksempel ikke brukes i automater og minibanker.

I tillegg ønsker de å ta utgåtte sedler ut av omløp. Gamle sedler har ikke de sikkerhetsfunksjoner som nye sedler har, og de er heller ikke lovlige betalingsmidler lenger. Mange er dessuten større enn dagens sedler og passer verken i minibanker eller i kassaskuffer.

Her finner du Norges Banks oversikt over gyldige og ugyldige pengesedler, med oppfordringen om å sjekke med en mynthandler nederst.

Men når du kommer med eldre sedler som hundrelappen med tømmerfløtere fra kistebunnen eller arveoppgjøret, byr Norges Bank deg uansett ikke mer enn pålydende det vil si 100 kroner.

AKTUELT NÅ