Hopp til innhold

Rister på hodet av Aps frieri

Trond Giske sier Ap og KrF kunne blitt enige om blant annet kvoteflyktninger på et kvarter. Det får Høyre og KrF til å riste på hodet.

Olaug Bollestad

OPPGITT NESTLEDER: Olaug Bollestad i KrF.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Det er ikke noe tvil om at KrF og Ap står mye nærmere hverandre i politikk for humanitær bistand, for uhjelp og den type ting, så vi hadde nok raskere blitt enige oss i mellom.

Nestleder Trond Giske i Ap sitter i studio på Politisk kvarter på P2 og fortsetter flørten med KrF. Temaet er at KrFs landsmøtevedtak om å ta inn 10.000 kvoteflyktninger over to år (se faktaboks) stikk i strid med hva regjeringspartiene Høyre og Frp mener.

I helgen sa samme Giske til Dagsavisen at det KrF bruker måneder på å forhandle med Høyre og Frp om, ville de blitt enige med Ap om på et kvarter.

– I realpolitikken der står KrF og Ap veldig nær hverandre og kunne blitt enige på et kvarter, gjentar Giske.

Åtte rødgrønne år med streng innvandringspolitikk

Det provoserer både Høyre og KrF når det gjelder debatten om asyl- og innvandringspolitikk.

– KrF har, sammen med samarbeidspartiene Høyre, Frp og Venstre, flyttet norsk asyl- og flyktningepolitikk til et rausere nivå enn det som var i åtte år under de rødgrønne, sier nyvalgt nestleder Olaug Bollestad i KrF.

Hun peker på at den rødgrønne regjeringen, med Ap, Sp og SV, førte det daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kalte «en streng men rettferdig» asyl- og innvandringspolitikk.

– Må være provoserende for SV og Sp

Utspillet til Giske får også Høyres nestleder Bent Høie (H) til å reagere.

– Det må være ganske provoserende for SV og Sp å høre Ap si dette. To partier som i åtte år forsøkte å få Ap med på en mer human asylpolitikk uten å klare det, og nå sier Giske at hvis KrF var med så skulle man blitt enige på et kvarter, sier Høie og avslutter:

– Alle forstår at den dagen Ap, forhåpentlig vis om lang lang tid, kommer i regjering så kommer jernhånden frem igjen. Da er det ikke snakk om noen myk holdning overfor samarbeidspartnerne.

AKTUELT NÅ