Hopp til innhold

Restaurantmat til en brøkdel av prisen

Ny app vil kutte ned på matsvinn og spare deg penger. Myndighetene er positive så lenge restaurantene oppfyller kravene.

«Virrevirrevapp» sushi

Gjennom en ny mobilapp kan du få sushi til en fjerdedel av vanlig pris. Men du må vente til like før stengetid med å hente maten.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

På mobilappen «Too good to go» tilbyr restauranter mat til en billig penge, dersom man henter den like før stengetid. På den måten sparer forbrukeren penger samtidig som man kan være med å bekjempe matsvinn, sier gründer Stian Haanes.

GRÜNDER

GRÜNDER: Stian Haanes sier han fikk ideen til appen da han så hvor mye mat som ble kastet på en restaurant i Danmark.

Foto: Vegard Valestrand / NRK

– Ideen kom da jeg var på buffet med en kamerat. Vi spurte kelneren hva de gjorde med maten som ikke ble solgt. Da han sa de kastet alt, tenkte vi at dette måtte det gå an å gjøre noe med.

Ifølge Matvett.no kaster nordmenn 230.000 tonn mat hvert år. Det tilsvarer hver femte handlepose vi kjøper i butikken.

Les også:
Frankrike forbyr supermarkeder å kaste mat

Suksess i flere land

Appen startet i København i fjor høst, og har blitt godt mottatt på det danske markedet. Siden har den blitt introdusert i flere land. I Norge er de fleste restaurantene å finne i Oslo, men Haanes sier de prøver å få med utsalgssteder over hele landet.

– I første omgang jobber vi med stedene som har mye matsvinn. Det blir hoteller, bakerier, buffetrestauranter og sushirestauranter.

Hvor mye tjener dere selv?

– Det er ingen tvil om at vi tjener på dette. Men vi kommer nok ikke til å få noe særlig overskudd de første årene, sier Haanes.

Han oppgir imidlertid at de tar ti kroner per salg som blir gjort gjennom appen.

Les også: En av tre restaurantgjester er misfornøyde

Kaster tre søppelsekker med mat

Brødbakerne på Skøyen er en av dem som har meldt seg på appen. Kokk og daglig leder Tobias Elfort gleder seg til å ta fatt på samarbeidet.

– Folk står veldig tidlig opp om morgenen for å lage denne maten, da syns jeg det er bra at så mye som mulig blir spist. Noen dager må vi kaste tre søppelsekker med mat, sier kokken.

MELDT SEG PÅ

MELDT SEG PÅ: Daglig leder av Brødbakerne Tobias Elfort sier han flere dager har måttet kaste tre søppelsekker med mat.

Myndighetene gir tommel opp

POSITIV

POSITIVE: Atle Wold i Mattilsynet gir appen tommel opp så lenge restaurantene tilbyr den samme maten til alle kundene.

Foto: Mattilsynet

Seniorrådgiver Atle Wold i Mattilsynet sier det er et positivt tiltak, så lenge man følger visse regler. Det viktigste er at maten må holde lik kvalitet uansett hvem som kjøper den.

– Det som er egnet til gjesten til bords, er like egnet til den som kommer inn og plukker opp maten på slutten av dagen, sier Wold.

Skatteetaten ser heller ingen problemer med denne måten å handle mat på. Så lenge restaurantene rapporterer inntektene på vanlig måte, har de sitt på det rene, sier seksjonssjef Astrid Dugstad Tveter.

– Det er ingen særskilte regler knyttet til bokføring av rabatt i bokføringsreglene, hverken for restauranter eller andre.

AKTUELT NÅ