Hopp til innhold

Regjeringen strammer inn: Forbudt å servere alkohol etter midnatt i morgen

Fra i morgen blir det forbudt å servere alkohol etter midnatt i hele landet, sier helse- og omsorgsministeren under fredagens pressekonferanse. Nå strammes det inn flere steder i samfunnet etter økt smitte.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie

LEGGER FREM NYE RETNINGSLINJER: Fredag legger regjeringen frem nye retningslinjer og innstramninger etter økt koronasmitte i samfunnet etter sommeren.

– Jeg tror de fleste har forstått det nå. Ferien er over. Vi må brette opp ermene fordi vi har en jobb å gjøre, innledet helse- og omsorgsminister Bent Høie regjeringens pressekonferanse fredag.

Dette ble klart på pressekonferansen:

  • Munnbind hele veien hjem fra røde land.
  • Sjenkestopp i hele landet etter midnatt fom. i morgen.
  • Mer hjemmekontor for å unngå rush.
  • Anbefalinger om munnbind på kollektivtransport kommer ikke før 14. august.
  • Unngå alle unødvendige reiser til både grønne og røde land.
  • Åpner ikke opp for større arrangementer.

Reisende fra røde land må ha munnbind helt hjem

I dag ble det blant annet klart at personer som ankommer Norge fra røde land bør beholde munnbindet på til de er trygt hjemme der de skal oppholde seg i karantenetiden.

– Dette innebærer for de aller fleste at de beholder munnbindet på når de tar for eksempel buss eller tog hjem fra flyplassen. Slik sett er det et tiltak som kan bidra til å unngå smitte under transport til stedet de går i karantene, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Munnbind i Paris

KAN BLI ET VANLIG SYN: Om kort tid vil helsemyndighetene gå ut med nye retningslinjer om hva slags situasjoner det kan bli anbefalt å bruke munnbind i Norge.

Foto: Christophe Ena

Det har lenge vært ventet nye retningslinjer for bruken av munnbind i samfunnet etter at FHI fikk i oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet å vurdere i hvilke situasjoner og under hvilke kriterier munnbindbruk kan være et effektivt tiltak.

– Vi må ta innover oss at det er situasjoner det er vanskelig å holde en meter avstand. Det kan komme en anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport i rushtiden. Grunnen til at rådet ikke kommer i dag, er at det krever forberedelser, sier Høie.

Han presiserer at mer detaljerte råd om munnbind vil komme frem mot 14. august.

Bremser gjenåpningen av samfunnet: Alkoholstopp ved midnatt

– Utbruddet de siste ukene viser hvor sårbare vi er. Det viser hvor lett den farlige smitten sprer seg i samfunnet vårt. Det er fortsatt lite smitte i Norge, men økningen vi ser nå er urovekkende, sier Høie.

Øltørste oslofolk kunne endelig nyte en utepils i finværet

STANS: Fra og med midnatt vil det ikke være lov å servere alkohol etter klokken 00.00 i hele Norge.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Han presiserer at smittesituasjonen nå ikke muliggjør mer åpning av samfunnet, slik det opprinnelig var planlagt.

– Fra i morgen blir det forbudt å servere alkohol etter midnatt i hele landet. Vi skal gjøre en ny vurdering i første uken av september, sier Høie.

Han forteller også at vi er nødt til å redusere antall reisende i rushtiden der det er trangt.

– Vi oppfordrer alle som har mulighet til å gå eller sykle til jobb. Vi må ha mer hjemmekontor, forskyving av arbeidstid og arbeidsgiver må legge til rette for færre reiser i rushtrafikken, sier helseministeren.

Slik bremser regjeringen gjenåpningen:

  • Beholder grensen på 200 personer på arrangementer.
  • Åpner ikke for arrangementer for 500 personer fra 1. september.
  • Åpner ikke for kamper og arrangementer i breddeidretten for voksne fra 1. september.
  • Beholder en meters avstand i kinosaler og konferansesaler.

Anbefaler å unngå alle utenlandsturer

Regjeringen anbefaler heller ikke nordmenn å reise til hverken grønne eller røde land fremover.

– Unngå unødvendige reiser. Vi kommer ikke til å åpne opp for reiser utenfor EU og EØS, sier Høie.

– Hva bør de som nå skal reise neste uke, eller holder på å bestille en reise til et grønt land, gjøre?

– Tenk dere om. Selv om dere nå planlegger å reise til et grønt land, så kan det veldig fort blir rødt. Før du reiser eller mens du er der. De fleste grønne land har mer smitte enn oss.

Sydenferie

IKKE REIS: Regjeringen anbefaler å unngå alle unødvendige reiser til både grønne og røde land.

Foto: Lise Åserud / NTB SCANPIX

FHI leverte tidligere denne uken et notat til Helse- og omsorgsdepartementet om å bremse gjenåpningen av samfunnet.

Dette er årsakene til bremsingen:

  1. Omfanget og konsekvensene av smittespredningen er foreløpig uavklart.
  2. Samfunnet åpner snart etter sommeren, det blir mer kontakt mellom mennesker og vi kjenner ikke konsekvensene av det.
  3. Kommunene har hatt kort tid på å bygge opp beredskap for å slå ned utbrudd, og kapasiteten er fortsatt under oppbygging.
  4. Vi ser at det er flere europeiske land som tidligere hadde god kontroll med pandemien, ser økende trender og iverksetter tiltak

– Viktig at det brukes riktig

Det har vært mange spekulasjoner knyttet til hva slags råd som vil komme om bruken av munnbind. Fredag formiddag sa Høie at det ikke er planlagt å innføre et påbud om å bruke munnbind.

– Det kan bli aktuelt å anbefale munnbind av tøy som man kan bruke igjen og vaske. Kommer det en anbefaling om bruk av munnbind vil det og bli mye informasjon om riktig bruk og hva slags type munnbind, sa Høie.

Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold forteller under pressekonferansen at de han levert fra seg de foreløpige anbefalingene om munnbind til Helse og omsorgsdepartementet.

– Anbefalingene handler i første omgang om at Norge må planlegge for økt behov av munnbind. Apotekerforeningen sier de har gode lagre og at de kan skaffe mer ved behov. Munnbind er først og fremst et supplement til de andre tiltakene, og er ikke en erstatning, sier Vold.

FHI vil innen 14. august gi råd og anbefalinger om situasjoner hvor det kan være hensiktsmessig å bruke munnbind eller tøymunnbind.

– De situasjonene hvor det kan bli aktuelt å gi råd er situasjoner hvor det er vanskelig å opprettholde nødvendig avstand. Det vil for eksempel være kollektivtransporten, sier Vold.

Helsedirektør: – Smitterådene må følges enda bedre

Helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet presiserer at nordmenn må følge smitterådene bedre enn de har gjort i sommer.

– Alle bærer et ansvar. Konsekvensene av å la være kan bli svært store. Den situasjonen vi er i, er kanskje den mest alvorlig vi som lever nå vil stå igjennom livet vårt, sier Guldvog.

FHI presiserer at det fortsatt er lave smittetall i Norge med 5,4 per 100.000 innbyggere.

– Men vi ser så langt denne uka at trenden øker, med 138 meldte tilfeller denne uka, sier Line Vold.

– Mange spør oss om vi ser en ny bølge. Det gjør vi foreløpig ikke. Økningen av lokale smitteutbrudd er forventet, men vi er bekymret og følger nøye med på utviklingen. Det er viktig for at befolkningen har lav terskel for å be om testing og at kommunene har lav terskel for å teste folk.

Helsemyndighetene forteller at de er bekymret for festing blant unge, og spesielt fadderukene ved universiteter og høgskoler.

– Vi advarer mot å samles mange på ett sted, og spesielt med alkohol inne i bildet.

AKTUELT NÅ