Hopp til innhold

– Vi ønsker jevnlig testing av uvaksinert helsepersonell

Er du uvaksinert helsepersonell eller uvaksinert nærkontakt til noen som er smittet? Da får du nå plikt til å teste deg. Det er blant de nye tiltakene regjeringen la frem i dag.

tKGmFtn3Nmw

NYE TILTAK: Fredag klokken 12 hadde statsminister Jonas Gahr Støre og helseminister Ingvild Kjerkol kalt inn til pressetreff om koronasituasjonen.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Under en pressekonferanse fredag formiddag ble flere tiltak mot koronaviruset innført. Målet er at helsevesenet ikke skal overbelastes, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

Det har vært økende smitte i Norge de siste ukene. Tirsdag ble det satt smitterekord med 2126 nye tilfeller.

– Vi er nå over i den fasen vi kaller normal hverdag med økt beredskap, sa statsminister Jonas Gahr Støre under pressekonferansen fredag formiddag.

– Regjeringen følger situasjonen fra dag til dag. Målet er at helsetjenesten ikke skal bli overbelastet, fortsatte Støre.

Det er derfor bestemt at en rekke nye tiltak skal innføres:

  • Uvaksinerte nærkontakter over18 år får plikt til å teste seg fra og med tirsdag neste uke. Det gjelder også om de er symptomfrie

  • Det planlegges en tredje vaksinedose for alle over 18 år

  • Uvaksinert helsepersonell bør testes to ganger i uka og bruke munnbind

  • Helse- og omsorgsministeren vil innføre forskrift som gir kommuner mulighet til å vedta lokal bruk av koronasertifikat

  • Regjeringen ønsker også mer målrettet bruk av testing i skolene

– Dette er ikke tiltak som vil bli oppfattet som veldig inngripende, men som kan forhindre inngripende tiltak, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol under pressekonferansen.

Hele pressekonferansen kan du se nederst i saken.

Koronasertifikat lokalt

– Vi har fått tydelig beskjed om at kommunene trenger hjelp med å håndtere smitten. Vi lager en forskrift som gir kommunene mulighet til å innføre koronasertifikat lokalt, sa Støre.

– Dersom en kommune har innført krav om en meters avstand og bordservering på utesteder, så kan kommunen i tillegg legge inn et krav om koronasertifikat. Da kan utestedet drive som vanlig, dersom gjestene har grønt sertifikat, fortsatte statsministeren.

Det gjør at folk kan leve mest mulig normalt selv om det er smitte i samfunnet, la han til.

– Vi er veldig glade for å kunne gi kommunene koronapass som et verktøy nå, la Ingvild Kjerkol til.

AOyK4X3SoOI

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og statsminister Jonas Gahr Støre innførte en rekke nye koronatiltak under fredagens pressekonferanse.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Planlegger en tredje dose

Jonas Gahr Støre sa samtidig at det vil legges til rette for en tredje vaksinedose til alle over 18 år. Utrullingen vil antagelig skje fra neste år.

– Vi planlegger altså for at resten av befolkningen skal få tilbud om en tredje dose til neste år. Det vil bidra til at den enkelte blir godt beskyttet mot viruset også i tiden som kommer og at vi unngår en stor belastning på samfunnet og arbeidslivet, sa statsministeren.

På spørsmål fra NRK om at FHI ikke har gitt et tydelig råd om dose tre til yngre grupper, svarte Støre at regjeringen har bestemt at FHI skal forberede en dose tre til dem under 65.

– Informasjonen vi har er at dose to gir god beskyttelse, men at den har en avtrappende effekt. Derfor mener vi på grunnlag av det rådet vi har fått fra FHI at det er grunnlag for å be dem om å forberede en tredje vaksinedose.

Jevnlig testing av uvaksinert helsepersonell

Helseminister Ingvild Kjerkol sa under pressekonferansen at regjeringen ønsker mer testing for å beskytte de mest sårbare blant oss. Det inkluderer også uvaksinert helsepersonell.

– Vi ønsker jevnlig testing av uvaksinert helsepersonell og en klar beskjed om at de må bruke munnbind, uttalte Kjerkol.

– Det kan forhindre mer inngripen på sikt. De siste månedene har vi hatt nedjustert TISK. Nå endrer vi på dette, fortsatte hun.

Nytt er også at alle nærkontakter til smittede må teste seg. Nærkontakter anbefales to tester, og oppfordres samtidig til å holde seg hjemme til resultatet av første test foreligger.

Ingvild Kjerkol under pressekonferanse

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sa under pressekonferansen fredag at uvaksinert helsepersonell skal testes to ganger i uka. De må også bruke munnbind.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Uenighet om tredje dose

Tirsdag publiserte Folkehelseinstituttet en oppdatering på de faglige rådene om en tredje vaksinedose.

Den viser en faglig uenighet om hvorvidt det skal anbefales en dose nummer tre til øvrig befolkning eller ikke.

Argumenter for og mot en tredje dose er med, men det presenteres ingen konklusjon.

NRK har kontaktet FHI for kommentar, men har til nå ikke fått svar. De har tidligere uttalt de er klare for å rulle ut en tredje dose, dersom det blir aktuelt.

Har startet tilretteleggingsarbeid

Forsker ved UiO, Gunnveig Grødeland, sier hun ikke ser hensikten med en tredje vaksinedose til friske personer mellom 18 og 64.

Gunnveig Grødeland

Vaksineforsker Gunnveig Grødeland mener regjeringen bør vente med å rulle ut en tredje vaksinedose til personer mellom 18 og 64 år.

Foto: Ola Sæther / UiO

– To vaksinedoser beskytter svært godt mot alvorlig sykdom – de fleste har dermed god beskyttelse av de vaksinene de nå har fått. Samtidig øker sjansen for bivirkninger med hver dose, sier forskeren til NRK.

– Hvilken nytte befolkningen har av en tredje dose i en situasjon hvor de allerede er godt beskyttet, fremstår uklart for meg, legger Grødeland til.

Under pressekonferansen fredag kommenterte direktør for FHI, Camilla Stoltenberg, følgende om uenigheten:

– Den usikkerheten som er reflektert her, handler først og fremst om hva vi kommuniserer ut, og om usikkerheten i hvilke råd vi faktisk kommer til å gi om oppfriskningsdose til den øvrige befolkningen under 65 år.

Både Danmark og Sverige har bestemt å gi en tredje vaksinedose til personer over 18 år.

Pressekonferanse om koronasituasjonen fredag formiddag.

AKTUELT NÅ