Hopp til innhold

Redd Barna: – Enorme mørketall rundt vold mot barn

Antall anmeldte tilfeller av vold mot barn har 20-doblet seg i løpet av de siste åtte årene. Likevel mener Redd Barna at vi bare ser toppen av isfjellet.

Janne Raanes i Redd Barna

Janne Raanes, leder for norgesprogrammet i Redd Barna.

Foto: NRK

– Jeg kan bare spekulere i hvor mange barn som utsettes for vold, for det finnes ingen sikre omfangstall.

Det sier Janne Raanes, leder for norgesprogrammet i Redd Barna. Hun sier at det i seg selv er et problem.

Eksplosiv økning i antall anmeldelser

Tirsdag offentliggjorde NRK tall som viser at antall anmeldelser av vold mot barn har gått fra 81 tilfeller i 2006 til 1 791 i fjor.

Så langt i år er det anmeldt 1 138 tilfeller.

Men ingen kan si om økningen skyldes mer oppmerksomhet rundt feltet eller en økning av vold mot barn. De kan heller ikke si hvor mange barn som egentlig utsettes for vold.

Det var også dette NRKs publikum spurte jurist og rådgiver i Redd Barna, Lars Due-Tønnesen, om da han stilte på nettmøte i NRK.

– Det at vi vet så lite om omfanget er i seg selv er et problem. Når vi ikke vet hvor stort problemet er, så kan vi heller ikke følge utviklingen, sier Raanes.

Tone Davik i Kripos mener det er flere årsaker til økningen.

– Må tørre tanken på at barn blir utsatt for vold

Hun mener at noe av årsaken ligger i at samfunnet, det vil si du og jeg, har begynt å tørre å tenke tanken på at barn faktisk lever i familier der de blir utsatt for vold.

– Det at vi tør å tenke det gjør ofte at vi også ser det oftere. Samtidig er det større fokus hos politiet, hos lovgiver og på skoler og barnehager, sier Davik.

Kan du utelukke at det skyldes at flere barn utsettes for vold?

Tone Davik i Kripos

Tone Davik i Kripos.

Foto: NRK

Det vet vi jo ikke. De mørketallene er det vanskelig å si noe om. Vi må bare se på de sakene som vi får kunnskap om. Men hvis jeg skal tenke noe om det så tenker jeg at vold mot barn alltid har vært der, men at man ikke har sett på det som så skadelig som vi gjør i dag, sier Davik før hun fortsetter:

– Vi politiet må som sagt først og fremst starte med de saken vi får på bordet, og gjøre jobben med dem grundig.

Hva med de dere ikke får på bordet?

– ... ja... vi skal hjelpe dem så godt vi kan, men vi er avhengige av å få melding av dem rundt, sier Davik.

Den jobben mener Raanes også ligger på helsestasjoner, barnevern, barnehager og skoler.

– Trenger mer enn politi

Raanes sier politiet har kommet langt når det gjelder å ha fokus på vold mot barn. Nå etterlyser hun at også andre etater og institusjoner kommer etter.

– Når sakene kommer til at det blir en straffesak har det jo i utgangspunktet gått for langt. Helsestasjoner, barnevern, skole og barnehager har en fantastisk mulighet til å hindre overgrep, sier Raanes og gir følgende oppskrift for å avdekke enda flere barn som blir utsatt for vold:

  • Styrke helsestasjonene.
  • Styrke helsesøstertjenesten på skolene.
  • Få lærere og førskolelærere til å tenke at det kan ligge vold bak dersom et barn har det vondt.

– Mange opplever at ansvaret for hva de skal gjøre er utydelig, og barnehager og helsestasjoner er særlig dårlige til å melde fra. Det kommer inn noen meldinger fra skolene, men vi har langt igjen i forhold til at alle barn er i barnehage eller på skole, sier Raanes.

AKTUELT NÅ