Hopp til innhold

– Må man trues daglig for å få opphold?

Krisesentrene er redde for at et nytt forslag fra de borgerlige vil gjøre at voldsutsatte kvinner blir værende hos overgriperen.

Vold mot kvinner

NRK har vært i kontakt med en østeuropeisk kvinne, som opplevde å bli truet i et forhold med en norsk mann. For henne var det ikke et alternativ å holde ut i forholdet i tre år.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

Tove Smaadahl

Tove Smaadahl er leder for Krisesentersekretariatet, og mener forslaget fra de borgerlige kan få negative konsekvenser for kvinner som har opplevd vold.

Foto: Krisesentersekretariatet

Sammen med Likestillingsombudet reagerer Krisesentersekretariatet på et av forslagene i regjeringsplattformen til Høyre og Fremskrittspartiet.

I denne heter det at man ønsker å «heve kravet om botid for permanent oppholdstillatelse fra tre år til fem år.»

– Har endt med drap

Tove Smaadahl, leder for Krisesentersekretariatet, mener en økning i botidsregelen vil øke faren for at kvinner blir i voldelige forhold.

– Disse kvinnene blir innestengt, eller låst ute. De blir nektet mat og noen av dem blir utsatt for grov vold. Noen blir truet med drap, og i noen tilfeller har det endt med drap.

– Hvis de forlater overgriperen sin, må de kunne dokumentere at de har vært utsatt for vold for å få oppholdstillatelse i Norge, sier Tove Smaadahl.

Ifølge utlendingsloven er permanent oppholdstillatelse på bakgrunn av familiegjenforening som hovedregel avhengig av at ekteskapet består i tre år.

Hvis ekteskapet brytes, må den familiegjenforente forlate landet.

– Han var i ubalanse

NRK har vært i kontakt med en kvinne fra Øst-Europa, som har vært bosatt i Bergen. Kvinnen har vært i et forhold der hun opplevde at hun ble mishandlet.

– Som alle kvinner og menn hadde jeg et ønske om å leve i et stabilt forhold. Jeg ble kjent med en norsk mann fra Bergen, han virket som en stille og rolig og stabil man. Vi bestemte oss for å bygge opp et nytt liv sammen, sier kvinnen.

Etter hvert følte hun likevel at hun ble utsatt for psykisk terror og overvåkning fra mannen. Likevel trodde hun det kom til å bli bedre. Så en dag truet han henne med en motorsag.

– Han kom til meg og vinket med saga. Han sa at han skulle knuse bordet, og alt som fantes i rommet. Så sa han at han skulle «se hva han skulle gjøre», sier kvinnen, og forteller at hun var «livredd».

– Jeg så hans gale øyne, og at han var i ubalanse, fordi han var beruset.

– Må man trues daglig?

Kvinnen forteller at hun har fått avslag på oppholdstillatelsen. Episoden med motorsagen regnes ikke som mishandling, bare som en enkeltstående episode, forteller hun.

– Skal man bli truet med motorsag daglig, for å bli betraktet som mishandlet? En enkeltepisode kan være nok til å miste livet. Jeg opplevde det som mishandling, og psykisk terror, sier kvinnen.

Hun forteller at situasjonen til slutt ble uutholdelig. For henne var det ikke et alternativ å holde ut i forholdet i tre år, for at hun skulle få norsk statsborgerskap.

– Min situasjon var helt uakseptabel. Jeg tenkte: «Hva om han tok saga i hendene, hva skjer videre?»

– Jeg kan ikke risikere livet mitt. For meg var det umulig å tåle det i tre år, sier kvinnen.

– Frykter de blir i forholdene lenger

Smaadahl mener det både er diskriminerende og et brudd på internasjonale konvensjoner hvis kravet blir hevet fra tre til fem år.

– Mishandlingsbestemmelsen tolkes av UDI, og vi har sett at det er mange som ikke får opphold. Dermed frykter vi at de blir i forholdene enda lenger enn fem år, sier Smaadahl.

Majoriteten av dem som gifter seg er ofte fattige kvinner. Over seksti prosent av dem som kommer til krisesentrene er kvinne med minoritetsbakgrunn, en tredel av dem er gift med norske menn.

Mange av dem snakker dårlig norsk og de kjenner ikke sine rettigheter, forklarer Smaadahl.

Skal «gjennomgå reglene»

I regjeringsplattformen fra Høyre og Fremskrittspartiet heter det også at de vil «gjennomgå reglene knyttet til personer som opplever mishandling.»

Stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland (H) sier grunnen er at man vil unngå at kvinner blir hos partnere som utøver vold.

– Kvinnene må beskyttes, og vi må finne egne ordninger for dem, slik at de ikke blir i forhold der det blir utøvd vold mot dem. De må få hjelp til å komme seg ut av det, og få beskyttelse, sier Helleland til NRK.

Helleland legger til at man etter hvert «må komme tilbake til» hvordan disse ordningene skal fungere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Linda Hofstad Helleland

Høyre-politiker Linda Hofstad Helleland er opptatt av at reglene for personer som har opplevd mishandling gjennomgås på nytt.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Skal gjøre «proforma» vanskeligere

Grunnen til at kravet for botid økes, er blant annet at den borgerlige regjeringen vil gjøre det vanskeligere å inngå «proformaekteskap» for å få oppholdstillatelse.

– Vi ønsker å heve kravet om botid for permanent oppholdstillatelse av flere grunner, men vi presiserer også her at vi skal finne ordninger og gjennomgå regelverket knyttet til personer som opplever mishandling, sier Helleland.

Både Smaadahl og Likestillingsombud Sunniva Ørstavik er enige om at praktiseringen av dagens unntaksregel er for streng. De mener det må lempes på kravene til dokumentasjon av volden.

– Nå er det på tide at de voldsutsatte kvinnene får et skikkelig rettsvern, sier Smaadahl.

AKTUELT NÅ