Hopp til innhold

Økonomiprofessor: – Mitt karriereråd til ungdommen er å lære seg tysk

(BERLIN) Årsaken til at poden bør velge tysk som fremmedspråk er at landet oser penger og makt. Og at Tyskland bare kommer til å bli viktigere. Hilsen eksperter og næringsliv.

Øivind Anti Nilsen (innfelt) og Angela Merkel

– Spansk og fransk er morsomt i ferien, men tysk som fremmedspråk er en investering for fremtiden, professor i samfunnsøkonomi, Øivind Anti Nilsen, ved Norges Handelshøyskole.

Foto: MICHAEL SOHN / Afp

– Jeg er ikke overrasket over at Erna Solberg valgte Tyskland som første reisemål som statsminister, sier Norges ambassadør i Tyskland, Sven Erik Svedmann, til NRK.

Og den grunnen er ikke at hun tar opp arven etter forgjengerne Kjell Magne Bondevik (KrF) og Jens Stoltenberg (Ap). Det er fordi Tyskland under Angela Merkel har utviklet seg til å bli Europas mektigste stat, og fordi Norge også er avhengig av den makten.

Samtidig har Tyskland blitt viktigere og viktigere for Norge på stadig flere områder.

Eksport for 100 milliarder i året til Tyskland

Spansk og fransk er morsomt i ferien, men tysk er en fornuftig investering for fremtiden.

Øyvind Anti Nilsen / Økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole

Berlin har blant annet vært en magnet for norske kunstnere siden murens fall for to tiår siden.

– Jeg tror det har blitt Norges tredje største kunstnerby, bak Oslo og Bergen.

Det sa tidligere toppdiplomat og ministerråd ved Norges ambassader både i Øst- og Vest-Tyskland før sammenslåingen, Sverre Jervell, da han gjestet Ekko i NRK to dager før det tyske valget 13. september i år.

Det er imidlertid ikke hovedårsaken.

Det er som Sigbjørn Aanes, statssekretær ved Statsministerens kontor og én av Solbergs aller nærmeste medarbeidere, sier det:

– Det er fordi Tyskland er en viktig samarbeidspartner og én av Norges største og viktigste handelspartnere.

Penger viktigere enn kultur

Kulturen er viktig, men penger og makt trumfer kunsten.

Nesten hver eneste gang.

Og når det gjelder penger er tallenes tale klare når det gjelder Tyskland.

De ti siste årene har landet kjøpt råolje og naturgass av Norge for 770 milliarder kroner. Mer enn halvparten er gass.

Fra januar til oktober eksporterte norsk næringsliv varer til Tyskland for 96.5 milliarder kroner.

Det sender Tyskland opp på tredjeplass av land som kjøper norske varer.

Eksport fra Norge

Land

Eksport jan-okt 2013

Storbritannia

178.1 mrd

Nederland

97.3 mrd

Tyskland

96.5 mrd

Frankrike

47.7 mrd

Sverige

44.1 mrd

Viktig handelspartner

Mens eksporten til Storbritannia har sunket med nær 15 prosent fra samme periode i fjor, er eksporttallene til Tyskland på vei i motsatt retning.

Det er disse tallene som utløser karriererådet fra professor i samfunnsøkonomi, Øivind Anti Nilsen, ved Norges Handelshøyskole.

For nordmenn før andre verdenskrig spilte tysk språk og tysk kultur samme rolle som engelsk språk og kultur spikller i dag

Sverre Jervell / NRK Ekko

– Tyskland er en av våre viktigste handelspartnere. Vår viktigste eksportartikkel er olje og gass, og i og med at Tyskland har bestemt seg for å stenge alle atomkraftverk innen 2020, kommer denne handelen bare til å bli viktigere, sier Nilsen.

Men det er ikke bare handel som er viktig for Norges kontakt med Tyskland.

– Det er ikke bare et viktig land for Norge, men et viktig land for hele Europa, både når det gjelder folketall og økonomi. Dermed blir det viktig for Norge å ha et nært forhold til Tyskland for på den måten å komme til med våre synspunkter for å påvirke det som skjer i EU og Europa, sier Nilsen.

Da er språket en nøkkel.

Engelsk holder ikke

Sverre Jervell

Sverre Jervell

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

For til tross for at flere og flere tyskere kan engelsk, og til tross for at internasjonal handel stort sett også foregår på engelsk, er det mye som går tapt når begge parter må snakke et fremmedspråk.

Eller som Jervell sa det:

– Kan du snakke engelsk i Tyskland forstår du hva de sier. Snakker du tysk så forstår du hva de mener.

Det er Nilsen helt enig i.

– Avtaler og samarbeid er mer enn akkurat det formelle. Det er masse sosial kontakt og tillit som skal bygges opp, og det går best dersom man kan språket til samarbeidspartneren. Samtidig åpner språknøkkelen dørene mot det tyske samfunnet raskere enn om man bruker engelsk sier økonomiprofessoren før han fortsetter:

– Spansk og fransk er morsomt i ferien, men dersom man er villig til å ta den investeringen det er å ta tysk som fremmedspråk, så er det en investering for fremtiden som absolutt er fornuftig. Samarbeidet og samhandlingen mot Tyskland kommer ikke til å bli mindre i årene som kommer.

Tett samarbeid før krigen

Og når den tid kommer så er sirkelen rundt tysklandsinteresse i Norge sluttet.

For tysk og Tyskland har ikke alltid vært en litt ukjent fetter for Norge og nordmenn.

– Det er vanskelig for unge i dag å forstå at for nordmenn før andre verdenskrig spilte tysk språk og tysk kultur samme rolle som engelsk språk og kultur spiller i dag. Tyskland var veldig viktig for norsk utvikling på nesten alle samfunnsområder, og den utviklingen ville antakeligvis fortsatt dersom vi ikke hadde blitt rammet av andre verdenskrig, sa Jervell på Ekko.

AKTUELT NÅ