Hopp til innhold

Politiet undersøker motiv rundt Frogner-drapet: Drapssiktede skyldte 11,8 mill. til drepte

Etter det NRK får opplyst undersøker politiet om motivet for drapet på Frogner kan ligge i en tidligere erstatningssak som nylig ble avgjort i retten.

Drap Frogner

ÅSTED: Politiet fikk melding om skytingen klokken 08.27 onsdag morgen.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Den pågrepne mannen er i 30-årene. Den drepte kvinnen er i 50-årene.

– Det er ingenting som tyder på at det er tilfeldig. Det er en relasjon, slik det fremstår nå. Det er ingen familierelasjon, men det fremstår mer knyttet til noe forretningsmessig, sier leder for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid.

Politiinspektør Grete Lien Metlid orienterer om drapet på Prinsdal

LEDER: Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt.

Ifølge en tidligere dom fra Oslo tingrett skyldte drapssiktede 11,8 millioner kroner etter bygging av to eiendommer til den nå drepte kvinnen. Mannen ble også dømt til å betale 900.000 kroner i saksomkostninger til kvinnen. Dommen er ikke rettskraftig.

Metlid sier politiet konsentrerer seg om grepene som må skje i en initialfase, før de ser nærmere på det historiske og bakenforliggende

– Vi har lest en dom der siktede der siktede er dømt til å betale avdøde 11 millioner kroner etter to bygge-saker. Hva kan du si om det?

– Vi har opplysninger som går på at det kan være noe konfliktfylt her, at det kan være noe mer forretningsmessig, og at det kan være knyttet til et sivilrettslig forhold. Vi må få gå inn i disse opplysningene og snakke med siktede. Vi håper han er villig til å stille i et avhør i dag, sier Metlid.

Blomster er onsdag kveld lagt ned i Tostrups gate etter Frogner-drapet.

Blomster er onsdag kveld lagt ned i Tostrups gate etter Frogner-drapet.

Foto: Christian Ziegler Remme / NRK
Blomster er onsdag kveld lagt ned i Tostrups gate etter Frogner-drapet.

Blomster er onsdag kveld lagt ned i Tostrups gate etter Frogner-drapet.

Foto: Christian Ziegler Remme / NRK
Blomster er onsdag kveld lagt ned i Tostrups gate etter Frogner-drapet.

Blomster er onsdag kveld lagt ned i Tostrups gate etter Frogner-drapet.

Foto: Christian Ziegler Remme / NRK

Onsdag kveld har folk lagt blomster og tent lys på stedet der den drepte kvinnen ble funnet på morgenen.

Mente dommen var feil

Advokat Per Conradi Andersen representerte siktede i sivilsaken. Han sier til NRK at klienten mente dommen var feil.

– Saken ble anket, og vi hadde stor tro på at resultatet kunne blitt justert. Men akkurat nå er det sekundært for min klient, sier advokaten.

Siktede er så langt ikke avhørt.

– Han er i arresten, og etter min vurdering bør han ikke avhøres av politiet før i morgen. Jeg har satt ham i kontakt med en forsvarer som vil besøke ham i løpet av kvelden, sier Andersen.

Advokat Ole Petter Drevland

Advokat Ole Petter Drevland er oppnevnt som den siktedes forsvarer. Han sier hans klient ikke har tatt stilling til skyldspørsmålet. Her fra en tidligere rettssak.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Mannens forsvarer, advokat Ole Petter Drevland, sier til NRK at hans klient har samtykket til varetekt.

– Siktede har samtykket til varetekt etter råd fra meg på grunn av sakens karakter. Vi samtykker i kontorforretning og de vilkårene påtalemyndigheten ber om, sier Drevland.

Mannen blir ikke avhørt i dag, opplyser forsvareren. Han har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet så langt.

Drevland vil ikke si noe om den sivilrettslige konflikten har noe med drapet å gjøre.

– Det har fremkommet i media at det har vært en sivilrettslig konflikt. Den har jeg ikke vært involvert i, så jeg har ikke noe å tilføye der, sier advokaten.

Den siktede blir ifølge advokaten ikke avhørt i dag.

– Nå må politiet få ro til å etterforske saken, sier han.

Drept på gaten

Kvinnen døde onsdag morgen etter å ha blitt skutt på åpen gate på Frogner i Oslo, like før klokken halv ni. Den antatte gjerningspersonen ble pågrepet kort tid etter i bil på E 18, rundt syv kilometer fra åstedet. Han kjørte da i retning Bærum.

Etter det NRK får opplyst tok den siktede selv kontakt med politiet ved å blinke med lysene mot en patrulje på E18 ved Strand, der han ble pågrepet uten dramatikk.

Politiet undersøker nå om det er sammenheng mellom drapet og den økonomiske konflikten mellom de to.

Pågripelse på E18 etter skyting på Frogner

PÅGREPET: Mannen ble pågrepet på E 18 får kilometer fra åstedet.

Foto: Berit Roald / NTB

Den drepte kvinnen solgte nylig en dyr leilighet i Oslo, langt under prisantydning. Leiligheten har nemlig vært bygget ut med flere brudd på det som var tillatt, med den drapssiktede mannen som prosjektleder.

Den nå drapssiktede mannen og hans selskap har stått for dette prosjektet. Mannen har også vært engasjert i byggingen av en annen bolig som drepte skulle flytte til. Begge disse sakene er behandlet av Oslo tingrett, men ikke rettskraftige ennå.

I tingretten ble den siktede i desember dømt til å betale 11,8 millioner kroner til den nå drepte kvinnen.

– Misligholdt prosjektlederkontrakt

– Kravet der var et erstatningskrav som følge av en misligholdt prosjektlederkontrakt som gjør at hun måtte gjøre en del rettingsarbeid på eiendommene som det er krevd erstatning for, sier advokat Marius Andreas Rød ved Bing Hodneland Advokatselskap AS, som representerte kvinnen, til NRK.

Den drapssiktede mannen anket erstatningssaken mot ham.

– Oslo tingrett har i det mest vesentlige gitt henne medhold, og han har anket saken som skal behandles i januar 2022. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier Rød.

Bakgrunnen for hele saken er at kvinnen eide en leilighet i Oslo som står oppført Byantikvarens gule liste. Sammen med sin mann skulle hun bygge et påbygg på toppen av en leilighet i Oslo som de senere skulle selge.

Den nå drapssiktede mannen skulle også hjelpe med et stort byggeprosjekt på parets nye eiendom. Mannen ble engasjert som prosjektleder for byggingen av prosjektene i 2015.

I mai 2018 holdt plan- og bygningsetaten tilsyn på den første eiendommen.

Det ble ifølge dommen avdekket at boligen avvek fra det som var godkjent i rammetillatelsen. Det var bygget med en annen høyde og med en annen detaljering enn det som fremgikk av søknadstegningene.

Kvinne død etter skyting på åpen gate i Oslo. Det var flere vitner i området da skytingen skjedde.

Kvinne død etter skyting på åpen gate i Oslo. Det var flere vitner i området da skytingen skjedde.

Byantikvaren påpekte at høyden var 80 centimeter og vesentlig for høy. Byantikvaren fastholdt sin sterke fraråding av godkjennelse.

Boligen var heller ikke oppført i tråd med de krav som var stilt av Byantikvaren. Det manglet også rømningsvei og røykluke i felles trapperom var ulovlig avstengt som følge av oppføringen, står det i dommen.

Den drepte kvinnen gikk til søksmål mot siktede i desember 2018.

Den drapssiktede mannen ønsket å løfte av glasspyramiden med kranbil og redusere høyden på veggene. Men retten forsto forklaringen til en sivilarkitekt som vitnet i saken slik at det verken er forsvarlig eller praktisk mulig å gjennomføre.

AKTUELT NÅ