Hopp til innhold

Politidirektoratet: – Viktig at vi får en ordentlig bevæpningsdebatt

Bevæpningsdebatten har vært unyansert, mener politiets beredskapsdirektør. – Den har ikke alltid vært basert på et godt faktagrunnlag, sier Kaare Songstad.

Bevæpningsdebatten har vært unyansert, mener politiets beredskapsdirektør. – Den har ikke alltid vært basert på et godt faktagrunnlag, sier Kaare Songstad.

Songstad viser først og fremst til det store fokuset som har vært på vådeskudd.

– Antallet vådeskudd er ikke urovekkende høyt hvis man tar i betraktning det store volumet våpenladninger som skjer hver eneste dag, sier han.

Songstad viser til at politidistriktene har gjort seg langt flere erfaringer med bevæpningen enn vådeskudd – både positive og negative. Politidirektoratet jobber i disse dager med å systematisere alle rapportene fra distriktene. NRK har gjennomgått et stort antall av disse rapportene.

– Vi samler erfaringer slik at vi etter et år med bevæpning kan foreta en grundig intern vurdering, sier Songstad.

– Det er viktig at alt kommer frem

Beredskapsdirektøren mener tiden er moden for en ny og grundig debatt om bevæpning av norsk politi – basert på alle de positive og negative erfaringene politiet har gjort seg det siste året.

– Det er viktig at alt kommer frem. Det er svært viktig at vi får et fullstendig bilde av hvordan dette har fungert. Året som har gått med bevæpning har gitt oss et unikt innblikk i hvordan bevæpning av et i utgangspunktet ubevæpnet politi fungerer, sier han.

Hvor viktig er det å ta en bevæpningsdebatt nå?

– Vi mener dette har blitt mer og mer viktig. Mange er svært opptatt av at dette må debatteres og vurderes på en ordentlig måte. Det er viktig nå at vi får løftet dette politisk slik at vi får tatt en ordentlig runde på om politiet skal ha generell bevæpning eller ikke.

Hva synes du om debatten som har vært?

– Til tider har nok debatten vært noe unyansert, og ikke alltid basert på et godt faktagrunnlag. Det er derfor viktig å få alle politiets erfaringer frem i lyset.

Men burde ikke politiet ha bidratt mer med faktagrunnlag i debatten?

– Vi jobber nå med dette – og bidrar med å systematisere politiets erfaringer.

Justisministeren har satt ned utvalg

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) har bestemt seg for å sette ned et offentlig utvalg som skal vurdere spørsmålet om bevæpning av norsk politi.

– Det er både fordeler og ulemper med bevæpning. Det er viktig å få et faggrunnlag og fakta på bordet for å få en skikkelig diskusjon om dette, sier Anundsen til NRK.

– Det blir lettere å ta en politisk diskusjonen når man får en skikkelig faglig gjennomgang av alle de positive og negative sidene, sier han videre.

Også justisministeren mener bevæpningsdebatten har vært unyansert.

Tajik: – Bra med fakta

Arbeiderpartiets Hadia Tajik, leder for Justiskomiteen på Stortinget, mener det er bra at det kommer mer fakta på bordet.

– Først nå begynner man å få et visst omfang av informasjon. Det får man fordi NRK sammenstiller informasjonen – ikke fordi Politidirektoratet og justisministeren gjør det, sier hun.

– Det er viktig at befolkningen får så mye informasjon som mulig. At både de positive og negative sidene med bevæpning kommer frem.

– Endrer disse opplysningene ditt syn på om politiet skal være bevæpnet eller ikke?

– Arbeiderpartiet er mot generell bevæpning. Dette endrer ikke vårt syn, men det arbeidet som NRK har gjort med å kartlegge erfaringene er svært viktig i den videre debatten, sier Tajik.

AKTUELT NÅ