Hopp til innhold

Ny rapport: – Politidirektoratet klarer ikke å lede politiet

I en ny rapport slår Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) fast at Politidirektoratet langt på vei har mislyktes med å lede politi-Norge. Politidirektøren innrømmer at rapporten har vært tung å lese.

Holte Difi Politidirektoratet

Hans Christian Holte, direktør i Difi, la fredag fram en rapport der det rettes kraftig kritikk mot Politidirektoratet.

Foto: SCANPIX

Rapporten ble fredag overlevert statssekretær Astri Aas-Hansen i Justis – og beredskapsdepartementet i Nydalen fredag. I rapporten kommer Difi med krass kritikk av direktoratet som skal lede politi-Norge, og peker blant annet på manglende styring, struktur og kontroll over IKT-investeringene.

Hans Christian Holte, direktør i Difi, forklarer at rapporten blant annet har undersøkt om Politidirektoratet (POD) har lykkes med å få til en mer hensiktsmessig arbeidsfordeling innad i politiet.

Difi-direktøren er helt klart på hva som er hovedkonklusjonen i rapporten, 12 år etter at PD ble opprettet.

– De forventningene som har blitt stilt til Politidirektoratet har ikke blitt oppfylt gjennom denne perioden, sier Holte.

Holte viste i sin presentasjon av rapporten til en undersøkelse blant kilder i politiet, der bare én av de spurte mente at POD har oppfylt sine mål.

– Politidirektoratet har vært for lite aktive, og de fyller i liten grad rollen som leder og utvikler av politiet.

  • Les hele rapporten her.

Se pressekonferansen her.

Se pressekonferansen der Justisdepartementet mottar Difis rapport om Politidirektoratet.

Politidirektoratet får kraftig kritikk i ny rapport.

– Tung lesning

Det var en ydmyk politidirektør Odd Reidar Humlegård som kommenterte den kritiske rapporten fredag.

– Innholdet i rapporten er tidvis tung lesning, men det er gjenkjennelig for oss i Politidirektoratet, og for politimesterne ute. Nå må vi snu hver stein for å forbedre oss, sier Humlegård.

Ifølge Humlegård er det stor enighet innad i POD og ellers i politi-Norge om at i direktoratet har utfordringer. Humlegård mener utnyttelse av ressurser blir et stikkord for framtidige forbedringer.

Humlegård sier at POD har vært kjent med en del av kritikken i rapporten allerede, også gjennom egne undersøkelser, og forklarer at man derfor har satt i gang flere tiltak.

– Fra 1. mars, altså i dag, har vi en ny avdeling for IKT på plass i POD. I tillegg oppretter vi en ny toppledergruppe, og har derfor utlyst tre nye stillinger som avdelingsdirektører. Disse blir viktige i det videre arbeidet med å styrke ledelsesarbeidet framover, sier Humlegård.

Artikkelen fortsetter.

Astri Aas-Hansen

Statssekretær Astri Aas-Hansen er ikke overrasket over kritikken i rapporten.

Foto: NRK

– En grunn til at vi ba om rapporten

Statssekretær Astri Aas-Hansen sier rapporten blir viktig for utviklingen av norsk politi i fremtiden, og understreker behovet for et Politidirektorat som leder politiet i riktig retning.

– Vi må ha en enda bedre helhetlig og operativ ledelse, som kan utnytte de ressursene politiet besitter, sier Aas Hansen.

Hun er ikke overrasket over rapportens konklusjon.

– Det er en grunn til at vi ba om denne rapporten, og det ble ytterligere understreket av det Gjørv-kommisjonen pekte på angående 22. juli, sier statssekretæren.

Politidirektoratet fikk kraftig kritikk for sin håndtering av terrorangrepet mot Oslo og Utøya i rapporten som ble lagt fram av Gjørv-kommisjonen i fjor.

– Tillit alene ikke nok

Holte og Difi mener blant annet at tillitsforholdet mellom POD og Justisdepartementet ikke alltid har vært god nok.

På spørsmål fra NRK om hva som skal gjøres for å forbedre tilliten mellom Politidirektoratet og Justisdepartementet, sier Humlegård at han har tro på forbedring i fremtiden.

– Vi har god tillit til hverandre, men at det er en jobb å gjøre framover er det ikke tvil om. Den nye instruksen blir viktig, og vi er på riktig vei.

– Det oppleves som et grunnleggende tillitsforhold, men tillit alene er ikke nok til å utvikle en god styring av politiet. Å klargjøre roller og ansvar blir avgjørende for videreutviklingen, sier statssekretær Aas-Hansen til NRK.

Odd Reidar Humlegård

Politidirektør Odd Reidar Humlegård innrømmer at Difi-rapporten har vært tung lesning. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Må revurdere rammebetingelsene

Holte og Difi mener et av de viktigste forbedringsområdene dreier seg om PODs rammebetingelser. Holte mener disse bør revurderes.

– Rammebetingelsene er krevende, og det bør blant annet vurderes hvilke regler som ligger til grunn for ansettelse av politidirektører, sier Holte.

Holte mener også at det er utfordringer når det gjelder ledelse i direktoratet, og mener det må jobbes for å bygge tillit på dette området.

– Dette har ikke fungert godt nok, og tillitsbygging er en viktig del av dette, sier Holte.

– IKT et problem

Holte mener i tillegg at IKT er en grunnleggende utfordring for politiet.

– Styring av IKT-utvikling i moderne forvaltningsorganer er krevende. Derfor må Politidirektoratet bygge opp tilstrekkelig IKT-kompetanse i linjen. Fagsiden må ta ansvar og tenke IKT i et utviklingsperspektiv for at direktoratet skal lykkes med å gjennomføre forbedringer, sier Holte.

Det er allerede kjent at politiet i Norge har hatt flere problemer meg å innføre nye datasystemer, blant annet knyttet til politiets straffesaksregister (STRASAK).

– Det er vi som er foreldrene i denne familien, og vi må ta ansvar for at IKT-utviklingen ikke har vært god nok, sier Humlegård.

Gjørv-rapporten som bakgrunn

Holte forklarer at blant annet Gjørv-kommisjonens rapport har blitt brukt som bakgrunn, i tillegg til en rekke andre offentlige dokumenter. Dette kommer i tillegg til Difis egne undersøkelser og analyser.

Selv om det spesielt er Politidirektoratet som rammes av kritikken, konstateres det at Justis – og beredskapsdepartementet har skylden for Politidirektoratet ikke har hatt en reel mulighet til å lykkes.

AKTUELT NÅ