Hopp til innhold

Per Fugelli: – Jeg har alltid vært så jævla glad i frihet

Per Fugelli, lege, professor og tidligere kreftpasient, vekker glede og harme ved sin direkte måte å snakke om samfunnet på. I kveld mottok han Fritt Ords pris for 2013.

Georg Fr. Rieber-Mohn og Per Fugelli

Sosialmedisineren og professoren Per Fugelli ble tirsdag tildelt Fritt ord-prisen for 2013 av styreleder Georg Fr. Rieber-Mohn under en seremoni i Operaen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg ble glad som et barn for å få Fritt Ords pris, og det er rett og slett fordi jeg alltid har vært så jævla glad i frihet, sier Fugelli.

Han har vært en frittalende og engasjert samfunnsdebattant og -kritiker i en årrekke, og raushet og toleranse har vært flittig brukte ord.

Da han for fire år siden fikk konstatert kreft i tykktarmen med spredning til lungen, snakket Fugelli likefrem om døden og kom i 2010 med boken «Døden, skal vi danse?»

får han Fritt Ords pris for å «ha gitt en stemme til kreftsyke, og de som står ansikt til ansikt med døden,» heter det i begrunnelsen.

Legger seg ut med makta

«Gratulerer Per Fugelli med Fritt Ords pris! En verdig utmerkelse til en mann som finner ord der mange av oss fortsatt leter,» skrev statsminister Jens Stoltenberg på twitter.

Fugelli svarte i kjent stil.

– Det er ikke sant. Jens Stoltenberg er et godt menneske og snill på bunnen. Men han mangler ikke ord. Han mangler mot.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Per Fugelli

Per Fugelli mente det bare er tull at Jens Stoltenberg «leter etter ord». Statsministeren har det frie ord, men mangler mot til å bruke det, mener sosialmedisineren.

Foto: NTB Scanpix/skjermdump

Det var ikke første gang, og neppe heller siste, han legger seg ut med makta.

Senest i går, da han gjestet NRKs Aktuelt, var myndighetene adressat for hans krasse kritikk da han fikk spørsmål om nordmenns holdning til romfolk.

– Jeg skammer meg som en hund når jeg ser hvordan vi, politikerne og de fleste mediene behandler romfolkene. Det er farlig, for det ligner på de tonene vi hørte i 1920- og 30-årene som forspill til jødeforfølgelsen, sa Fugelli.

Han viste blant annet til at justisminister Grete Faremo (Ap) i tiltaksplanen mot tigging vil senke terskelen for utvisning av EØS-borgere som begår kriminalitet.

– Arbeiderpartiet av alle, som har stått for å løfte sårbare grupper opp til likeverd, sier i tiltaksplanen at hvis romfolk blir tatt i å stjele et brød på Rema, skal de kunne landsforvises. Forbrytelsen å naske et brød skal føre til utvisning fra riket. Det er altså en så stygg diskriminering at det ikke kan kalles annet enn grov rasisme. Og dette klapper de fleste i hendene for.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Per Fugelli gjestet Aktuelt dagen før han mottar Fritt Ords pris for 2013.

Se hele intervjuet med Per Fugelli i Aktuelt

Frykter et samfunn som dyrker styrke

Fugelli har flere ganger uttalt at han frykter et samfunn som dyrker styrke og forakter svakhet.

– De som ikke klarer å klatre i det sosial-darwinistiske klatrestativet, har også menneskeverd. Menneskeverd er ikke produksjonsverd, det skal godtas uansett funksjon, seksualitet. alder og sykdom. Et menneske er et menneske - med to streker under, har han sagt til Dagbladet.

Da hadde kronikken hans «Flokken vår» blitt delt 14.000 ganger på Facebook på få dager. Nå er tallet økt til over 20.000.

«I folkehelsearbeidet er det et evig gnål om individuell livsstil. DU er din egen helseminister, roper helseministrene fra Høybråten til Støre. Hvis DU bare steller pent med fettcellene og muskelcellene dine, får du god helse. Det er ikke sant, fordi mennesket er mer enn privat kropp. Mennesket er også sjel og flokk. Mennesket er ikke bare en biologisk, men også en eksistensiell og sosial skapning,» skrev Fugelli i kronikken, en juleapell til nordmenn om å bry seg om hverandre.

Savnet verbal juling

Per Fugelli er nylig erklært kreftfri. Selv liker han ikke ordet og kaller det i stedet et «friminutt». Er han heldig, er det et «storefriminutt», sier han.

Kan hende samfunnskritikeren da vil få det han savnet som kreftsyk.

– Noe av det ubehagelige med å være syk, er at det ikke er noen som blir sinte på meg lenger. Det er så mye hensynsfullhet og folk som skal holde meg i hånden. Jeg savnet å få litt verbal juling, sa Fugelli tidligere i år.

AKTUELT NÅ