Hopp til innhold

Ap håper lekkasjer skjerper Stortingets innsats mot skatteflukt

De omfattende avsløringene om skatteparadis kan gi opposisjonen drahjelp til å få på plass strengere regler mot skatteunndragelse.

Marianne Marthinsen

PRESS: Marianne Marthinsen (Ap) ønsker en grundig gjennomgang av dagens regelverk for å se om det er godt nok rustet til å oppdage og avverge kreative og kompliserte forsøk på skatteunndragelse.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Utfordringer knyttet til skatteparadiser og skatteflukt har allerede vært tema når finanspolitikerne på Stortinget har forhandlet om den nye skattereformen.

Nå håper Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen at den enorme dokumentlekkasjen Aftenposten og en rekke utenlandske medier har jobbet fram gjør det lettere å bli enige om innskjerpinger.

– Vi forhandler fortsatt, og jeg opplever interesse for å ta tak i problemet. Men denne type spørsmål er ofte litt tunge å dra, sier Marthinsen.

Blir de lettere å dra nå?

– Jeg håper det. Det kan gjøre det lettere å få gjennomslag for strengere regler, svarer hun.

Opplysningsplikt

Aftenposten avslørte søndag at DNBs datterselskap DNB Luxembourg i perioden 2006 – 2010 bisto rundt 40 norske kunder med å opprette selskap på Seychellene.

Et samlet politisk Norge har kommet med krass kritikk av den delvis statseide banken.

Finanskomiteens leder, Hans Olav Syversen fra KrF, tror avsløringene vil gi større oppmerksomhet til den delen av skattereformen som handler om å motvirke skatteflukt.

– Dette er et kontinuerlig arbeid. Greier man å fylle ett hull, så kan selskaper være kreative og finne ett annet, sier han til NRK.

Blant forslagene som er lagt på bordet er utvidet opplysningsplikt. Det betyr at selskaper må oppgi hva som er hensikten med skatteplanleggingen. I dag holder det å oppgi alle transaksjoner til skatteetaten.

– Men arrangementene er blitt så komplekse og ugjennomtrengelige at det ofte er helt umulig for myndighetene å ha en formening om det utløser skatteplikt, sier Marthinsen i Ap.

Også SV og Kristelig Folkeparti ønsker en slik utvidet opplysningsplikt.

– Den type forslag er på bordet, og det er svært aktuelt, sier Syversen.

Hans Olav Syversen

Hans Olav Syversen, KrF.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix
Høyres Svein Flåtten intervjues av NRK pg TV2

Svein Flåtten, Høyre

Foto: Siv Sandvik / NRK

Høyres Svein Flåtten understreker at det er bred enighet om at skatteunndragelse er uakseptabelt. Men han vil ikke uten videre stille seg bak kravet om utvidet opplysningsplikt.

– Det spørs hva de mener med det. Det er viktig å hindre uønsket adferd, men vi bør ikke gjennomføre tiltak som legger unødvendige rapporteringer på lovlig, ordinær virksomhet. Det er viktig at Stortinget finner en balanse.

17 punkter fra SV

Hvilken balanse stortingspolitikerne enes om til slutt, gjenstår å se.

Arbeiderpartiet har tidligere tatt til orde for en gjennomgang av lovverket for å se om det er i stand til å regulere «stadig mer kompliserte finansielle instrumenter og selskapsstrukturer».

SV har spilt inn hele 17 punkter. De vil blant annet at Stortinget skal be regjeringen:

  • Gjennomgå alle norske statseide bedrifters og fonds bruk av skatteparadis og aggressiv skatteplanlegging, med sikte på uttrekking av alle skatteparadis og hemmeligholdsjuristiksjoner.
  • Utvide omfanget av det offentlig aksjonærregisteret til å inneholde skatteinformasjon.
  • Komme tilbake med forslag til krav til en åpenhetsgaranti for selskaper som opererer i Norge i møte med skattemyndigheter i Norge og andre land de opererer i.
  • Komme tilbake til Stortinget med en gjennomgang av loven om offentlige anskaffelsers mulighetsrom for norske kommuner og offentlige organer å velge bort tilbydere som ikke oppfører seg i tråd med god internasjonal skatteskikk.

– Her er det snakk om enorme summer som stjeles fra folk flest. Vi kan aldri sette oss ned og si at vi er fornøyde, sier nestleder Snorre Valen.

Etter det NTB erfarer legger partiene opp til gruppebehandling av en skisse til enighet om skattereformen når stortingsgruppene møtes på onsdag.

AKTUELT NÅ