Hopp til innhold

Pål Enger avviser å ha tilstått ran

Pål Enger hevder det er et innbrudd på David-Andersen på midten av 90-tallet han nå har innrømmet å ha stått bak, ikke ranet i 2003.

Pål Enger sier det er en misforståelse at han tilsto et ran mot en gullsmedbutikk i 2003 i NRK-programmet Trygdekontoret går. Enger hevder han snakket om et innbrudd i 1997, men sår samtidig tvil om at han i det hele tatt har innrømmet noe som helst.

Pål Enger sier det er en misforståelse at han tilsto et ran mot en gullsmedbutikk i 2003 i NRK-programmet Trygdekontoret går. Enger hevder han snakket om et innbrudd i 1997, men sår samtidig tvil om at han i det hele tatt har innrømmet noe som helst.

– Jeg har akkurat snakket med ham, og det er ikke noe ran i det hele tatt. Jeg så på nettet at det var snakk om et ran fra 2003, men han sier at det han har snakket om, er et innbrudd fra 1997 hos David-Andersen. Det har han erkjent nå, sier Engers forsvarer Fridtjov Feydt.til NRK tirsdag kveld.

Bakgrunnen er en uttalelse Pål Enger kommer med på Trygdekontoret på NRK1 tirsdag.

– Du har tipset om ting du har gjort også. Etter brekket på David-Andersen ringte du inn?, sier tidligere Kripos-etterforsker Ivar Fahsing henvendt til Enger.

– David-Andersen er jo foreldet. Det er jeg ikke dømt for, men det var jeg som gjorde det, svarer Enger da.

Et gullsmedbrekk, det innrømmer du nå?, spør programlederen.

– Ja. Det var ingen andre som var i stand til å gjøre det enn meg, for å si det sånn, svarer Enger.

Siktet etter væpnet ran

Mediene og politiet antok at det Enger snakket om, var et ran av David-Andersen i Bygdøy allé i januar 2003. Saken ble aldri oppklart.

En maskert mann truet betjeningen og stakk av med smykker til en verdi av rundt 1 million kroner.

Pål Enger var siktet i saken i 2007 på grunn av DNA-funn i fluktbilen, men han nektet å ha noe med ranet å gjøre og ble ikke dømt for det.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Engers advokat om tilståelsen

– Han presiserer at det var et innbrudd

Nå avviser altså Engers forsvarer at det var dette ranet Enger innrømmet å ha begått, i Trygdekontoret.

– Jeg kan ikke si noe mer enn det han har sagt til meg, og det er altså ikke noe ran, men et innbrudd. Han presiserer at det er snakk om et innbrudd, sier Feydt.

Er det det at ranet fra 2003 likevel ikke er foreldet, som har gjort at han har funnet ut at det ikke er det han innrømmer likevel?

– Nei. Såvidt jeg vet, var han siktet for det ranet, men den saken ble henlagt. Han har hele tiden fremholdt overfor meg at det ikke er det han har erkjent. Han har for øvrig heller ikke erkjent medvirkning til Palme-drapet, sier Feydt.

Overfor Dagbladet presierer Pål Enger:

– På slutten av nitttitallet, mellom Tingretten og Lagmannsrettes behandling av «Skrik-saken» hvor jeg til slutt ble dømt, var det et innbrudd hos David-Andersen på Egertorget i Oslo. Da forsvant det verdier for rundt 3,5 milliner kroner. Det jeg sa var at jeg var hovedpersonen i dette innbruddet.

Daglig leder i David-Andersen, Finn Martinsen, sier han sent tirsdag verken kan bekrefte eller avkrefte Engers opplysninger.

– Vi er en bransje som dessverre er eksponert for både ran og innbrudd. Det å få verifisert det som kommer av meldinger nå, kan jeg på stående fot verken bekrefte eller avkrefte, sier Martinsen til NRK.

Brenna: – Tror Engers tilståelse er reell

Tidligere politispaner Johnny Brenna var den politimannen i Norge som hadde desidert best kunnskap og kjennskap til det voksende ransmiljøet på 90-tallet. Brenna jaktet stadig på Enger da han var en av de kjente medlemmene i Tveita-gjengen og en aktiv kriminell på 90-tallet.

Nå leder Brenna Salutt-prosjektet («Sammen lager vi utelivet tryggere»). Brenna forteller at han støtte på Enger i Oslos gater for en knapp måned siden, da han var operativ uteleder i Salutt-prosjektet.

– Det var i 22-tiden utenfor rådhuset, og vi snakket om gamle dager. Enger sa til meg «det var jeg som tok David Andersen». Han nevnte ikke årstall, og jeg kunne ikke stadfeste forholdene og årstallene der og da, sier Brenna til NRK.

Brenna tror Engers tilståelse er reell og sier at den bekrefter hans tilfeldige samtale med Enger for en liten stund siden.

Den tidligere politispaneren sier også at Enger muligens snakker rett angående årstallet for forholdene han tilstod på TV.

– Under tilståelsen på TV «sa at han var ute etter meg hele tiden» og pekte på tidligere etterforskningsleder Leif A. Lier. Jeg er litt usikker på hva Lier gjorde i 2003 og om han hadde pensjonert seg da eller ikke. Men jeg husker godt at Lier var i Oslo-politiet i 1997, og at Iver Stensrud var sjefen for seksjon for organisert kriminalitet i 203, sier han.

– Ransavsnittet var under organisert kriminalitet, og det Enger tilstod kan være et brekk hos David Andersen i 1997. For kriminelle kan det være spennende å ha et signaturmerke man ikke har blitt tatt for, som man forteller omverdenen om senere, legger Brenna til.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger