– Med Øystein Mæland har vi fått en sterk og klar leder med bred erfaring og svært god kunnskap om politi- og lensmannsetaten. Regjeringen skal i løpet av denne perioden gjennomføre et arbeid for å få mer politikraft ut av de til enhver tid tilgjengelige ressurser. Mæland vil som politidirektør spille en nøkkelrolle i å omsette dette arbeidet i praksis, sier justisminister Knut Storberget (Ap).

Øystein Mæland er født i Rjukan i Telemark. Han er utdannet lege og ble godkjent som spesialist i psykiatri i 2000. Han har dessuten grunnfag i kriminologi.

Undertegnet Schengen-avtalen

Som arbeiderpartipolitiker har Øystein Mæland vært statssekretær i Justisdepartementet og politisk rådgiver i både Utenriksdepartementet og Olje- og energidepartementet.

Han kommer fra stillingen som klinikkleder ved Klinikk for psykisk helse og avhengighet ved Oslo universitetssykehus.

Som statssekretær i Justisdepartementet undertegnet han Schengen-avtalen på vegne av Norge like før jul i 1996. At det ble ham og ikke justisminister Anne Holt som signerte, skyldtes at Holt ble syk og måtte ta flyet hjem få timer før seremonien.

Dermed vil Mæland i årene som kommer selv få førstehåndserfaring med de problematiske sidene ved avtalen som han festet sitt navn til.

Mæland var en av to søkere til stillingen som politidirektør, og den de fleste eksperter holdt som favoritt. Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund sa til NRK forrige uke at valget av Mæland er spennende og noe uventet.

– Han har en spennende bakgrunn fordi han verken er jurist eller politiutdannet. Han har politisk erfaring og ledererfaring, men også gode menneskelige egenskaper som er viktige i rollen. Jeg kjenner ham fra da han var statssekretær, og vi hadde et godt forhold, sier Johannessen.

Frp kritisk

Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg mente på sin side at Arbeiderpartiet nok en gang premierer sine egne med en toppstilling i embetsverket.

– Jeg frykter at mange ikke søker fordi de vet at muligheten til å få slike jobber er mindre om man ikke har partiboka i orden, sa Sandberg, som understreket at Mæland nok var den beste av de to kandidatene som hadde søkt.

– Men nok en gang ser vi at man ikke får søkere til stillinger når ansettelsesprosess og utnevnelse skjer politisk. Det er dette Arbeiderpartiet er så gode til, sier Frp-toppen.

Storberget avviser at Mælands bakgrunn som Arbeiderparti-politiker har hatt noen betydning for valget.

– Vi har brukt et rekrutteringsbyråkrati i arbeidet med å finne en ny politidirektør. Jeg har ikke hatt noen kontakt med Mæland på forhånd. At noen har politisk erfaring, bør ikke være diskriminerende. Vi plukker ikke ut våre egne, slår Storberget fast overfor NTB.

Ingelin Killengreen (63) hadde vært politidirektør siden 2000 da hun i februar i år ble utnevnt til departementsråd i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD).

(NTB)