Hopp til innhold

Eldre drikker mer enn unge voksne

Dagens eldre er høyt utdannede, urbane og drikker mer enn de fleste i 30-åra. Den ferske undersøkelsen om eldres livsstil forundrer forskerne.

Trond Harr (70) og Solveig Hatling (73) liker å kose seg med noen glass i uka.

VIDEO: Trond Harr (70), kanskje mest kjent som en av dommerne i «Skal vi danse», er blant dem som ikke nekter seg selv et glass vin eller to i lystig lag.

Hjemme i stua på Majorstua i Oslo byr Trond Harr (70), som er kjent fra sin rolle som dommer i «Skal vi danse», på kaffe, sjokolade, og temperert Vermuth, mens den norske OL-troppen jager gull på TV-skjermen.

– Jeg har masse alkohol. Det står kassevis her etter 70-årslaget mitt, flirer Trond Harr, og viser fram kasser med vin, sjampanje og noe sterkere lut.

– Men da får vi komme igjen, og hjelpe deg med de sjampanjeflaskene, repliserer Solveig Hatling (73) kjapt.

De aktive pensjonistene lar sjelden en festlig anledning gå dem forbi. Jevnlig møter de tidligere kolleger fra Universitetet i Oslo til teaterbesøk, middag eller en reise til utlandet.

– Når vi er ute på teater eller spiser, så vanker det et glass. Eller to. Det er liksom noe av trekkplasteret det å ta et lite glass når vi er ute og koser oss, forteller Trond.

Forsker: – Overrasket over alkoholforbruket

Britt Slagsvold

Forsker Britt Slagsvold ved Nova, sier det også er bekymringsfullt at så mange eldre drikker mer enn dagens unge voksne, selv om studier tyder på at mange av dem har utviklet mer kontinentale vaner enn den tradisjonelle norske fylla.

Foto: Stine Vest / Studio Vest

Vennene i 70-åra har ingen problemer med å ta seg noen glass i uka, dersom de skulle ha lyst på det, men kun for kosens skyld, og ikke for å bli fulle.

Dermed passer de godt inn den norske studien om Livsløp, aldring og generasjon (NorLAG), som legges fram torsdag.

Den viser at det er fire ganger så mange kvinner mellom 50 og 70 år som drikker mye, sammenliknet med dem som er mellom 30 og 39 år.

– Det er kjempestor forskjell, sier forsker Britt Slagsvold, ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning (Nova) til NRK.

I undersøkelsen har de sammenliknet alkoholvanene for folk fra 30 til 80 år over en femårsperiode. I undersøkelsen har de samlet inn informasjon fra totalt 15.000 personer i spennet 30 til 80 år.

– Blant dagens eldre er det langt flere som har et relativt høyt alkoholkonsum enn det var tidligere, og det er langt flere enn det er i yngre aldersgrupper, utdyper hun.

– Jeg synes det var overraskende klare og sterke stigende kurver med alder i alkoholkonsum, og jeg synes det var overraskende at det lå såpass mye lavere blant de under 50, sammenliknet med de over 50.

Lav grense på grunn av underrapportering

Sterk underrapportering av faktisk alkoholforbruk i spørreundersøkelser gjør at forskerne har satt grensen for «høyt» forbruk relativt lavt, tilsvarende en halv flaske vin 2–3 ganger i uka eller oftere.

– Mange av disse som havner i høyt forbruk-gruppa har mest sannsynligvis ikke et bekymringsfullt forbruk, men noen av dem har det.

– Vi vet fra tidligere studier at de som drikker mye, sier at de drikker mindre. De drikker sannsynligvis dobbelt så mye, derfor har vi satt såpass «lave» grenser.

Det er aldersgruppa mellom 50–70 år som drikker mest alkohol. Tendensen er den samme for begge kjønn.

Av dem som forskerne har fulgt i fem år, så sier alle at de drikker mer nå enn tidligere. Eldre menn drikker fortsatt mer enn kvinner, men kvinnene er på vei til å ta dem igjen.

(Artikkelen fortsetter under figuren)

Alkoholforbruk i de ulike aldersgruppene

Figur: Prosentandel menn og kvinner som drikker minst en halv flaske vin 2–3 ganger i uka eller oftere. Kilde: Nova.

Foto: Nova

Vet ikke hvorfor

Da forskerne Slagsvold og Gøril Løset delte de eldre opp i grupper, fant de ut at konsumet er høyre blant eldre som:

  • Bor i byene,
  • Har høy utdannelse
  • Har liberale verdier, som handler om å kose seg og nyte livet

Noen forklaring på det høye forbruket, fant de imidlertid ikke.

– Det rare er at det å slutte i jobb, og at barna flytter hjemmefra, ikke ser ut til å forklare det høye forbruket sier en overrasket Slagsvold.

– Kan svaret ha noe med å gjøre at dagens eldre nyter alderdommen mer enn tidligere generasjoner?

– Ja, det kan det være. Dagens eldre kan ha mer hygge, avslapning og en annen type liv enn tidligere generasjoner, som hadde en mer nøktern livsstil.

Slagsvold peker også på at flere har utdanning i dag enn før, noe som både påvirker økonomien og livsstilen.

– Dette gjør kanskje mest noe med kvinner, som i dag opplever større likhet med menn. Utdanning påvirker kanskje også verdier mer i retning av mer liberale, mer tradisjonelle, og alt dette påvirker livsstil og bruk av alkohol, sier forskeren.

Reiser og god økonomi

Tilbake i Harrs stue er, forsøker pensjonistene å svare på hvorfor eldre i dag drikker så mye alkohol.

– Det kan jo ha med å gjøre at veldig mange i vår aldersgruppe farter rundt hele verden, og bor mange måneder i leiligheter og hus i utlandet hvor barene er billige og tilgjengelige, sier Solveig Hatling.

Både 73- og 70-åringen peker på at god økonomi kan forklare utviklinga.

– Vi er veletablerte. Vi skal ikke kjøpe ting og tang, for det har vi, så vi spanderer heller et glass vin til maten, og drikker ikke bare i helgene. Helgefyll er ikke noe som hører oss til. Vi tar gjerne et glass i løpet av uka og vi. Det er et lettere forhold til alkohol, uten at det overdrives på noen måte, sier Trond Harr.

– Den unge aldersgruppa skal jo danne basisen for sitt liv. Kanskje skal de imponere arbeidsgiver, skoleledelse, kjærester og sånn, da er du litt mer nøktern enn vi som er ferdige med den delen av livet og tenker mer på kosen, sier 70-åringen.

Medaljens bakside

Selv om studier tyder på at de eldre i dag har lagt seg til mer kontinentale vaner, hvor vin foretrekkes framfor sprit, sier forsker Britt Slagsvold, at samfunnet også bør bekymre seg for det høye alkoholforbruket blant eldre.

– Blant disse med høyt konsum, så står mange flere i fare for å utvikle alkoholproblemer seinere.

Hun sier tallene også viser at antallet eldre som blir alkoholikere kan se ut til å øke, spesielt blant kvinner, som er i ferd med å ta etter herrenes drikkemønster.

– Jeg tror det vil være noe helsevesenet og eldreomsorgen bør være veldig oppmerksomme på, og finne tiltak for eldre kvinner kommer bli større i tida som kommer, sier Slagsvold.

Solveig Hatling mener forskeren har et godt poeng:

– Jeg synes faktisk det høres litt skremmende og drøyt ut at denne gruppa er blant de største forbrukerne av alkohol. Jeg hadde ikke trodd det, og det er kanskje til og med alvorlig for en del av dem, sier 73-åringen.

Harr er ikke uenig, men tror drikkekulturen har endret seg med dagens eldre. Mange drikker, men stort sett kontrollert, tror han.

– Jeg var med gutta på vinsmaking i Frankrike. Der spyttet de vinen ut igjen, forteller han forferdet.

– Men jeg drakk, jeg, for jeg hadde ikke hjerte til å spytte ut all den der nydelig vinen, flirer 70-åringen og himler lett med øynene, mens han minnes at han endte opp sovende i hammocken på den idylliske vingården.

Solveig Hatling og Trond Harr

Solveig Hatling (73) og Trond Harr (70) nyter pensjonisttilværelsen, gjerne med noen glass alkohol i uka, men er opptatt av at man ikke skal strekke det for langt.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

AKTUELT NÅ