Hopp til innhold

Øver på ebola-behandling i Norge

På Ullevål universitetssykehus trener nå 30 ansatte på å behandle pasienter med ebola. Med heldekkende vernedrakter forbereder de seg på det verste; at viruset kommer til Norge.

norsk helsepersonel frykter ebola viruset kan komme til norge.
Forbreder seg på å håndtere en slik situasjon.

Seksjonsleder Malin Jørgensen hjelper beredskapssykepleier Madelen Foss Syversen med å få på verneutstyret som brukes ved Ullevål universitetssykehus.

Så langt har ebola-epidemien krevd 1013 menneskeliv, ifølge Verdens helseorganisasjons tall fra tirsdag. Det er hovedsakelig Liberia, Sierra Leone og Guinea som er rammet. I dag døde den første europeeren av sykdommen. Det var en eldre spansk prest som hadde jobbet i Liberia.

Selv om sykdommen er konsentrert i Vest-Afrika per i dag, forbereder legene på Ullevål seg på at viruset kan komme til Norge. Og da vil de være godt forberedt.

– Vi øver på å kle på oss dette utstyret, for det er jo litt annerledes. Man må tenke litt på hvordan man beveger seg for ikke å få rifter i drakten som kan gå utover vår egen sikkerhet. Dessuten er det er litt annerledes å legge inn kanyler med oppvaskhansker fremfor tynne hansker som vi bruker til vanlig, sier seksjonsleder Malin Jørgensen på Ullevål sykehus til NRK.

Større sannsynlighet

Overlege Vidar Ormaasen

Overlege Vidar Ormaasen ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Annemarte Moland / NRK

Høysmitteavdelingen ved Ullevål universitetssykehus er spesialbygget for å kunne ta imot de verste virusene, og på avdelingen er det plass til ti personer som er smittet av for eksempel ebola.

– Sannsynligheten for å få ebola-smitte til Norge er høyere enn tidligere, sier overlege Vidar Ormaasen til NRK.

Han sier det er høyest risiko for personer som reiser til de hardest rammede landene i Vest-Afrika.

– Vi øver oss nå på å ta av og på draktene, og gjennomgår smittevernprosedyrene. I tillegg øver vi oss på å snakke med hverandre og pasientene. Kommunikasjon er en viktig del.

– Må fokusere på Afrika

Sissel Overvoll

Sykepleier Sissel Marie Overvoll i Leger Uten Grenser.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

I går gikk alle alarmer da det ble varselet om mulig ebola-smitte i et KLM-fly fra Amsterdam. Passasjerene om bord i flyet ble holdt igjen i to og en halv time på Værnes flyplass utenfor Trondheim, fordi det var mistanke om at en av passasjerene var smittet av ebola.

Det tok for lang til før helsepersonell ankom flyplassen ifølge kommuneoverlegen i Stjørdal.

Sykepleier Sissel Marie Overvoll i Leger Uten Grenser var i juni i Sierra Leone, og skal nå ned igjen for å hjelpe til.

Hun sier det er viktig at vi holder fokuset på de landene som er hardest rammet, fordi Norge ikke er særlig utsatt.

– At epidemien skal ramme Norge har jeg liten tro på. Vi må huske at landene som er rammet ikke har et velfungerende helsevern, og at det i disse landene kan være vanskelig å få behandling for ganske primitive sykdommer. I Norge har vi ressurser, penger og medisiner til å behandle det meste. Derfor er det viktig at vi nå holder fokuset på landene som trenger vår hjelp, sier Overvoll til NRK.

Saken fortsetter under bildet.

Mangler medisiner og personell

Spain Ebola Miguel Pajares

Her blir den spanske presten fraktet fra Liberia til Madrid for behandling. Etter fem dager med intensiv behandling stod han ikke til å redde. Han var den første europeeren til å bli smittet av ebola.

Foto: Uncredited / Ap

Tidligere i dag gikk infeksjonslege Gunnar Hasle ut og sa at Ebola-epidemien kan bekjempes med enkle midler. Han sier det er et skrikende behov for hjelp i Liberia, Sierra Leone og Guinea.

– Nå må verdenssamfunnet stille opp med folk og penger. Det er et skrikende behov, og det er nå det gjelder, sier han til NTB.

Spesialisten i reisesykdommer var tirsdag på vei til Liberias hovedstad Monrovia, der han skal jobbe for Leger Uten Grenser i ukene framover. Her har ebola-utbruddet så langt krevd 370 menneskeliv, ifølge AFP.

AKTUELT NÅ