Hopp til innhold

Opposisjonen presenterer felles næringslivspolitikk

De fire borgerlige partiene trapper opp samarbeidet om felles borgerlig politikk. Nå er de enig om hvordan næringslivspolitikken bør forvaltes.

Arve Kambe (H)

Høyres Arve Kambe har vært pådriver for samarbeidet om næringspolitikk.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

De borgerlige partiene vil til livs et unødvendig byråkrati og skjemaveldet i det private næringslivet. Nå ber partiene sammen regjeringen om å gå igjennom dagens regime og krever endringer.

Til sammen 40 punkter lanserer Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre i dagens spørretime. Nå vil partiene gjøre hverdagen enklere for små og mellomstore bedriftene.

Blant annet krever de forenklinger innen bokføring, oppheving av krav om årsberetninger for småbedrifter og enklere skatteregler.

Mindre administrasjon

De ikke-sosialistiske partiene mener det gjøres for lite for de små og mellomstore bedriftene i dag og mener det er mye penger å spare på blant annet å minske den administrative byrden for de minste.

Arve Kambe, avgiftspolitisk talsmann for Høyre har vært pådriver for samarbeidet.

– Mange av småbedriftene har nå slitt i sju år med en regjering som er mer interessert i offentlig sektor og byråkrati framfor å gjøre det enklere for dem som faktisk skal sikre skatteinntektene regjeringen er satt til å forvalte.

Dagens felles front i Stortingets spørretime er andre gang på kort tid at de borgerlige partiene utformer felles politikk på et helt område. Sist var det samhandlingsreformen.

– For mye rapportering

Hans Olav Syversen er parlamentariske leder KrF og forklarer hvorfor næringspolitikken er viktig: ­

– Vi ser at mange i det private næringslivet syns det blir mange rapporter som skal inn til det offentlige uten at de nødvendigvis får så mye igjen. Vi har kommet til et punkt hvor det kreves mer og mer rapportering uten at en selv vet hva det skal brukes til, sier Syversen.

Han fortsetter:

– For oss er de små og mellomstore bedriftene viktige. I distriktene er de ofte bærebjelker i det lokalsamfunn og skaper mange lokale arbeidsplasser. Å gjøre hverdagen lettere for dem er en god investering for AS Norge, sier Syversen.

– Må stå sammen

For Fremskrittspartiet er enigheten partiene imellom ikke en flørt mot et borgerlig samarbeid før valget i 2013. I alle fall ikke i følge Harald T. Nesvik i Fremskrittspartiet.

– Dette er praktisk politikk som viser at hvis viljen er til stede, så får vi det til, mener han.

– Betyr dagens samarbeid at dere er ett skritt nærmere et borgerlig samarbeid?

– Får de borgerlige et politisk flertall etter valget, skulle det bare mangle at flertallet gjennomfører det de mener.

Og det er KrF enig i.

– For KrF er det viktig at vi står sammen om det vi er enig om. Dette er forslag som vi står sammen om og da er vi enig. Vi vil heller ikke i fremtiden være uenig for uenighetens skyld, mener parlamentariske leder Syversen.

Ikke klar for Frp

For Venstre er det fortsatt en lang vei før de kan gå inn i regjering med Frp, men:

– Vi søker makt for å få utført en politikk vi står for. Jeg tror det sitter langt inne for Venstre å sitte i regjering Frp, men i saker vi er enig om vil vi kunne samarbeide også i fremtiden, mener Borghild Tenden

AKTUELT NÅ