Hopp til innhold

Opposisjonen frykter flere reservasjonskrav

Arbeiderpartiet og SV er bekymret for at den nye avtalen mellom KrF og regjeringen åpner for at flere yrkesgrupper kan reservere seg i framtiden.

Audun Lysbakken

BEKYMRET: SV-leder Audun Lysbakken forstår ikke poenget med å utrede samvittighetsfrihet for andre yrkesgrupper.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Begge opposisjonspartiene er glade for at regjeringen dropper forsalget om at fastleger skal kunne reservere seg mot å henvise til abort.

– Dette er et langt skritt i riktig retning, sier Torgeir Micaelsen, som er helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

– Ingen skal tvinges

Men både han og SV-leder Audun Lysbakken møter det nye kompromisset mellom helseminister Bent Høie og KrF-leder Knut Arild Hareide med skepsis.

Årsaken er at den nye avtalen innebærer at det skal nedsettes et offentlig utvalg som skal se på hvordan retten til tanke, religions- og samvittighetsfrihet skal ivaretas i det norske arbeidslivet.

Torgeir Micaelsen og Sigbjørn Johnsen

SKEPTISK: Torgeir Micaelsen (Ap) lover å gå nøye gjennom forslaget fra regjeringen.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Under pressekonferansen onsdag sa Hareide at samvittighetsfrihet ikke bare er viktig for helsepersonell. Ifølge KrF-lederen gjelder det også yrkesgrupper som politiet og ansatte i barnevernet.

Micaelsen i Ap er i utgangspunktet skeptisk til at flere yrkesgrupper skal få lov til å reservere seg av samvittighetsgrunner.

– Ingen skal tvinges til å gjøre noe de ikke vil, men dersom de velger et yrke, som for eksempel er betalt av det offentlige, så er mitt utgangspunkt at de bør forholde seg profesjonelt, sier Micaelsen.

SV advarer

Også SV-leder Audun Lysbakken er urolig.

– SV vil advare mot å åpne en debatt om reservasjonsrett i mange ulike yrker og sektorer, og vi stiller oss spørrende til hva en bred utredning om samvittighetsfrihet skal bety, sier han til NTB.

Han mener det er bra at helseminister Bent Høie (H) har bedt Helsetilsynet om å gjennomføre et tilsyn med lovstridig reservasjon.

Samtidig sier Lysbakken det er uklart hvordan regjeringen vil sikre at den enkelte kvinne får den hjelp hun har krav på hos legen.

Det første forslaget fra regjeringen gikk blant annet ut på at navnet på alle fastleger som reserverer seg skal offentliggjøres. Nå er Micaelsen i Ap spent på hvordan helseministeren skal følge opp problemet med at enkelte leger reserverer seg, selv om det ikke er lov.

– Jeg synes det er vanskelig å se for meg hvordan enkelte av disse legene, som offentlig har hatt sterke meninger om hva de synes om jenter som tar abort, igjen skal møte de samme pasientene på legekontoret, der de skal gi nøytral informasjon, sier han.

AKTUELT NÅ