Hopp til innhold

Sivs budsjett får det tøft i Stortinget

– Svikter barnefamiliene. – Er næringsfiendtlig. – Overraskende passivt. Opposisjonen sparer ikke på kruttet når de skal kommentere Siv Jensens budsjettendringer.

Montasje Siv Jensen og budsjettforhandlinger

HARD MEDFART: Det er lite skryt å hente i Stortinget for finansminister Siv Jensens reviderte nasjonalbudsjett. Nå venter tøffe forhandlinger.

Foto: Berit Roald/Håkon Mosvold Larsen/Siv Sandvik / NRK/NTB Scanpix

Stortinget vet at mindretallsregjeringen må gi og ta for å få flertall for budsjettet, og kampen om hjertesakene er allerede i gang.

Mens KrF anklager regjeringen for å være mer opptatt av taxfree-kvoter enn barnefamilier, frykter Sp for næringslivet i distriktene.

Hans Olav Syversen (KrF)

SKUFFET: Hans Olav Syversen (KrF) mener regjeringen ikke lever opp til det Høyre, Frp, Venstre og KrF ble enige om under budsjettforhandlingene i høst.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Venstre er mest skuffet over det de mener er en for passiv klima- og utdanningspolitikk, mens SV og Ap trekker fram manglende ekstrabevilgninger til barnehagene når de skal bedømme Høyre/Frp-regjeringens reviderte nasjonalbudsjett.

Ap og SV slakter barnehagepolitikken

Det er nå regjeringen varsler hvordan de vil justere statsbudsjettet for året vi er inne i. Men ifølge Jonas Gahr Støre svikter regjeringen når det gjelder å rette opp i uheldige utslag av budsjettet som ble vedtatt året før.

– Nå vet vi at det er flere tusen barn som ikke får barnehageplass. Og da er det flere tusen foreldre som bekymrer seg over det, sier Støre og sikter til at regjeringen reduserte kommunenes barnehagebevilgninger med 340 millioner kroner i fjor.

Bakgrunnen var at regjeringen la til grunn av færre ville gå i barnehage siden de økte kontantstøtten. Det viste seg å være feil, men som NRK fortalte tidligere i dag plusser ikke Jensen på flere barnehagepenger til kommunene.

Støre er også skuffet over at regjeringen ikke reverserer endringene i permitteringsreglene. Fra 1. januar måtte bedriftene betale for ti dager mer enn før.

– LO og NHO ber om at de gjør tiltak på dette området, men regjeringen unnlater å gjøre det, sier Støre.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson er også skuffet over at hans forslag om å bevilge en milliard kroner til Syria ikke fikk gjennomslag.

Jonas Gahr Støre i vandrehallen

SYRIA: Jonas Gahr Støre (Ap) mener Høyre/Frp-regjeringen burde gitt mer i bistand til Syria og nabolandene.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Snorre Valen på Stortinget

MILLIONER: – Min hjemby Trondheim har mistet 26 millioner til barnehager. Nå får de ikke tilbake pengene, og det går utover familier, sier SVs Snorre Valen.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Trygve Slagvold Vedum

IKKE BLID: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener regjeringens politikk vil bidra til å redusere livsgrunnlaget i norske distrikter.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Regjeringen økte støtten til sivil transport av kjemiske våpen ut av Syria med til sammen 118 millioner kroner. Men det er ikke bra nok, mener Støre.

– De gjør altfor lite for Syria. Landene rundt er også i en vanskelig situasjon. Her burde regjeringen gjort det jeg tror det er flertall for på Stortinget, nemlig å bevilge én milliard til Syria, sier Støre til NRK.

Arbeiderpartiets tidligere rødgrønne regjeringskamerater, SV og Senterpartiet, har heller ikke mange gode ord å komme med når de skal omtale budsjettet.

SVs Snorre Valen er mest opprørt over at regjeringen ikke gir kommunene mer penger til barnehager etter regnefeilen i fjor.

– Jeg prøver å forstå at de som styrer landet i valget mellom å dekke inn et kjempegap i antall barnehageplasser, eller billigere båtmotor, velger det siste. For meg er det en fryktelig rar prioritering, sier han og sikter til at regjeringen fjerner hestekraft-avgiften på båtmotorer.

Sp frykter for arbeidsplasser

Senterpartiet reagerer mest på at staten ikke benytter revidert budsjett til å si noe om hvordan de skal løse floken med differensiert arbeidsgiveravgift.

– Det er et næringsfiendtlig budsjett, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NRK.

EU liker dårlig at Norge har en ordning der arbeidsgivere i visse områder, som deler av Nord-Norge, betaler mindre i arbeidsgiveravgift enn ellers i landet. Slik det ser ut nå vil sektorene transport, finans og energi fra 1. juli bli tatt ut av ordningen.

– Det kan bli et kjempehopp i arbeidsgiveravgifter for mange distriktsbedrifter, og så er det ingen lovnader om kompensasjon i revidert nasjonalbudsjett, sier Vedum.

Regjeringen viser på sin side til at det pågår diskusjoner om avgiften i EU og kontrollorganet ESA, og at det derfor ikke er lurt å legge fram forslag til endringer nå.

Vedum anklager regjeringen for løftebrudd.

– I mars sa regjeringen at arbeidsgiveravgiften skulle kompenseres krone for krone. Nå har de gått bort fra det løftet fordi de har sett at det blir dyrt. Det gir usikkerhet hos bedriftene som kan få et 14 prosents avgiftshopp på hver lønnskrone de har fra juni til juli, sier Vedum.

I likhet med Støre er Vedum også opprørt over at permisjonsreglene ikke endres.

KrF og Venstre: – Følger ikke opp budsjettforlik

Men i praksis spillet det ingen stor rolle for regjeringen hva de rødgrønne opposisjonspartiene kommer med av kritikk. Men når budsjettet skal få flertall i Stortinget, må mindretallsregjeringen lytte til hva støttepartiene KrF og Venstre mener.

Men også regjeringens venner kommer med knallhard kritikk i dag.

– Jeg kan ikke dy meg for å si at for oss så er det spesielt å prioritere taxfree fremfor barnehager, der anslaget har vært for lavt, sier KrFs Hans Olav Syversen. I dag ble det klart at regjeringen vil at du skal kunne kjøpe 1,5 liter ekstra vin eller øl i taxfree-handelen dersom du ikke kjøper tobakk.

Samtidig anklager Syversen Siv Jensen og resten av regjeringen for å ikke levere på lovnader som ble gitt under budsjettforhandlingene i fjor.

– Blant annet tiltak mot barnefattigdom og en egen kompensasjonsordning til kommuner som skulle satse på sykkel- og gangveier. Det ser vi ikke noe igjen av i revidert, sier han til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet:

gruppebilde budsjettforhandlinger dag 1

DEN GANG: Slik så det ut da Høyre og Frp forhandlet om budsjettforliket med KrF og Venstre i fjor høst. Smilene stivnet etterhvert, og forhandlingene gikk på overtid. Nå venter nye runder.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Venstres nestleder Terje Breivik kaller budsjettet «overraskende passivt».

– Særlig med tanke på viktige politikkområder som klima og kunnskap, sier han.

Breivik er glad for at regjeringen varsler 50 millioner kroner mer til etterutdanning av lærere, men etterlyser fortsatt mer til høgskole- og universitetsmiljøene og forskning.

– Som regjeringen selv beskriver i dokumentet har Norge noen utfordringer. Blant annet kostnadsnivå og konkurranseevne i forhold til utlandet, oljeavhengighet og en aldrende befolkning. Men regjeringen svarer ikke med konkrete tiltak mot det de selv beskriver, sier Breivik til NRK.

I likhet med KrF er Venstre skuffet over at regjeringen ikke satser mer på tiltak som hjelper fattige barnefamilier.

– Regjeringen kommer ikke med konkrete svar på budsjettforliket som Stortinget vedtok i høst, ved å innføre skjermingsordninger som gjør det lettere for de med dårligst råd å velge barnehage. De kan gjøre noe så enkelt som å innføre gratis kjernetid i barnehage, sier Breivik.

MDG: Regjeringen ignorerer klimaadvarsel

Miljøpartiet de grønne har bitt seg merke i at investeringene i oljesektoren justeres opp i regjeringens reviderte budsjett. De reagerer også på at regjeringen fjerner avgift på båtmotorer, samtidig som de beholder moms på el-sykkel

– Det er ingen tegn til at regjeringen har tatt innover seg alvoret i den siste rapporten fra FNs klimapanel og det faktum at norske klimagassutslipp øker. Regjeringen kaster bort nok en mulighet til å begynne å kutte de åtte millioner tonnene vi er på etterskudd for å nå klimamålene, skriver MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

Hansson mener det er bra at regjeringen øker bevilgingene til klimafondet, men advarer samtidig mot å vente på teknologi som muligens kan kutt utslipp om ti år.

– Vi må kutte utslipp nå, og det gjør ikke regjeringen, sier Hansson.

AKTUELT NÅ