Hopp til innhold

Nytt nettverktøy viser hvordan klimaendringer vil slå ut hos deg

Nå kan du sjekke hvordan klimaendringer vil slå ut for huset og området der du bor.

Nettverktøy klima

INTERAKTIVT: På nettsiden kan du legge inn informasjon om huset du bor i, og se hvordan det er rustet for fremtidens klima.

Foto: Skjermdump: Visadapt

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

I samarbeid med forsikringsbransjen har nordiske forskere utviklet et nettverktøy som gir råd om hva huseiere bør passe på når klimaet endres.

(NB: Nettsiden kan være ustabil på grunn av stor pågang)

Jan Ketil Rød, professor NTNU

Professor Jan Ketil Rød ved NTNU har samarbeidet med svenske forskere om å lage verktøyet.

Professor Jan Ketil Rød ved NTNU har samarbeidet med svenske forskere om å lage verktøyet.

– Legger du inn informasjon om hva slags tak, fasade og fundament huset har, hva slags hage det har og landskap det ligger i, kan du få opp tilpasningstiltak som huseier kan utføre, sier Rød.

Mer regn

Konserndirektør i If, Ivar Martinsen

Konserndirektør Ivar Martinsen i If mener det nye verktøyet gir folk en aha-opplevelse.

Foto: Tom Ingebrigtsen

Antall dager med styrtregn vil i framtida øke fra 8 til 14 hvert år. Det er en av opplysningene som kommer fram når man taster inn adressen til et hus i Oslo.

Videre blir man som bruker spurt om å legge inn konkret informasjon om huset sitt.

– Dette er et godt verktøy som ligger ute for alle, og som jeg absolutt vil oppfordre alle til å gå inn og se på. Det er ganske intuitivt og enkelt og nesten litt morsomt å bruke, sier konserndirektør i If, Ivar Martinsen, om det nye verktøyet.

– Klimaendringene blir personlig

Tiltakene er laget av Sintef Byggforsk, mens klimadataene er utarbeidet av svenske meteorologer. Rød håper verktøyet kan øke folks bevissthet.

– Jeg tror klimaendringene for mange er noe abstrakt som skjer i framtiden, og gjerne andre steder. Med dette verktøyet, så gjør vi effekten av klimaendringer mer personlig ved at det dreier seg om ens eget hus og tilpasningstiltak man kan gjøre på eget hus, sier professoren.

Støtte fra forsikringsselskapene

Prosjektet er utviklet med nordiske forskningsmidler, men også med tilskudd fra de største forsikringsselskapene i Norden. Ivar Martinsen i IF-forsikring, sier bransjen er interessert i at folk skal ta sine forholdsregler.

– Vi har en veldig god forsikringsordning for naturskader i Norge, så alle føler seg trygge. Det er fint, men jeg tror mange kan ha glede av å få en litt mer aha-opplevelse av hvordan det står til hos en selv, sier Martinsen.

AKTUELT NÅ