Hopp til innhold

Ny visesentralbanksjef skal passe på Oljefondet

Finansminister Siv Jensen foreslår utnevne en ekstra visesentralbansjef i Norges Bank. Hovedstyret går inn for at en gruppe på tre skal ta hånd om fondets overordnede risikohåndtering.

Nærbilde Siv Jensen. Frps eple-logo i bakgrunnen

Finansminister Siv Jensen foreslår å utnevne en ekstra visesentralbansjef i Norges Bank. Vedkommende skal lede et utvalg som skal passe på at Oljefondet tar riktig risiko.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Finansminister Siv Jensen og regjeringen går inn for at antall visesentralbanksjefer i Norges Bank utvides fra en til to.

Det sa finansministeren på en høring i Stortinget mandag.

Begge får plass i hovedstyret, som utvides til 8 personer.

Sentralbanksjef Øystein Olsen sier i høringen at hovedstyret går inn for å opprette et eget risiko- og investeringsutvalg for kapitalforvaltningen.

Utvalget skal bestå av en visesentralbanksjef og to av hovedstyrets eksterne medlemmer.

Målet er å styrke og forbedre hovedstyrets arbeid med overordnet risikostyring for fondet, rammene for fondets eiendomsforvaltning, og beslutninger knyttet til store eiendomsinvesteringer.

I høringen sier sentralbanksjef Øystein Olsen at det er viktig at det holdes fast ved at målsetningen for Oljefondet er finansiell.

– Begrensninger i investeringsmulighetene gir høyere risiko

– Dersom det legges vesentlige begrensninger i fondets muligheter til å gjøre investeringer, vil det kunne bidra til høyere risiko eller lavere avkastning, sier Olsen.

Øystein Olsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen og hovedstyret i Norges Bank går inn for at et utvalg på tre skal håndtere rammene for eiendomsforvaltning samt overordnet risikostyring.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– Noen bekymringer skal en sentralbanksjef ha. Vi er ikke i nærheten av det i dag, men hvis omfanget av begrensninger øker, vil det ha konsekvenser for risikoen, sier Olsen.

Direktør Yngve Slyngstad i Oljefondet sier at fondet ved utgangen av 2014 kun hadde mindre beholdninger innen kullutvinning, og har solgt seg ytterligere ned i 2015.

Fondet er fortsatt investert i selskaper der kull kun er ett av flere forretningsområder, blant annet i store gruvekonglomerater.

Ved utgangen av første kvartal 2015 hadde fondet 228 milliarder kroner investert i selskaper innen olje- og gassutvinning, 109 milliarder kroner innen kraftforsyning og 31 milliarder kroner innen generell gruvedrift.

Oljefondet: – Ber om strategi for å fase ut kull

– Selskaper innen kraftforsyning benytter ofte flere ulike energikilder. Vi har sendt brev til våre største selskaper innen kraftforsyning. Vi etterspør en strategi og tidslinje for å fase kull ut av kraftproduksjonen, sier Oljefond-sjef Yngve Slyngstad.

Han sier at også fondets største selskaper innen generell gruvedrift, får brev i postkassa fra Oljefondet.

– Her etterspør vi en strategi for overgang til et lavkarbon energisystem. Vi tar også opp spørsmål om å skille kullvirksomheten ut av selskapet, sier Slyngstad.

  • LES OGSÅ:

(saken oppdateres)

AKTUELT NÅ