Hopp til innhold

Vil prioritere vaksinasjon og testing

Testing og smittesporing i forbindelse med skolestart har vært krevende for mange kommuner. Helsedirektoratet anbefaler kommunene å prioritere vaksinasjon og testing ved kapasitetsproblemer.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) ser alvorlig på smitteøkningen den siste tiden. Men han sier det sitter langt inne å innføre nye tiltak nå, men oppfordrer folk til å rette seg etter de rådene som allerede gjelder.

Foto: Berit Roald / NTB

Smittetallene her til lands har økt. Det siste døgnet er det blitt registrert en nok en smittetopp. 1.415 koronasmittede er 730 flere enn samme dag i forrige uke, og 121 flere enn dagen før. 65 smittede er innlagt på sykehus

Flere kommuner har den siste tiden varslet om at de ikke klarer å teste og smittespore. Mange av de som har testet positivt har mange nærkontakter.

Fungerende byråd Lubna Jaffery (Ap) i Bergen etterlyste fredag en tydelig signal fra helsemyndighetene.

– Det vi trenger er et tydelig signal om hva vi skal gjøres med tisk-strategien, skal den endres eller opprettholdes, sa hun.

Lubna Jaffery

Fungerende byråd Lubna Jaffery (Ap) i Bergen.

Foto: Silje Rognsvåg / NRK

Nye prioriteringer

På fredagens pressekonferanse varslet helseminister Bent Høie (H) endringer for å komme kommunene i møte.

Helsedirektoratet har sendt ut nye råd til kommunene. Disse rådene skal bidra til at kommunene kan bruke mindre tid og ressurser på test- og sporingsarbeidet om nødvendig. Dersom det oppstår kapasitetsproblemer, sier direktoratet at man gjør følgende prioriteringer:

  1. Vaksinasjon
  2. Testing
  3. Smittesporing av husstandsmedlemmer og tilsvarende nære
  4. Smittesporing av øvrige nærkontakter

– Utover dette kan kommunene også be om forsterkning av test- og smittesporingskapasitet ved for eksempel å søke bistand hos nabokommunen eller nasjonalt innsatspersonell, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

I tillegg har kommunene nå fått alternative metoder de kan bruke i smittesporing, som at den smittede selv varsler sine nærkontakter, eller at ledere i lag og organisasjoner bidrar.

Han sier at kommunene kan innføre krav om karantene dersom de mener det er nødvendig. Guldvog ber folk være tålmodige med kommunen.

– De jobber på spreng og gjør så godt de kan. Og det aller viktigste er å benytte anledningen til å vaksinere seg. Det er vegen ut av pandemien.

Høie mener statistikken viser at vaksinene virker, og hindrer at mange havner på sykehus.

– 70 prosent av dem som var innlagt på sykehus med covid-19 de siste fire ukene var uvaksinerte. 14 prosent var vaksinert med en dose, 16 prosent var fullvaksinert.

Ikke aktuelt med innstramminger

Alle norske skoler fikk åpne til grønt nivå i høst, og det prioriteres smittesporing og testing istedenfor karantene og gult og rødt nivå.

Flere av de store utbruddene vi har sett de siste dagene har skjedd ved skoler.

Men selv om smitten er økende, avviser Høie at det er aktuelt med nye innstramminger nå.

– Hvis vi skal stramme inn der smitten sprer seg mest nå, må vi stramme inn blant barn og unge. Det sitter langt inne. De yngste har båret en tung bør under pandemien. Vi vet at de er lite utsatt for alvorlig sykdom ved smitte, men at langvarige tiltak for å begrense smitte rammer dem hardt. Vi må derfor gjøre en innsats for at barn og unge kan leve så normal som mulig, sier Høie.

Han oppfordrer folk til å følge rådene og reglene som hindrer at smitten sprer seg.

– Det kan beklageligvis se ut som om meteren har blitt til en desimeter, eller rett og slett har gått i glemmeboken for ganske mange, sier han.

Plan om gjenåpning står ved lag

Tidligere i august varslet regjeringen at de ville gå videre i gjenåpningen av samfunnet når alle over 18 år som ønsker det har fått minst en vaksinedose. Det vil i praksis si i slutten av september.

Denne planen står ved lag, selv om det kan komme endringer.

– Uansett hvilke planer vi legger, er det data og ikke dato som styrer tempoet ved åpningen. Vi må være forberedt på å stoppe opp hvis utviklingen går i feil retning, sier Høie.

G4

Folk står i kø for å teste seg på Adamstuen teststasjon i Oslo onsdag. Det siste døgnet er det registrert 1.415 koronasmittede i Norge, som er ny rekord med god margin.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Danmark varslet fredag at de fra 10. september opphever alle koronarestriksjoner. Pandemien blir da ikke lenger sett på som en samfunnskritisk sykdom, melder den danske regjeringen i en pressemelding.

I Danmark er nesten 80 prosent av befolkningen fullvaksinert.

– Danmark har kommet no lenger enn oss i vaksineringen, og det blir spennende å se på deres erfaringer. Vi har ikke noen tilsvarende dato for Norge, sier Guldvog.

Vurderer vaksiner til barn

Om kommunene skal sette inn tiltak for å få ned smitten, må tiltakene stå i forhold til hvor farlig smitteøkningen er.

Ettersom store deler av Norge er vaksinert, gir ikke smittebølgen i høst like mye sykelighet som ved forrige bølge.

– Vi kommer til å gi kommunene enda tydeligere veiledning i dag om hvilke tiltak som er forholdsmessig, sier Høie til NRK.

Han mener den største bekymringen for helsemyndighetene nå er at det fortsatt er noen uker igjen til alle over 18 år har fått beskyttelse gjennom vaksinering.

Regjeringen skal snart ta stilling til om barn mellom 12 og 16 år skal få tilbud om vaksine.

AKTUELT NÅ