Hopp til innhold

NRK ba Tooji velge

– Tooji valgte musikken fremfor MGP, sier underholdningsredaktør i NRK Charlo Halvorsen. Han avviser at NRK har gitt artisten sparken, men sier han måtte velge mellom sexscenene i en video og jobben som programleder for et barneprogram.

Intervjuet i Dagsrevyen

På direkten i Dagsrevyen sa Tooji at han syns det var kjipt at han ikke fikk programlederoppdraget.

Tidligere i dag lanserte Tooji Keshtkar, som blant annet har representert Norge i Melodi Grand Prix og vært programleder for MGPjr i NRK, en ny musikkvideo. Den inneholdt intime og avkledde scener foran alteret i Frogner kirke i Oslo.

Artisten mener videoen er årsaken til at han er tatt av jobben som programleder for årets Melodi Grand Prix junior.

– Videoen inneholdt scener som ikke er forenlig med å være programleder i et barneprogram, sier underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK.

Han sier det er flere måneder siden NRK fikk se manuset til videoen.

– Der var det eksplisitt seksuelt innhold og vi fikk vite at videoen skulle lanseres samme uke som finaledeltakerne i MGP junior skulle gjøres kjent.

Ifølge Halvorsen fikk Tooji da valget mellom programlederjobben eller videoen.

Det er ikke klart hvem som skal være programledere i årets junior-show. Redaksjonen er godt i gang med å finne programlederne og de skal presenteres til høsten.

Kraftige reaksjoner i Kirken

Kirken har bedt Tooji om å fjerne scenen fra videoen, mens artisten sier til NRK at han ikke har brutt noen avtale.

– Vi har vært åpne i dialogen med kirken om uttrykket vårt og budskapet vi vil formidle. Innspillingene av alle scenene har vært åpne for tilsyn, og det hele har blitt gjort i et kirkerom med overvåkningskameraer, skriver artisten til NRK.

Han mener dette er et kunstnerisk uttrykk som er nødvendig for å påpeke problematikken med diskriminering på grunn av legning.

Oslo Bispedømmeråd er også sterkt kritisk til det som har foregått i kirken.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober