Hopp til innhold

Norsk forskning kan forby gifter i sjampo og krem

Siloksaner finnes i mange sjampoer og kremer for at de lettere skal smøres på. Nå har norsk forskning bidratt til at det går mot et forbud av stoffene.

Solkrem

SMØREMYKT: Kremer og sjampoer kan inneholde siloksaner, og det sjekker du på innholdsfortegnelsen.

Foto: Lien, Kyrre / Illustrasjon / SCANPIX

– Vi forventer at et forbud kan være på plass i 2016 eller 2017. Da vil det ha veldig stor effekt for 500 millioner mennesker i Europa, sier Heidi Morka, seksjonsleder i Miljødirektoratet, til NRK.

Siloksan brukes i mange produkter for å gjøre de lettere å smøre på huden. Men stoffet har også egenskaper som en miljøgift:

– Kreftfremkallende

Når folk bruker produkter med siloksan, for eksempel dusjer og vasker håret, går det ut i naturen via kloakkanleggene.

Forsker Eirik Fjeld, NIVA

FANT MILJØGIFT I FISK: Forsker Eirik Fjeld ved NIVA.

Foto: Irina Tjelle / NRK

Forsker Eirik Fjeld og hans kolleger undersøkte ørret i Mjøsa, og fant store konsentrasjoner av siloksan i fisken.

– Det ene er at de er tungt nedbrytbare, særlig når de kommer ut i vannmiljø. Det andre er at de hoper seg opp i næringskjedene. Og så har noen av dem toksiske virkninger, de kan være giftige. Noen av dem kan virke kreftfremkallende eller forstyrre hormonsystemer, sier Fjeld ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Forskningen er levert til EU, sammen med overvåkingsdata fra Miljødirektoratet.

I påvente av et eventuelt forbud, mener forsker Eirik Fjeld at cyclopentasiloksan er et ord du burde merke deg, for å sjekke innholdsfortegnelsen på produktene du bruker.

Norsk forskning

– Det står i så liten skrift at jeg i tillegg til kontaktlinser må ta på briller for å klare og lese hva som står her, sier Fjeld mens han sjekker en sjampoflaske.

Han synes det er fint at norsk forskning nå ser ut til å få store positive konsekvenser for miljøet og mange mennesker.

– NIVA har vist at disse stoffene oppkonsentreres i næringskjeden. Det har vært et viktig grunnlag for å gå videre med disse stoffene for å få dem forbudt, sier Morka i Miljødirektoratet.

AKTUELT NÅ