Hopp til innhold

Norges nei kan gi OL til Sverige

Norges skroting av Oslo-OL åpner diskusjonen for en eventuell svensk søknad om OL i 2026. Men det krever en mer saklig debatt enn den som ledet til norsk nei, mener svensk idrettstopp.

Åpner for svensk OL-diskusjon

– Den norske debatten viser hvor vanskelig det er med en saklig diskusjon om hva et OL egentlig innebærer. Der handlet debatten bare om mistroen til IOC, sier Stefan Lindeberg, sjefen for Sveriges olympiska kommitté, i et intervju med Sveriges radio i dag tidlig.

OS 2012 WEB_SPORT

Stefan Lindeberg, sjefen for Sverige olympiska kommitté.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / NTB scanpix
IOC: Norge ville ikke ta risioken

Etter at Høyre knuste drømmen om et OL på hjemmebane, havner OL i Asia både i 2018, 2020 og i 2022. Sannsynligheten er derfor svært stor for at en europeisk søkerby blir valgt som vertskap for vinter-OL i 2026. Det har våre svenske naboer fått med seg.

– Vi skal definitivt ikke stenge den døren, sier Lindeberg.

Ensidig norsk debatt

Lindeberg er oppgitt over den norske debatten om IOC sine krav, som cocktail med Kongen og sprit på stadion.

OS SOTJI 2014 SKIDOR SPRINT WEB_SPORT

Petter Northug får ikke OL på hjemmebane. Det kan derimot Marcus Hellner få i 2026.

Foto: MAJA SUSLIN / NTB Scanpix

– Har man vært med en stund vet man hvor de olympiske kravene kommer fra, sier Lindeberg, og trekker blant annet frem eksempelet med egne motorvei-filer.

– Det kommer fra OL i Atlanta, hvor bussene ikke rakk frem til konkurransen i tide på grunn av trafikkork. Alt kan vinkles etter hva man er ute etter.

Lindeberg mener IOC allerede har forandret seg mye.

– Men ingenting av de forandringene IOC har gjennomført det siste halvannet året, som at de gir bidrag til OL-arrangøren på over seks milliarder kroner, endringer i menneskerettighetene og krav på arbeidsrett, ble nevnt i debatten i det hele tatt.

Slik reagerer svenskene på at de kan «rappe» OL fra Norge:

Svensker i Stockholm svarer på hva de synes om at OL nå kan havne i Sverige.

25 milliarder billigere OS

Den svenske olympiske komitéen ønsket å ta opp konkurransen med Oslo om et OL i 2022. Men en statsgaranti på ti milliarder kroner, altså 25 milliarder kroner mindre enn den norske statsgarantien, ble for mye å svelge for den svenske idrettsministeren. Allerede i juni i fjor satte den svenske regjeringen foten ned.

– Under alle omstendigheter hadde et OL i Stockholm blitt billigere enn i Oslo fordi vi har så mye på plass av haller. Jeg tror det går an å gjøre et OL kostnadseffektivt, og det er helt nødvendig i fremtiden for at land tør å søke, sier Lindeberg.

– Men før vi tenker tanken må vi se at det går an å få til en mer kunnskapsrik diskusjon om hva et OL kommer til å innebære.

AKTUELT NÅ