Hopp til innhold

Norge tror ikke på at Henry er homofil

Henry Oguti søkte asyl i Norge i fjor. Grunnen er at homofili er ulovlig i Uganda. Onsdag morgen blir han sendt tilbake til landet der han risikerer livstid i fengsel.

Henry Oguti

ÅPEN: I Norge har Henry Oguti ikke lagt skjul på at han er homofil, og han deltok blant annet på Pride Parade i Oslo tidligere i år. Han har også stått frem i flere artikler i Aftenposten.

Foto: Privat

Georg Schjerven Hansen i SEIF

FORTVILET: Georg Schjerven Hansen i SEIF mener Henry Oguti har liten sjanse til å få en rettferdig behandling når saksgangen går så fort fra klagen blir behandlet, til han blir sendt ut.

Foto: Lars Sætren / NRK

Klokken 07.30 mandag morgen ble Oguti arrestert på asylmottaket i Alta der han har bodd den siste tiden. Han fikk beskjed om at han skulle til Oslo og at flyet tilbake til Uganda onsdag morgen.

Arrestasjonen kommer helt ut av det blå, ifølge Georg Schjerven Hansen i SEIF (Selvhjelp for innvandrere og flyktninger) som representerer Oguti.

– Da vi ringte UNE etter arrestasjonen, viste det seg at de fattet vedtaket i dag. Han har ingen mulighet til å gå til rettslige skritt eller få en rettferdig behandling. De har heller ikke møtt han og intervjuet han personlig, sier Schjerven Hansen.

Minst to andre ugandere i samme situasjon ble også arrestert mandag morgen, opplyser Schjerven Hansen.

På NRKs henvendelse om saken mandag ettermiddag, sier UNE at de ikke kan kommentere saken før tirsdag, og viser til vedtaket.

Fengsles for homofili

Uganda har fått krass kritikk fra flere hold på grunn av landets syn på homofili. Sex mellom to av samme kjønn er ulovlig, og kan straffes med inntil livstid i fengsel.

Blant de 49 uganderne som har søkt asyl i Norge de siste tre årene har 41 oppgitt at homofil legning er årsaken til at de søker asyl, skrev Aftenposten tidligere i høst.

En av dem er Henry Oguti som verken blir trodd av Utlendingsdirektoratet, eller nå senest klageinstansen Utlendingsnemnda (UNE).

Dette står i én av konklusjonene fra UDI:

«UDI mener det foreligger tvil rundt store deler av hans historie, hvor hans seksuelle legning er helt sentralt. Dette gjør at vi også mener at hans påståtte seksuelle legning mest trolig er oppkonstruert med det formål å få opphold i Norge.»

Oguti frykter overgrep ved retur til hjemlandet, men UNE fester ikke lit til forklaringen hans.

Sendes ut to dager etter vedtak

Advokat Cecilie Schjatvet

IKKE HOVEDREGELEN: Advokat Cecilie Schjatvet sier at det vanligvis går lengre tid fra UNE fatter et endelig vedtak til asylsøkerne blir sendt tilbake til hjemlandet.

Foto: Svein Olsson / NRK

At vedtaket om utsendelse blir fattet samme dag som Oguti arresteres, følger ikke hovedregelen om utsendelse i Norge.

Advokat Cecilie Schjatvet sier at det vanligvis starter med at man får et endelig avslag fra UNE, så får man en refleksjonsperiode på rundt 30 dager, og så får man mulighet til å returnere frivillig før man blir tvangsutsendt.

– Dette gjelder dem som ikke er her av åpenbart grunnløse årsaker. De som ikke har noen som helst grunn til å søke asyl, kan sendes ut raskere, sier Schjatvet.

Schjerven Hansen i SEIF mener det ikke er unaturlig at Oguti slet med å snakke om legningen i UDI-intervjuet.

– De kan ikke vente at han kan reflektere over livet som homofil på samme måte som man gjør hvis man er vokst opp i den vestlige verden. Der han er vokst opp, er dette ulovlig og han har levd med legningen sin i skjul, sier Schjerven Hansen.

AKTUELT NÅ