Hopp til innhold

Norge tester malariamedisin mot korona

Fagmiljøer over hele landet prøver nå å finne ut om malariamedisiner kan virke mot koronaviruset. Legemiddelverket advarer folk mot å ta malariatabletter de finner hjemme uten å rådføre seg med en lege.

Steinar Madsen

Ifølge Steinar Madsen har de vanligste malariamidlene «Lariam» og «Malarone» ingen effekt og må ikke brukes mot korona.

Foto: Statens legemiddelverk

Leger ved OUS og andre norske sykehus prøver nå å teste malariamedisiner på norske pasienter med covid-19 i samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Det er en del potensielle medikamenter som vi har sett har lovende resultater mot korona, sier Pål Aukrust, overlege ved Seksjon for klinisk immunologi og infeksjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus.

Aukrust nevner at eksisterende medisiner mot malaria, ebola og hiv er blant de som skal testes ut.

Fredag ettermiddag ble det klart at medisinene som skal testes ut er «hydroxyklorokin» og «remdesivir». Det opplyser Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket til NRK.

– Til nå har 1900 pasienter fått malariamedisinen «hydroxyklorokin» på verdensbasis, men det er for tidlig å dra konklusjoner på hvordan dette virker, sier farmasøyt Kateřina Nezvalová-Henriksen.

Haukeland universitetssjukehus har tidligere bekreftet at de er i gang med testingen av «remdesivir».

– Remdesivir har vært prøvd på slektninger av Covid-19, og hadde effekt. Men vi vet ikke hvordan det blir mot korona. Men vi har nok for å gjennomføre en bred testing, sier Nezvalová-Henriksen.

Kan redusere komplikasjoner

Fra neste uke blir «hydroxyklorokin» og «remdesivir» testet ut på koronapasienter ved St. Olavs hospital og Sykehuset Levanger.

– Studier viser at medisinen reduserer antall dager man er syk. Den gjør deg ikke helt frisk av Covid-19, men den reduserer komplikasjoner av sykdommen samt tiden du er syk, sier Nina Skei, anestesioverlege ved Sykehuset Levanger.

Skei sier hun har store forventninger til studien. Men pasientene må samtykke, og hun sier det er viktig at hele befolkningen bidrar.

En av legemidlene de tester ut, som inneholder «hydroxyklorokin» er Plaquenil, som er en kjent malariamedisin. Denne er det allerede lov til å bruke mot autoimmune sykdommer som for eksempel gikt.

For at de som allerede bruker Plaquenil mot revmatiske sykdommer, skal fortsatt ha tilgang til denne medisinen, har Legemiddelverket rasjonert bruken av «hydroxyklorokin».

Advarer mot bivirkninger

Etter å ha lest oppløftende nyheter som denne eller denne om malariamedisinens effekt mot koronaviruset, kan det være fristende å sjekke i medisinskapet etter rester av malariatabletter som ligger igjen etter en eksotisk ferietur.

Men Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, advarer mot å gjøre nettopp dette.

– Vi forstår at folk vil prøve det de kan for å forebygge og beskytte seg, men det er ikke anbefalt at man tar medisiner til annet formål enn den opprinnelige, sier Madsen.

Ifølge ham har de vanligste malariamidlene «Lariam» og «Malarone» ingen effekt og må ikke brukes mot korona.

Han advarer også om at det kan være bivirkninger ved bruk av malariatabletter som inneholder «hydroxyklorokin».

– En av bivirkningene er kraftig fall i blodsukkeret, noe som kan være livstruende for noen. Tablettene kan også være giftige for barn under 6 år og som veier under 31 kilo, sier Madsen.

Fransk studie med oppløftende resultater

Franske forskere har tidligere testet en kombinasjon av malariamedisinen hydroksyklorokin og antibiotika. Studien konkluderer med at kombinasjonen har god effekt mot Covid-19, skriver forskning.no.

De 20 pasientene som deltok i studien, ble fortere friske, viser studien som er publisert i tidsskriftet International Journal of Antimicrobial Agents.

Selv om utvalget på 20 personer er veldig lite, mener de franske forskerne likevel at behandlingen med malariamedisinen har en sterk sammenheng med bedring i luftveiene hos koronapasienter.

Tidligere forsøk med hiv-medisin har derimot ikke hatt noen effekt mot korona. Det viser en studie i The New England Journal of Medicine.

USA innfører malariamedisin mot korona

Torsdag kunngjorde Donald Trump og hans administrasjon at de har godkjent en malariamedisin «Klorokin» som skal testes på mennesker smittet av koronaviruset.

Ryktene om at malariamedisin kan fungere som forebyggende medisin mot koronaviruset og mot selve sykdommen, covid-19, har svirret også i norske fagmiljøer.

Dette har ført til at norske leger har skrevet ut malariamedisiner til seg selv og sine familier, melder Dagens Medisin

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger