I fjor importerte Norge 9,5 kilo per innbygger, mens finnene kom opp i 14 kilo. Den norske importen i 2010 kom opp i 40.000 tonn.
Bare finnene er mer kaffetørste enn oss.
Kaffestatistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at Norge importerte 0,5 prosent av alle kaffe som ble produsert i verden i fjor, samtidig som vi bare har 0,07 prosent av verdens befolkning. I gjennomsnitt drikker vi 0,4 liter kaffe daglig. Norsk Kaffeinformasjon har kommet til at vi i gjennomsnitt drikker fem kopper daglig.
– Kaffe er som vin
Og latte er ute nå, den som vil følge trenden må ta den svart – om ikke bar. Det er svart med hippe smaker som gjelder, og smakene er det mange av.
– Men uansett smak står det fast at nordmenn er et kaffedrikkende folk.
Administrerende direktør i Norsk Kaffeinformasjon, Erling Pettersen, mener at mange kaffeelskere ser på kaffe slik vinelskere ser på vin.
– Kaffe kan sammenlignes med vin. For noen handler det om å prøve kaffe fra forskjellige områder og distrikter. Det handler om smak og marginaler i smaksbildet, sier Pettersen til NTB.
– Men det er likevel de store tradisjonelle merkevarene som dominerer. De små produsentene vil uansett bare forsyne seg med en marginal del av markedet. Det som er sikkert, er at vi har et mye mer spennende kaffetilbud i dag enn for bare få år siden, fortsetter han.
Og i dagens spesialbutikker er det snart like mange kaffevarianter som vindruer på Polet: Her står merker som Nicaragua Manna Mina, Brasil Lagoa do Morro, Rwanda Buf Remara og Kanya Kirimara Estate, side om side med ulike typer Java og Mocca kaffe og vanlig filtermalt og kokmalt kaffe.
Les også: Kaffe motvirker brystkreft
Vane og tradisjon
Pettersen tror at kaffens sterke stilling i Finland og Norge har med tradisjoner og vaner å gjøre, i tillegg til at han mener at kaffen i disse landene er spesielt god.
– Kaffen i Norge er utvilsomt noe av den beste som finnes på markedet. Norsk kaffebransje har aldri gått på akkord med kvalitet, forsikrer han.
I Norge og Finland er vi vant til lysbrent kaffe.
Jo lysere brenningen er, jo vanskeligere er det å skjule dårlig kvalitet. Det er lettere å skjule dårlig kvalitet i mørkbrent kaffe. I Norge trenger vi ikke å bruke sukker og melk for å skjule dårlig smak.
– Kaffen i Norge står på egne bein, slår han fast.
Brenningen er viktig for smaken. De grønne kaffebønnene er nesten uten smak. Det er først og fremst brennetiden som avgjør hvordan kaffen smaker. Brennes den for lite, blir smaken tam, blir bønnene brent for mye, blir smaken besk og sterk.
Vitenskap og teknologi: Kaffe beskytter mot Alzheimer
Kaffe mot sprit
Kaffe ble første gang kjent i Norge på 1600-tallet, men drikken ble ikke brukt av folk flest før rundt 1850. Økningen i kaffeforbruket hadde også sammenheng med de mange kampanjene mot brennevinsdrikkingen.
Kaffen ble markedsført som et alternativ til brennevin, selv om mange slo en slant sprit i kaffekruset.
LÆR: Slik lager du den beste kaffen
Fra Sverige
De færreste vet kanskje at vi importerer kaffe fra søta bror. Mens Brasil står for nær 50 prosent av den ubrente kaffen som kommer til Norge, kommer mesteparten av den brente kaffen fra Sverige.
Brenningen foregår stort sett i andre land enn der kaffen dyrkes, og 53 prosent av den brente kaffen kommer altså fra naboen i øst.
Koffeinfri kaffe ser ikke ut til å falle i smak hos norske kaffedrikkere. I fjor var den koffeinfrie andelen av kaffeimporten ikke mer enn 0,5 prosent.