Hopp til innhold

Nordmenn lar bilen stå i julebordsesongen

I julebordsesongen flyter alkoholen friere. Likevel kniper ikke politiet flere promillekjørere. Ifølge UP lar folk bilen stå og reiser kollektivt eller tar taxi. – Promillekjøring er sosialt uakseptabelt i Norge, sier en trafikksikkerhetsforsker.

Promillekontroll

PROMILLEKONTROLL: Selv om politiet har økt fokus på promillekjøring i november og desember, er det vesentlig færre som anmeldes i førjulstiden enn i sommermånedene.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

I november og desember drikkes det hyppigere og mer enn ellers i året. Mange bedrifter inviterer på julebord med raus alkoholservering. Det betyr flere rusede personer i gatene, men ikke nødvendigvis bak rattet.–

Utrykningspolitiet og politidistriktene vil denne uken intensivere kontrollfrekvensen for å forebygge og avdekke ruspåvirket kjøring.

– Folk lar bilen stå

Ifølge Utrykningspolitiets (UP) egne tall ble det tatt 28 prosent flere promillekjørere i sommermånedene 2014 enn i desember samme år.

Assisterende UP-sjef Roar Skjelbred Larsen.

Assisterende UP-sjef Roar Skjelbred Larsen. sier Roar Skjelbred Larsen.

– Vi har over flere år sett at det ikke er flere som tas for promillekjøring i julebordsesongen. Vårt inntrykk er at folk flest tar forholdsregler og lar bilen stå. Dessuten er tilgangen på alternativ transport relativt stor i bystrøk, sier assisterende UP-sjef Roar Skjelbred Larsen.

Vårt inntrykk er at folk flest tar forholdsregler og lar bilen stå

Assisterende UP-sjef Roar Skjelbred Larsen

– Sosialt uakseptabelt

Ifølge den store europeiske undersøkelsen DRUID (Driving under the Influence of Alcohol and Drugs), er det først og fremst folk som er avhengige av rusmidler, som kjører i ruspåvirket tilstand.

Terje Assum - forskar ved Transportøkonomisk institutt

Forsker Terje Assum ved Transportøkonomisk institutt

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Forsker Terje Assum ved Transportøkonomisk institutt (TØI) tror nordmenn flest ikke tar sjansen på å kjøre i ruspåvirket tilstand.

– Promillekjøring er sosialt uakseptabelt i Norge. De aller fleste «vanlige» mennesker som deltar på julebord vil derfor velge annen transport enn egen kjøring hjem fra julebord, eller avstå fra alkohol og kjøre selv, sier TØI-forskeren.

Promillekjøring er sosialt uakseptabelt i Norge

Forsker Terje Assum ved Transportøkonomisk institutt

– Myte om mer promille før jul

Gunn Anita Bjørnbakk

Politioverbetjent Gunn Anita Bjørnbakk ved avsnitt for trafikketterforskning i Oslo politiditrikt

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Ifølge politioverbetjent Gunn Anita Bjørnbakk ved avsnitt for trafikketterforskning i Oslo politidistrikt har politiet har økt fokus på promillekjøring før jul, men uten at flere anmeldes.

– Det er en myte at det er mer promille på denne tiden av året. I Oslo er vi dessuten heldige å ha et godt utbygd kollektivtilbud, sier Bjørnbakk.

Vurderer du å kjøre selv om du er i tvil om du er edru, har UP denne beskjeden:

– Hvis du er usikker på om du skal kjøre etter å ha drukket dagen før, er det sikkert at du bør la bilen stå inntil du er sikker på at du kan kjøre, sier assisterende UP-sjef Roar Skjelbred Larsen.

Det er en myte at det er mer promille på denne tiden av året

Politioverbetjent Gunn Anita Bjørnbakk ved avsnitt for trafikketterforskning
Promillekontroll

FLERE KONTROLLER: UP og politidistriktene vil denne uken gjennomføre flere kontroller.

Foto: Petter Oulie-Hauge / NRK

Risikoen øker ved høyt inntak

Risikoen for å bli innblandet i en trafikkulykke stiger sterkt med alkoholkonsentrasjonen i blodet.

– Jo mer man har drukket, og jo kortere tid som har gått siden man drakk alkohol, jo høyere er risikoen. Generelt sett bør man vente minst åtte timer, helst mer, fra man har drukket alkohol til man kjører bil, sier TØI-forsker Terje Assum.

Folkehelseinstituttet (FHI) og Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) opplyser at de har forsket lite på promillekjøring.

AKTUELT NÅ