Hopp til innhold

Nordmenn jakter «The Big Five» i utlandet

Nordmenn betaler dyrt for å jakte de såkalte «Fem store» i utlandet, helt lovlig. Flere av dyra er truede arter.

Hvert år drar norske jegere til utlandet for å drive trofejakt på de såkalte fem store. Elefant, løve, neshorn, leopard og bøffel. Selv om flere av artene er truede, er denne type jakt helt lovlig. Men nå vil dyrevernorganisasjonen NOAH ha forbud.

Hvert år drar norske jegere til utlandet for å drive trofejakt på de såkalte fem store. Elefant, løve, neshorn, leopard og bøffel. Selv om flere av artene er truede, er denne type jakt helt lovlig. Men nå vil dyrevernorganisasjonen NOAH ha forbud.

Vegard Eriksen er i Elverum under De Nordiske Jakt- og Fiskedager for å friste nordmenn til trofejakt i Sør-Afrika.

Vegard Eriksen Mylla

Vegard Eriksen forteller at jakt på de fem store er veldig populært blant nordmenn.

Foto: NRK

For spesielt interesserte tilbyr de jakt på de fem store: Løve, neshorn, leopard, elefant og bøffel.

– I løpet av det neste halve året ser det ut til at vi har ti kunder som skal jakte på disse dyra. En skal skyte neshorn, men det er mest bøffel det går i, sier Eriksen til NRK.

Trofejakt er for tiden en meget kontroversiell jaktform.

Ingen Cecil

En amerikansk tannlege fikk folks vrede mot seg, da han i juli tok livet av løven Cecil. Legen hadde betalt 50.000 dollar for å få skyte dyret, som ble ulovlig lokket ut av Hawange nasjonalpark i Zimbabwe og drept.

Strauss Jordan

Strauss Jordan forteller at de har alle tillatelser i orden før de tar folk med ut på trofejakt.

Foto: NRK

Debatten om trofejakt nådde nye høyder.

Mylla Jakt og Fiskereiser organiserer nettopp trofejakt, men på lovlig vis. Deres Sørafrikanske samarbeidspartner, Strauss Jordan, forklarer:

– Vi tar ansvar for at alle tillatelser og alt papirarbeid er 100 prosent i orden og lovlig, sier han.

Lovlig å importere

Jakttrofeer av truede dyr kan innføres til Norge dersom de er skutt på lovlig vis, etter kvoter regulert i landet der de blir skutt.

Selv om de er truet på verdensbasis, kan det være fellingstillatelser i enkelte områder. En godkjenning for import må gjennom Miljødirektoratet.

Årlig blir rundt 200 trofeer av dyr som krever en slik godkjenning, importert til Norge. Fire av de fem store krever slik godkjenning: løve, elefant, neshorn, leopard.

– Troféjakt er dyrevern

– Jakt som foregår på lovlig vis er med på å verne truede dyrearter, mener Stein Ragnar Moe, professor i tropisk økologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Han forteller at inntektene fra lovlig jakt brukes til å bevare landområder for ville dyr, og gir arbeidsplasser til lokalbefolkningen. Uten troféjakten ville landområdene blitt brukt til husdyr og villdyrene ville miste sine leveområder.

Strauss Jordan som selv arrangerer lovlig trofejakt stemmer i:

– Når dyra er verdifulle for lokalbefolkningen, tar de vare på dem.

– Bør bli forbudt

Siri Martinsen

Siri Martinsen fra NOAH vil ha forbud mot trofejakt i Norge.

Siri Martinsen i NOAH kjøper ikke denne argumentasjonen. Hun hevder pengene ikke går til lokalbefolkningen, og at jakten utrydder dyra.

– Det å tilby trofejakt fra Norge, bør bli forbudt, sier hun.

Martinsen sier at mange afrikanske land ser negativt på trofejakt, og flere har forbudt det eller er i ferd med å gjøre det.

Noen land, som for eksempel Kina, har begynt å vurdere om de skal totalforby import av elefanttrofeer. Grunnen er at kriminalitet og korrupsjon i bransjen gjør det vanskelig å skille lovlig fra ulovlig.

I tillegg vedtok FN tidligere denne måneden en resolusjon om å styrke innsatsen mot krypskytting og ulovlig handel med truete dyrearter.

– Det er en glimrende mulighet for land som Norge til å gjøre sin del og forby import av trofeer av truede dyr, og også forby tilbud av trofejakt – det å markedsføre og selge trofejakt fra Norge, sier Martinsen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger