Hopp til innhold

Betews søster: Hvem er det som vil ta ham med hjem?

OSLO TINGRETT (NRK): Metkel Betews søster og kjæreste vitnet om Nokas-ranerens tid etter fengselsdommen.

Betew og Dietrichson

NOKAS-DØMT: Metkel Betew og forsvarer Marius Dietrichson fotografert etter Nokas-dommen.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Betew ble prøveløslatt i oktober 2014, men ble pågrepet igjen i august 2015. Nå risikerer han å måtte sone resten av Nokas-dommen fram til 2019 fordi han har hatt omfattende kontakt med kriminelle etter løslatelsen, noe han selv også har erkjent.

Betews lillesøster, som har hatt høye stillinger i store, internasjonale selskaper, mener broren forsøkte å ta grep etter løslatelsen.

– Det var veldig tøft. Han hadde nok klare tanker om hvordan dette skulle bli, og så ble det ikke sånn. Venner var mye av hans identitet. Det ble jo vanskelig, fortalte søsteren fra vitneboksen onsdag.

– Metkel som er så eksponert, hvem er det som vil ta ham med hjem og presentere ham for sin familie. Derfor har jeg så respekt for NN (kjæresten til Betew). Det har sin pris. Du mister venner, faktisk, sa lillesøsteren.

Metkel Betew så stort sett ned i bordet, og gjorde enkelte notater mens søsteren vitnet.

Kjæresten: Toska-møtet er min skyld

Betews kjæreste mente også at han hadde forsøkt å fjerne seg fra miljøet.

– Hvis han ikke hadde vært ferdig med det kriminelle livet, hadde ikke jeg villet bruke tid på ham, uttalte hun i retten.

Forsvarer Marius Dietrichson og aktor, statsadvokat Tormod Haugnes

SISTE DAG I RETTEN: Forsvarer Marius Dietrichson og aktor, statsadvokat Tormod Haugnes før prosedyrene.

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

Aktor mener at Betew må gjeninnsettes i fengsel fordi han har kontakt med minst 40 straffedømte eller kriminelle under prøveløslatelsen.

I går vitnet en rekke politispanere, som fortalte om møter med kriminelle.

På spørsmål fra NRK tirsdag ville ikke aktor si at det ligger noe kriminelt i møtene, men i prosedyren onsdag, kom han likevel inn på dette.

– I denne saken er det ikke noe krav å bevise at det er noe konspiratorisk i disse møtene, men det virker noe foruroligende denne kontakten. De er på steder som virker som egnet for en skjult aktivitet, sa statsadvokat Tormod Haugnes.

Til aktoratets overraskelse kom det mandag fram at Betew også har møtt David Toska. Kjæresten påtok seg skylden for ett av møtene.

– Det var min feil. Saken var at jeg møtte David og kona på Oslo City. Jeg ville overraske Metkel, og spurte om han ville komme og spise. Jeg trodde de ville bli glade for å se hverandre, men det ble bare rart. De visste at det var brudd på vilkårene.

Aktor mener de gjentatte treffene med over 40 straffedømte og kriminelle viser at Betew ikke klarer å ta avstand fra det kriminelle miljøet.

– Det er han selv som ikke tar vare på sjansene han får. Jeg tror han hopper over gjerdet der det er lavest, sa Haugnes, som i prosedyren onsdag ba om gjeninsettelse.

Siktet for drapsplanlegging

Lars Harnes

SIKTET: Lars Harnes er sammen med Betew siktet for å ha planlagt drap på Imran Saber, ofte omtalt som «Skrue» eller «David Toskas finansminister».

Foto: NTB scanpix

I en parallell sak er Betew og Bandidos-topp Lars Harnes siktet for å planlegge å drepe Imran Saber, ofte omtalt som «Skrue» eller «David Toskas finansminister». I tillegg er Betew siktet for narkotikakriminalitet og å ha inngått ransforbund med flere av de andre siktede.

Disse sakene kommer ikke opp i denne rettsrunden. Aktor mener det er nok å bevise at Betew har møtt kriminelle, og dermed brutt vilkårene for prøveløslatelsen.

Forsvarer Marius Dietrichson mener det viser at Betew ikke har gjort noe straffbart, og at dette svekker saken mot Betew.

– Da står vi igjen med påstanden om at han skal ha møtt enkelte av sine tidligere venner med et kriminelt rulleblad. Skal han da settes tilbake i forvaring? spør Dietrichson.

Mener det må være gjentagelsesfare

Forsvareren mener det er uholdbart at ikke Betew fikk noen advarsel. Han er også uenig med aktors forståelse av loven, og mener det ikke holder at enkelte vilkår er brutt for gjeninnsettelse.

– Retten må vurdere om det er et alvorlig brudd. Det holder ikke at det er gjentagende. Om han kommer hjem etter klokken 24 to ganger, er det nok til å settes i fengsel?

– Det er gjentagelsesfaren som er avgjørende. Her er jeg uenig med statsadvokaten. Kravet til kvalifisert gjentagelsesfare er ikke oppfylt. Derfor skal begjæringen om gjeninnsettelse ikke tas til følge, avsluttet Dietrichson i Oslo tingrett.

AKTUELT NÅ