Hopp til innhold

Ni av ti Frp-politikere sier nei til flere flyktninger

Ni av ti lokalpolitikere fra Fremskrittspartiet mener deres egen kommune ikke har kapasitet til å ta imot flere flyktninger. Alle andre partier sier de kan ta imot flere.

Kjell Børge Freiberg

Kjell-Børge Freiberg er ordfører i Hadsel kommune i Nordland, og blant Frp-ordførerne som har sagt nei til å bosette flere flyktninger.

Foto: Liv Randi Lind

Det viser en måling Norgesbarometeret har utført for Nationen.

Totalt mener seks av ti lokalpolitikere at deres egen kommune har kapasitet til å ta imot flere flyktninger enn den gjør i dag, men det er store sprik mellom svarene fra Frp-politikere og representanter fra andre partier, skriver avisen.

Mens et stort flertall av kommunepolitikerne fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre vurderer at kommunen kan ta imot flere flyktninger, svarer 94 prosent av Frp-politikerne nei til samme spørsmål.

50 prosent av Høyre-politikerne sier også nei.

På motsatt side svarer ni av ti lokalpolitikere fra KrF ja til at deres kommune kan bosette flere flyktninger enn i dag. Åtte av ti Venstre-lokalpolitikere sier det samme.

Frp skiller seg ut

Fremskrittspartiet sto utenfor det brede forliket på Stortinget om å ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre årene.

Siv Jensen har i valgkampen holdt fast ved sin oppfordring til kommunene om å si nei til å bosette flere flyktninger. Hun mener den økende asylanttilstrømmingen vil by på store problemer.

Hovedbegrunnelsen er manglende kapasitet i kommunene og at mange allerede venter i mottak på et sted å bo.

Ordføreren i Hadsel i Nordland er blant Frp-politikerne som deler partilederens syn.

– Jeg er enig med henne i at det beste er å hjelpe flest mulig der de er i dag og har behov for hjelp. Det er slik vi får hjulpet flest mulig, sa Kjell-Børge Freiberg til NRK søndag.

Bosatte rekordmange flyktninger

Restriktive holdninger til tross, under den nåværende borgerlige regjeringens første år klarte de å bosette rekordmange flyktninger: 7.784 stykker. Det er en økning på nær 19 prosent fra toppåret til regjeringen til Jens Stoltenberg.

Toppårene for forrige regjeringsperiode kom i 2009, da de rødgrønne vant sitt andre valg, og i 2013 da de tapte regjeringsmakten til Høyre og Frp.

Noe av årsaken til at flere flyktninger har blitt bosatt i kommunene under den blåblå regjeringen kan være økte tilskudd til boliger og andre utgifter, ifølge Integrerings og mangfoldsdirektoratet.

AKTUELT NÅ