Hopp til innhold

NHO vil sløyfe syv uker foreldrepermisjon

NHO mener regjeringen bremser likestillingen ved å kutte fire uker pappapermisjon. – Og da forsvinner jo også begrunnelsen for de ekstra permisjonsukene som har kommet til, sier administrerende direktør, Kristin Skogen Lund.

Far med baby

– Når fedrekvoten fjernes eller uthules, forsvinner jo også begrunnelsen for de ekstra ukene som har kommet til. Derfor vil NHO nå forkorte den totale foreldrepermisjonen med syv uker, slik at den blir redusert fra 59 til 52 uker, sier Skogen Lund.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Regjeringen tror at med valgfrihet så vil veldig mange fedre velge å ta disse ukene. Statistikken viser derimot at fedrene bare tar de ukene som er forbeholdt dem, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO, til NRK.

Hun mener regjeringens ønske om en fleksibel og tillitsbasert foreldrepermisjon er et angrep på fedrekvoten, som NHO er sterk tilhenger av.

Skogen Lund sier det nå er på tide å tenke nytt rundt hele familiepengeordningen.

NHO-sjefen møtte Solveig Horne til debatt i Politisk kvater:

Barneminister Solveig Horne er ikke enig med NHO-sjefen Kristin Skogen Lund om fedrekvoten.

Horne avviser kravet fra Skogen Lund. Se debatten mellom statsråden og NHO-sjefen i Politisk kvarter på NRK. Programleder Bjørn Myklebust.

Ett års permisjon

Kristin Skogen Lund

Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / NHO

– Fra før har regjeringen krympet fedrekvoten fra 14 til 10 uker. Forsøkene på å uthule fedrekvoten kommer ikke overraskende, tatt i betraktning at både Høyre og Fremskrittspartiet har programfestet ønsker om å fjerne kvoten helt, sier Skogen Lund.

NHO mener at fedrekvoten har vært bra for næringslivet, og at den har fremmet både høy kvinnelig yrkesdeltagelse og likestilling i arbeidslivet.

Men når fedrekvoten fjernes eller uthules, forsvinner jo også begrunnelsen for de ekstra ukene som har kommet til. Derfor vil NHO nå forkorte den totale foreldrepermisjonen med syv uker, slik at den blir redusert fra 59 til 52 uker, sier Skogen Lund, som mener ett år bør holde.

De mener det vil gi:

  • Mødrene kortere permisjonsfravær og styrke deres stilling i arbeidslivet.
  • Frigjøring av om lag to milliarder kroner, som kan brukes på tiltak for likestilling i arbeidslivet, for eksempel til sikring av barnehageplass til alle ettåringer, som har vært etterlyst spesielt av foreldre med barn født på høsten.

Skogen Lund legger også vekt på at saken har en budsjettmessig side.

– Vår lange og gode foreldrepermisjon koster fellesskapet 18 milliarder kroner i året. NHO mener dette kan være vel anvendte penger, men uten fedrekvoten blir dette derimot en mye dårligere ordning, sier Skogen Lund.

Viktig med lang permisjon

På Sognsvann i Oslo er en gjeng nybakte mødre på trilletur med barna i høstværet. De mener kutt i familiepermisjonen er en dårlig idé.

Anna Berntzen

Anna Berntzen og Jakob

Foto: NRK

– Jeg syntes det er kjempesynd å kutte, da det er viktig at det tilrettelegges for yrkesaktive kvinner som vil ha barn. Det er bare en kort periode man har små barn, og da bør man kunne ha fleksibilitet rundt det, sier Anna Berntzen.

Venninnene nikker og syntes kutt i antall uker ville være uheldig.

Karianne Lilleøren

Karianne Lilleøren og Magnus.

– Jeg tenker det er viktig å beholde en lang permisjon. Man kan jo miste noen sjanser i jobbsammenheng, men det vanskelig å vite når tidspunktet er optimalt for å få barn. Men samtidig er det også viktig at far tar en god del av permisjonen, sier Karianne Lilleøren.

– Vil ramme barna

Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) er overrasket over Skogen Lunds utspill om å kutte i den totale foreldrepermisjonen for at kvinnene ikke skal stå for lenge utenfor arbeid.

– Dette vil ramme familiene og ikke minst, ramme barna, som da vil få mindre tid med foreldrene hvis det kuttes i ordningen med foreldrepenger, sier Horne til NRK.

NHO anklager regjeringen for å uthule pappapermen ved at det skal være mulig å overføre permisjonsuker fra far til mor, som kan resultere i at mor tar flere uker fra far.

Dette er ikke likestillingsministeren enig i.

Familiene må være i sentrum og deres behov må komme først. Dette trenger ikke politikerne å blande seg i.

Solveig Horne, barne-, likestillings- og inkluderingsminister.

– Det kommer til å bestå ti uker til far og ti uker til mor. Men regjeringen ønsker å se på om det er muligheter for unntak i ordningen, slik at foreldrene kan velge selv når de vil være sammen med barna sine, sier Horne.

Men når folk får lov til å velge mer selv, vil vel flere mødre velge flere uker enn fedrene?

– Vi har en av verdens beste foreldrepengeordninger, som gjør at det er mulig å kombinere familieliv og arbeidsliv. Og det som er viktig for regjeringen er få på plass en fleksibilitet og valgfrihet for familien.

Øker ikke permisjonen

Solveig Horne (Frp)
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Frp har lenge vært kritiske til det å tvinge familier til en bestemt permisjonsordning, og Horne har tidligere omtalt pappapermen som et «sosialistisk tvangssystem».

– Familiene må være i sentrum og deres behov må komme først, og er ikke noe politikerne trenger å blande seg i, sier Horne.

Men hvis kvinnene tar alle ukene, mister ikke kvinnene posisjonen de da hadde i arbeidslivet?

– Her er det kun snakk om noen få uker i arbeidslivet, men veldig viktige uker for barna.

NHOs forslag om å flytte to milliarder over til full barnehagedekning, er heller ikke forenlig med regjeringens familiepolitikk, mener Horne.

– God familiepolitikk er god foreldrepengeordning, slik at familiene kan velge selv hvordan de vil disponere tiden med barna.

Har utvidet for far

De siste ti årene har den totale foreldrepermisjonen økt fra 52 til 59 uker, men Horne er tydelig på at regjeringen ikke kommer til å fortsette trenden.

Kristin Skogen Lund peker på at utvidelsene har vært begrunnet med å gi far egne uker med barnet, og at når far ikke skal ha de lenger, bør de tas vekk fra permisjonstiden.

– Men skal vi ta Solveig Horne på alvor, er fedrekvotens tid i praksis historie. NHO og de andre partene i arbeidslivet har advart regjeringen sterkt mot å redusere eller fjerne fedrekvoten, men dessverre har vi talt for døve ører, sier Skogen Lund.

Utvikling i foreldrepermisjon

År

Totalt antall uker*

Øremerkede uker til far

1993

52

4

2005

53

5

2006

54

6

2009

56

10

2011

57

12

2013

59

14

2014

59

10

*Med 80 prosent lønnskompensasjon.

AKTUELT NÅ